Now Reading
7 cauze frecvente ale durerilor de picioare

7 cauze frecvente ale durerilor de picioare

Revista Psychologies
7 cauze frecvente ale durerilor de picioare

Durerile de picioare sunt o problemă comună pentru mulți oameni. Intensitatea durerilor de picioare poate varia de la un disconfort ușor până la durere severă. În acest articol, vom discuta despre câteva dintre cele mai frecvente cauze ale acestor dureri de picioare și despre eventualele remedii disponibile.

1.   Platfusul

Unul dintre motivele comune ale durerilor de picioare este platfusul, o problemă în care arcada naturală a piciorului este aplatizată. Această aplatizare definitorie în platfus poate duce la disconfort, deoarece piciorul nu mai este capabil să absoarbă șocurile în mod eficient.

Platfusul poate fi congenital sau dobândit în timp, iar tratamentul poate varia de la exercițiile de antrenare a mușchilor piciorului până la purtarea de încălțăminte specializată. În cazuri rare, este necesară intervenția chirurgicală, pentru a remedia situația.

2.   Guta

Guta este o afecțiune determinată de acumularea excesivă de acid uric în organism, care poate duce la formarea de cristale localizate în interiorul articulației, în special în cele de la nivelul picioarelor. Aceste cristale au un efect iritant local, provocând inflamație și dureri intense.

Simptomele caracteristice unui atac de gută includ umflarea articulațiilor afectate, înroșirea acestora și durere pronunțată. Guta se asociază deseori cu excesul de alcool și cu o dietă bogată în purine, un produs secundar al proteinelor. Tratamentul eficient al gutei implică administrarea de medicamente pentru controlul nivelului de acid uric, modificări în stilul de viață și gimnastică de recuperare.

3.   Fasceita plantară

Fasceita plantară este o afecțiune localizată în special la nivelul fasciei plantare, țesutul fibros care susține bolta piciorului. Cauza principală a fasceitei plantare este suprasolicitarea acestui țesut, care poate conduce la durere, cu precădere în zona călcâiului. De obicei, durerea este mai puternică dimineața sau după perioade de repaus.

Tratamentul fasceitei poate implica exerciții de stretching efectuate sub îndrumare specializată, utilizarea de suporturi plantare și terapie fizică.

4.   Suprasolicitarea musculaturii și a ligamentelor

Un motiv frecvent al durerilor de picioare este suprasolicitarea musculară și a ligamentelor. Activitatea fizică de intensitate crescută, mai ales în absența unei încălziri adecvate, poate determina apariția acestui tip de durere.

Pentru a preveni suprasolicitarea, încălzirea adecvată a grupelor musculare este esențială. De asemenea, este important să incluzi timp pentru recuperare, în programul de antrenament. Încălțămintea de calitate, adecvată sportului practicat, este un alt mod simplu de a preveni accidentările.

5.   Artrita

Artrita este o afecțiune inflamatorie care se poate localiza la nivelul oricărei articulații. Simptomele cele mai comune ale artritei includ durere, roșeață, căldură și umflare la nivelul articulației afectate. Toate acestea pot determina dificultăți de deplasare.

Tratamentul artritei este un proces complex, care include administrarea de antiinflamatoare, terapie fizică și modificări ale stilului de viață, menite să reducă inflamația.

6.   Dezechilibrele biomecanice

Un dezechilibru mecanic la nivelul picioarelor poate determina, în timp, apariția disconfortului. Aceste dezechilibre pot fi reprezentate de supinație (rularea piciorului spre exterior) sau pronație excesivă (rularea piciorului spre interior).

Corectarea acestor dezechilibre se realizează prin purtarea de încălțăminte specializată, sub îndrumarea unui specialist în ortopedie. Ulterior corecției, stresul asupra ligamentelor și articulațiilor este semnificativ redus.

7.   Tulburările circulatorii

Circulația deficitară a sângelui către picioare poate determina durere și disconfort. Tulburările circulatorii care pot apărea în boala arterială periferică, de pildă, pot reduce fluxul de sânge către picioare, ceea ce conduce la leziuni severe ale țesuturilor și la disconfort.

Tulburări circulatorii pot apărea și în contextul diabetului, unde determină neuropatia diabetică. În funcție de cauzele subiacente, administrarea de medicamente vasodilatatoare, gestionarea corectă a diabetului și schimbările în stilul de viață pot ține patologia sub control, prevenind apariția complicațiilor și durerile asociate acestora.

Există numeroase cauze ale durerilor de picioare, iar gestionarea disconfortului depinde de identificarea etiologiei acestuia. Înainte de a încerca diferite tipuri de tratament, este esențial să discuți cu un specialist, pentru a descoperi cauzele durerii și soluțiile cele mai potrivite.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top