Now Reading
Cancerul mamar: simptome și diagnosticare

Cancerul mamar: simptome și diagnosticare

Revista Psychologies

Cancerul mamar sau cancerul de sân este o boală care se dezvoltă atunci când celulele din glanda mamară încep să se înmulțească necontrolat, formând o tumoare. Reprezintă cea mai frecvent întâlnită formă de cancer la femei, dar poate apărea și la bărbați. Când este depistat în stadii incipiente și este tratat corect, poate fi vindecat. Dacă însă este depistat prea târziu, poate fi fatal. În acest articol, îți vom spune care sunt semnele de alarmă pe care nu ar trebui să le ignori, dar și cum se poate stabili un diagnostic clar.

Simptomele cancerului mamar

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului mamar (de sân) este apariția unui nodul. Alte semne pot include umflarea parțială sau totală a sânului, modificări în dimensiunea, forma sau aspectul sânului, modificări ale pielii sânului, retracția mameloanelor, dureri la nivelul sânilor sau mameloanelor, scurgeri mamelonare, roșeață, cruste, striații, îngroșarea mameloanelor sau a pielii de pe sân și existența unuia sau a mai multor noduli în zona subrațului.

În general, orice modificare inexplicabilă la nivelul sânului poate fi considerată o indicație că este timpul pentru o vizită la medic și efectuarea investigațiilor necesare pentru stabilirea unui diagnostic.

Investigații importante în diagnosticarea cancerului de sân

Diagnosticarea cancerului de sân se face în baza rezultatelor examenului clinic și a investigațiilor recomandate de medic. Mamografia, o investigație ce utilizează raze X pentru a crea imagini detaliate ale țesutului mamar, reprezintă principala metodă de depistare a cancerului în stadii incipiente. Efectuarea anuală a acesteia este recomandată femeilor care au peste 40 de ani și celor cu factori de risc importanți.

Pe lângă mamografie, lista investigațiilor importante în diagnosticarea cancerului de sân mai include ecografia mamară (o investigație ce se bazează pe ultrasunete), galactografia (implică investigarea canalelor galactofore după injectarea unei substanțe de contrast) și biopsia (presupune prelevarea unei probe de țesut și examinarea acesteia la microscop). Mai pot fi solicitate și investigații imagistice precum tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Tomografia computerizată poate oferi imagini foarte detaliate ale structurilor mamare și permite vizualizarea tumorilor, în timp ce imagistica prin rezonanță magnetică este recomandată, de regulă, femeilor cu sânul dens, precum și celor cu multiple microcalcificări sau cu implanturi mamare.

De ce este necesar screening-ul cancerului de sân?

Screeningul pentru cancerul de sân nu previne apariția acestei boli, dar are un rol crucial în depistarea sa în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari. Programele de screening pentru cancer mamar se adresează în special femeilor cu vârsta de peste 50 de ani care nu prezintă factori de risc pentru cancerul de sân, precum și femeilor care nu au împlinit încă această vârstă, dar prezintă factori de risc pentru cancer mamar.

Factori de risc sunt considerați, de exemplu, istoricul familial de cancer de sân, prima menstruație înainte de 12 ani, menopauza după 55 de ani, prima naștere după 35 de ani, nicio naștere, lipsa alăptării, obezitatea, afecțiuni benigne ale sânului sau afecțiuni precanceroase, iradierea regiunii toracice, dieta bogată în grăsimi, proteine și dulciuri rafinate, poluarea, consumul de alcool, chiar și contraceptivele orale.

Dacă și tu prezinți factori de risc pentru cancerul mamar, discută cu medicul tău pentru a afla dacă există anumite investigații pe care ar trebui să faci periodic și la ce intervale.

Cancerul mamar este o boală gravă, dar diagnosticarea sa timpurie poate îmbunătăți considerabil prognosticul. Nu ignora eventualele semne de alarmă și ține cont de recomandările medicului tău privind frecvența consulturilor medicale și a investigațiilor necesare!

  •  Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome îngrijorătoare, programează-te la o consultație!

 

  • Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-mamar-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/imagistica-medlife/mamografie

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top