Now Reading
Cateva sfaturi pentru… Sarbatori fericite

Cateva sfaturi pentru… Sarbatori fericite

Revista Psychologies

Maioneza, proaspata si cu masura

Maioneza inseamna ou crud si ulei. N-o sa abuzam de ea. Salatele care nu s-au mancat in cateva zile si au inceput sa capete un aspect sticlos (cand uleiul se ridica) nu mai sunt de incredere. Eventual, indepartati stratul de maioneza de deasupra si mancati ceea ce a ramas dedesupt, la adapost de oxidare.

Si pentru ca discutam despre ou, multa atentie! Oul trebuie sa fie proaspat. Conditia nu este atat de restrictiva incat sa nu se poata respecta. Oul trebuie consumat in maxim 30 de zile de la producere si aceasta numai daca in aceste treizeci de zile a fost refrigerat. Ouale trebuie sa aiba imprimate pe ele data la care au fost ouate si data la care expira. Daca nu, renuntati sa le mai cumparati.

Reguli, trucuri, spune-le cum vrei

Cand te apuci gatit, nu te gandi la toata vacanta de Sarbatori. La o saptamana dupa Craciun vei avea frigiderul plin ramasite din foste delicii, acum schimbate la culoare, poate chiar la gust si la miros. Si, fie de pofta, fie din spirit de economie, poate te va tenta sa manaci in continuare din ele. Gresit!

Inainte de a te apuca de pregatiri, aloca putin timp unor calcule: cate persoane vor fi la masa, de cate ori vei pune masa, cam cat este o portie rezonabila? De dragul ospitalitatii nu trebuie sa-ti imbolnavesti musafirii! Si inca ceva: Nu insinta cand un musafir spune ca nu mai poate. Poate ca stie ce spune. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre un copil.

Inlocuieste alimentele grele cu unele mai usoare. Pe sarmale, inlocuieste smantana cu iaurt. In loc de otet, pune in salata zeama de lamaie. In loc de maioneaza, incearca sosuri albe, pe baza de iaurt.

Nu manca repede, nu manca prea mult deodata. S-ar putea sa nu-ti dai seama cand este de ajuns. Digestia nu se va putea face cum trebuie si vei risca, pe langa o trecatoare indigestie, chiar si efecte pe termen mai lung, in cazul in care o parte din grasimi nu apuca sa fie procesate. Ficatul va avea o vreme de suferit. Asa se explica starea de disconfort si satietate de dupa sarbatori.

Daca esti in vacanta, nu te autoaresta la domiciliu. Mananci mai mult si te misti mai putin. Rezultatul nu poate fi unul bun. Daca esti la tara, daca ai noroc sa si ninga, iesi la o bataie cu bulgari, fa o partie, taie lemne. Daca ramai in oras, nu te culca seara imediat ce te-ai ridicat de la masa. Imbraca-te si fa o plimbare pe-afara, cu catelul, cu copiii, cu iubitul, numai iesi si respira jumatate de ora aerul tare de iarna. Altfel nu stiu cum ai sa dormi, cu fel de fel de gusturi refuland din stomac si cu burta ca un cimpoi.

Musai sa ai in casa:
Mezym – pancreatina de porc, componenta activa. Aproape ca digera in locul tau, dar nu te baza exclusiv pe el! Oricum, este de mare ajutor in indigestie.
Oxbil, Colebil: sunt variante ale aceluiasi medicament; contin bila de bou si ulei de menta. Sunt cele mai comune medicamente coleretice. Deblocheaza digestia si isi incheie misiunea cu evacuarea intestinelor.
Bicarbonatul de sodiu este bun in cazul aciditatii gastrice. Nu este foarte rau la gust – putin salciu si nisipos – si are efect aproape instantaneu: neutralizeaza acidul producand apa, care de duce pe cale digestiva, si bioxid de carbon care iese, spectaculos, prin esofag, nu foarte elegant, dar foarte relaxant.

Alcoolul si ficatul – drama in… cateva acte

Vin Sarbatorile, nu vreau sa va povestesc acum actele dramei in care Hamlet este ficatul. Atata vreau sa spun: usor cu alcoolul!

Ficatul trebuie sa-l proceseze. Capacitatatea lui de procesare este de cel mult 40 ml alcool pur in 24 de ore; mai putin, in cazul femeilor. Vin de 12 grade: trei pahare; maxim 2 beri de 0,5 l. Imaginati-va ca ficatul lasa totul la o parte si se concentreaza asupra alcoolului pe care-l identifica drept o toxina. Atunci raman grasimile neprocesate. Asa se ajunge la steatoza hepatica sau „ficat gras”.

Tot datorita incapacitatii de a mai procesa grasimile, acestea se depun pe interiorul vaselor de sange, ingustand lumenul, ceea ce inseamna ateroscleroza si toate riscurile cunoscute. Nici varicele esofagiene nu sunt cu totul straine de aceasta poveste. Ele sunt vase suplimentare care incearca sa preia fluxul sanguin din vasele ingustate si, pentru ca nu au capacitatea necesara, se dilata si se transforma, asa cum le spune numele, in varice.

Alcoolul inhiba activitatea neuronilor. In timp, se creeaza sinapse suplimentare. In perioadele de abstinenta, functioneaza necontrolat toate sinapsele si dau convulsii si multe alte reactii neplacute, periculoase, umilitoare.

Sigur, te gandesti ca lucurile acestea ii privesc pe alcoolici si ca alcoolismul se instaleaza in timp. Gresit! Sunt efecte care nu se sterg dupa suita de petreceri si betii. Celulele hepatice odata afectate, situatia nu se indreapta repede si de la sine. Se cere timp, regim si tratament. Si, daca nu ne dam seama la timp si lucrurile raman asa, urmatoarea betie isi va insuma efectele cu ale betiilor mai vechi si tot asa…

Nemaivorbind de faptul ca o cantitate mare de alcool consumata intr-un timp scurt poate sa duca la o afectiune gastrica acuta, poate si la intoxicatie.

Cat despre atmosfera din jur… ce sa mai vorbim! Chiar daca crezi ca la betie esti simpatic, s-ar putea sa fii doar penibil si, in orice caz, putin cazut din demnitatea unui om lucid si serios.

Asa ca:

  • Bea cate putin, preferabil la masa, pentru ca alcoolul sa nu dea buzna in stomacul gol.
  • Vinul fiert mai pierde din tarie, pentru ca o parte din alcool se evapora; in plus, este atat de strans legat de sarbatorile de iarna, incat nu cred ca-l refuza cineva.
  • NU urca la volan daca ai baut cat de putin, pentru ca nici nu-ti dai seama in ce masura te-ar putea afecta putinul acela intr-o situatie limita. Pana si vederea este afectata de alcool. Credeti ca intamplator de Sarbatori se inregistreaza cele mai multe si mai grave accidente de circulatie?
  • Din partea mea: daca ati baut un pic, nu discutati politica sau fotbal!

Acestea fiind zise, noi va dorim Sarbatori fericite!

Mihaela Serea
Foto: dreamstime.com

Iata si cateva retete culinare pe care va recomandam sa le incercati de Sarbatori:

…si nu uitati de cocktail-uri!

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top