Now Reading
Ce beneficii are rutina de îngrijire a tenului asupra sănătății tale emoționale

Ce beneficii are rutina de îngrijire a tenului asupra sănătății tale emoționale

Revista Psychologies
ce-beneficii-are-rutina-de-îngrijire-a-tenului-asupra-sănătății-tale-emoționale

Trăim într-o lume predispusă la anxietate, la presiunea de a reuși atât în plan personal, cât și în plan profesional, la suprasaturația de știri și informații. Iar acest lucru poate fi copleșitor chiar și pentru cei mai puternici și mai „duși la terapie” dintre noi.

Poate că deja îți dorești și acționezi în acest sens, poate că practici yoga, te bucuri ocazional de câte un masaj sau de o baie relaxantă în cadă, dar, te-ai gândit vreodată că și obiceiul de a-ți îngriji tenul cu regularitate îți poate deveni un sprijin real în ceea ce privește sănătatea emoțională? Realitatea este că rutina zilnică de îngrijire a tenului are un impact benefic major asupra felului în care te simți. Iată ce beneficii îți oferă acest ritual, pe lângă cele estetice:

Îngrijirea pielii este îngrijirea sinelui

Există deja numeroase studii care demonstrează beneficiile unor practici precum meditația sau mindfulness. Iar faptul că îți acorzi timp, în fiecare dimineață și seară, pentru a-ți practica ritualul de îngrijire poate deveni cu ușurință o practică aproape meditativă, de vreme ce îți impune să îți iei câteva minute doar pentru tine și să te îndepărtezi și detașezi de factorii de stres de pe parcursul zilei. Atunci când aplici un ser pentru fata sau o cremă, te concentrezi doar la momentul prezent și la tine. Dacă vrei să obții și mai mult din asta, poți asculta muzică relaxantă sau sunetele naturii, în timp ce te demachiezi și îți hidratezi tenul. Gândește-te că ai suficient timp la dispoziție să faci asta chiar și în zilele obișnuite, în care folosești doar demachiantul sau apa micelară, cleanserul și crema hidratantă. Iar în serile în care suplimentezi rutina cu masti de fata și exfolianți, acest timp se extinde, în timp ce mintea ta se relaxează.

În plus, o rutină zilnică de îngrijire a pielii poate deveni oricând momentul zilei pe care abia îl aștepti, pe care îl asociezi cu liniștea și relaxarea, dar și cu abilitatea de a te gândi mai puțin la lucrurile pe care nu le poți controla. Va fi momentul tău favorit cu care să îți începi dimineața și să îți sfârșești seara și, totodată, acela în care te desprinzi de stilul de viață agitat pentru a inspira adânc și a lua o pauză temporară de la toate responsabilitățile.

Plăcerile vin din lucruri simple

Pentru persoanele care se luptă cu tulburări precum depresia sau anxietatea, îngrijirea personală este primul ritual lăsat în urmă, atunci când se manifestă agresiv simptomele. Chiar și o rutină simplă de îngrijire, care presupune doar curățarea tenului și hidratarea acestuia poate să îți aducă structură și confort și îți va permite să simți că ai făcut ceva productiv, pentru tine, pentru sănătatea ta și pentru frumusețea ta, în ciuda lipsei de energie și a dificultății pe care o întâmpini chiar și pentru cele mai banale lucruri, cum ar fi schimbarea hainelor pentru a vizita magazinul alimentar din apropiere.

Atunci când ai grijă de pielea ta, vei observa și că vei avea o părere mai bună despre tine și un argument în plus să te respecți și să îți conștientizezi valoarea. Nu te vei mai lăsa acaparată de negativism. Oricât de mic e efortul pe care îl depui în acest sens, te va sprijini să îți regăsești forța și de a obține acel sentiment unic de satisfacție pe care nu ți-l aduc doar realizările mari, ci și cele mai mici gesturi de blândețe față de propria persoană.

Rutina de îngrijire îți poate schimba perspectiva asupra vieții

Atunci când înveți să ai grijă de tenul tău, înveți, totodată, să devii propria ta prioritate și să îți dorești să te ocupi de propria stare de bine. Adesea, tindem să neglijăm importanța micilor gesturi de atenție pe care ni le oferim pentru a ne simți bucuroși sau împliniți. Iar îngrijirea tenului este, cu siguranță, o acțiune minoră din perspectiva eforturilor, care te poate ajuta să înveți să practici și gesturi mai mari de îngrijire personală, cum ar fi inițierea într-un nou hobby sau începerea unui proces de consiliere terapeutică.

Nu uita că stresul are un impact major asupra pielii, în mai multe feluri. De exemplu, dacă tenul tău are tendințe acneice, ai putea experimenta o explozie de coșuri în perioadele când ești stresată și copleșită. Sau, dacă factorul de stres are legătură cu faptul că muncești prea mult, e posibil să te angajezi și în alte obiceiuri nesănătoase adiacente, precum hidratarea insuficientă sau consumul de alimente procesate, care, la rândul lor, vor lăsa urme vizibile pe tenul tău și pot duce la îmbătrânirea prematură a acestuia. Bucură-te în fiecare zi de puțin timp cu tine, în timp ce îți cureți și hidratezi tenul, pentru a căpăta mai multă încredere în forțele proprii și în capacitatea de a face față provocărilor din viața ta.

Dacă te-am inspirat să faci această schimbare pozitivă, nu uita că o latură esențială a îngrijirii de sine este să te recompensezi, din când în când. Așadar, pe lângă îngrijirea zilnică, îți mai poți oferi, ocazional, câte un tratament cosmetic, un masaj facial sau o manichiură – cu siguranță, oricare dintre aceste modalități de răsfăț te pot face să te simți mai bine în pielea ta și mai încrezătoare!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top