Now Reading
Asociația Climb Again a sărbătorit Ziua Bastonului Alb și 3 ani de activitate a Centrului din București

Asociația Climb Again a sărbătorit Ziua Bastonului Alb și 3 ani de activitate a Centrului din București

Revista Psychologies
asociația-climb-again-a-sărbătorit-ziua-bastonului-alb-și-3-ani-de-activitate-a-centrului-din-bucurești

Pe 15 octombrie Asociația Climb Again a sărbătorit Ziua Mondială a Bastonului Alb și 3 ani de la deschiderea Centrului Climb Again la București. Climb Again este singura organizație din România care oferă copiilor și tinerilor cu dizabilități sesiuni gratuite de terapie prin escaladă.

Ziua Siguranței Bastonului Alb este sărbătorită la 15 octombrie a fiecărui an din 1964. Această zi celebrează realizările oamenilor orbi sau cu deficiențe de vedere și bastonul alb este simbolul deficențelor de vedere și instrumentul independenței.

Claudiu Miu, fondator si Președinte Climb Again: “Sărbătorim Ziua Bastonului Alb și 3 ani de Centru Climb Again cu bucuria că tot mai mulți copii și tineri cu deficiențe de vedere devin independenți. Sunt foarte mulți copii care au venit la escaladă de când am deschis Centrul Climb Again din București. Climb Again Hub se adresează copiilor cu deficiențe de vedere și anul acesta am reușit să punem panouri de escaladă în toate cele 7 școli și licee de nevăzători existente in România. Sunt peste 350 de copii cu deficințe de vedere care se cațără acum cu instructorii locali Climb Again. Suntem foarte bucuroși că am făcut acest proiect și că putem sprijini copiii și tineri cu deficiențe de vedere. Practic, ne dorim să vedem tot mai multe bastoane albe pe stradă, lângă noi, pentru că acest lucru înseamnă că oamenii sunt independenți și că se integrează în societate.”

Lotul Național de Paraclimbing, coordonat de Climb Again, a adus în acest an titlul de vice campion mondial în România, prin Răzvan Nedu, sportiv cu deficiențe de vedere.

Răzvan Nedu, vice campion mondial la paraclimbing și instructor: „Acest sport mi-a dezvoltat încrederea în mine,  m-a făcut să învăț ce înseamnă disciplina, încrederea, asumarea , conștientizarea limitărilor. Am învățat să gândesc critic, să empatizez cu ceilalti, dar mai ales m-a învățat, independența. Îi încurajez pe toți tinerii cu dizabilități, dar nu numai pe ei, ci pe oricine vrea să încerce altceva, să vină la sală. Este o lume minunată, veți găsi o grămadă de jocuri de la ușoare la complexe, multe provocări, veți învăța mai multe despre propriul corp și minte.”

Escalada (cățărarea sportivă) este recunoscută la nivel mondial ca fiind unul din sporturile cu cele mai multe beneficii pentru copiii cu dizabilități, dezvoltându-le funcțiile fizice, psihice, cognitive și senzoriale. Cu cât serviciile de recuperare încep mai devreme, cu atât cresc șansele de a avea un progres mai rapid în dezvoltare și o integrare socială adecvată.

Bastonul alb este unul dintre simbolurile independenței unei persoane nevăzătoare, asigurându-i capacitatea de a veni și de a merge pe cont propriu. În 2011, președintele Barak Obama s-a referit și la Ziua Siguranței Bastonului Alb ca Ziua Egalității Americanilor Orbi.

Există diferite tipuri de bastoane albe, cum ar fi cel lung (cunoscut și sub numele Hoover), bastonul de ghidare, bastonul de identificare, bastonul de sprijin și bastonul pentru copii. Nu toate sunt utilizate ca dispozitiv de mobilitate. De exemplu, bastonul de identificare avertizează pe ceilalți cu privire la deficiența vizuală a purtătorului său, dar nu este de niciun ajutor ca instrument de mobilitate.

Centrul Climb Again este susținut de către: Kaufland România, Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Groupama, Baupartner Group, Albalact, Pfizer, Alliance Healthcare, Varta România, R Systems, Forever Living Products, Proflex Service, Algernon, Hidronic, Edenia.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emotional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again este și coordonatoarea Lotului României de Paraclimbing.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top