Now Reading
6 mituri și 6 adevăruri despre hemoroizi

6 mituri și 6 adevăruri despre hemoroizi

Revista Psychologies
6-mituri-și-6-adevăruri-despre-hemoroizi

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul adulților de toate vârstele sunt hemoroizii. Potrivit studiilor, trei din patru adulți vor dezvolta de-a lungul vieții un episod de boală hemoroidală, care se manifestă sub forma unor vene umflate, localizate în jurul anusului sau la nivelul rectului. Hemoroizii provoacă mâncărimi locale, dureri și sângerări la defecație, dar și multă jenă în cazul celor care se confruntă cu această patologie. Din acest motiv, mulți pacienți aleg să se trateze după ureche, la sfatul cunoscuților, în loc să consulte un medic specialist.

Însă, pentru că prea puține persoane sunt deschise să vorbească cu un medic despre hemoroizi, este bine să stabilim care dintre informațiile vehiculate sunt provenite din mituri și care este adevărul în ceea ce privește acest subiect:

Mit: Alimentația nu influențează hemoroizii

Fals. Constipația favorizează dezvoltarea hemoroizilor. Din acest motiv, specialiștii recomandă să urmezi un regim hemoroizi, care te va ajuta la tratarea constipației. Poți introduce în dieta ta alimente bogate în fibre, precum tărâțe, fructe, legume, oleaginoase și cereale integrale. Este de preferat a se evita consumul excesiv de carne și pâine din făină albă și nu în ultimul rând, hidratarea, care joacă un rol esențial în procesul de digestie. Luând în cosiderare toate aceste aspecte ale unei alimentații sănătoase, vei putea contribui la ameliorarea constipației și implicit reducerea simptomatologiei hemoroizilor.

Mit: Numai oamenii în vârstă se confruntă cu această afecțiune

Fals. Hemoroizii pot apărea la orice vârstă. Chiar dacă afecțiunea se întâlnește cel mai des la adulții cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, femeile gravide și chiar adolescenții se pot confrunta cu ea. În perioada de graviditate, dezechilibrele hormonale, cât și fluxul crescut de sânge de la nivelul pelvisului determină apariția hemoroizilor, iar, în cazul tinerilor, stilul de viață și lipsa sau excesul de mișcare reprezintă factori favorizanți. Hemoroizii la copii apar din mai multe cauze: statul în șezut pe suprafețe tari și pe perioade lungi de timp, forțarea pe oliță, infecțiile, inflamațiile colonului sau un regim alimentar dezechilibrat.

Mit: Mâncarea picantă cauzează hemoroizi

Fals. Mâncarea picantă nu este responsabilă direct pentru agravarea hemoroizilor. Cu toate acestea, ea poate cauza probleme la nivelul sistemului digestiv și poate determina tulburări gastrice, care pot induce diaree sau constipație. Astfel, un exces de capsaicină, ingredientul esențial din ardeiul-iute și mâncărurile pe bază de piper, poate provoca diaree severă. Dacă este cronică, diareea poate duce la apariția hemoroizilor sau îi poate agrava pe cei deja existenți, determinând în special sângerarea acestora.

Mit: Exercițiile fizice trebuie evitate când ai hemoroizi

Parțial fals. În general, exercițiile fizice te ajută să previi această afecțiune, cu o mică excepție: ridicarea greutăților după o tehnică greșită. Ținerea respirației atunci când ridici greutăți te poate predispune la apariția hemoroizilor sau îi pot agrava pe cei deja existenți. Altfel, menținerea unui stil de viață activ te ajută la prevenirea constipației și supraponderalității, factori care pot favoriza apariția hemoroizilor.

Mit: Hemoroizii se tratează chirurgical

Parțial fals. În cele mai multe cazuri, simptomele se ameliorează prin urmarea unui tratament topic local și prin schimbarea stilului de viață. Mișcarea moderată, evitarea sedentarismului și modificările dietei alimentare te ajută, deasemenea. Mai puțin de 10% dintre cei care suferă de boala hemoroidală au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru tratarea ei, iar acest lucru se întâmplă în situația în care abordarea conservatoare, la domiciliu, nu funcționează.

Mit: Hemoroizii cresc riscul de cancer

Fals. Nu există cercetări sau dovezi care să ateste faptul că hemoroizii ar crește riscul de cancer. Singura problemă care poate apărea este să confunzi simptomatologia hemoroizilor cu cea a cancerului colorectal, deoarece ambele se manifestă prin sângerări la defecație. De aceea, pentru a exclude acest diagnostic, este bine să mergi la un consult specializat.

Chiar dacă această afecțiune este una tabu, despre care prea puțini îndrăznesc să vorbească, este indicat să te adresezi unui medic, astfel încât să îți dea un tratament adaptat simptomatologiei tale. Ține minte, foarte mulți oameni se confruntă cu hemoroizii, ceea ce înseamnă că este o afecțiune extrem de comună, în legătură cu care nu trebuie să te jenezi.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top