Now Reading
Importanța controlului periodic la medicul stomatolog pediatru

Importanța controlului periodic la medicul stomatolog pediatru

Revista Psychologies
importanța-controlului-periodic-la-medicul-stomatolog-pediatru

Profilaxia dentară trebuie să fie prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinților, indiferent de vârstă. Un comportament îndreptat spre prevenție și o profilaxie dentară corectă ajută la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase de la o vârstă fragedă. Un copil care învață să aibă obiceiuri sănătoase de mic (cum ar fi respectarea controlului stomatologic periodic sau menținerea unei igiene orale corecte) va deveni un adult atent și responsabil cu propria-i sănătate. Pe de altă parte, prevenția joacă un rol important în asigurarea unei bune sănătăți orale, care contribuie, de fapt, la sănătatea întregului organism.

Studiile realizate de Academia Americană de Stomatologie recomandă realizarea profilaxiei dentare cel puțin o dată la 6 luni, la adulți, însă, în cazul copiilor, specialiștii sunt de părere că dinții și gingiile trebuie monitorizate la un interval de 3-6 luni în perioada de creștere accelerată. În acest fel, ne asigurăm că prevenim posibilele afecțiuni ale gingiei și apariția cariilor, care în cazul dinților temporari au o evoluție extrem de rapidă.

Consultația stomatologică la copii, primul pas spre dinți frumoși și sănătoși

Chiar dacă dinții de lapte vor fi înlocuiți de cei permanenți, acesta nu este un motiv pentru evitarea consultului stomatologic la copii sau a tratării cariilor apărute pe dinții de lapte.

Cariile dentare se numără printre cele mai frecvente boli ale copilăriei. Potrivit ultimelor cifre publicate de Organizația Mondială a Sănătății (Raportul privind starea de sănătate orală globală, noiembrie 2022), peste 500 de milioane de copii din întreaga lume au carii netratate pe dinții de lapte, în timp ce numărul adulților cu carii pe dinții permanenți a ajuns la 2 miliarde. În aceste condiții, efectuarea de controale periodice o dată la 6 luni sau chiar mai des, în funcție de recomandări, și a ședințelor de profilaxie (care urmăresc  înlăturarea plăcii bacterine și a tartrului) este vitală pentru dezvoltarea armonioasă a viitorului adult.”, a declarat dr. Raluca Georgescu, medic stomatolog pediatru în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 Kids.

La DENT ESTET 4 Kids, cu ocazia primei vizite la medicul stomatolog pediatru, specialistul  va realiza un status privind starea de sănătate orală a copilului și va recomanda un plan de tratament personalizat, care presupune monitorizarea erupției dentare în funcție de vârstă, identificarea cariilor incipiente, monitorizarea tratamentelor efectuate, dar și necesitatea introducerii unor tratamente ortodontice pentru copiii care se confruntă cu malocluzii dentare. În plus, vizitele periodice la cabinetul stomatologic și formarea unei relații bune cu medicul specialist îi vor insufla copilului, încă de la o vârstă fragedă, responsabilitatea pentru păstrarea unei danturi perfect sănătoase.

Simptomele care impun vizita de dentist

Prima vizită a copilului la medicul stomatolog ar fi bine să aibă loc, potrivit recomandării specialiștilor, la vârsta de un an sau la cel mult 6 luni de la apariția primilor dinți. Dinții temporari au o importanță majoră pentru sănătatea orală a copilului, aceștia având un rol cheie în apariția dinților definitivi. Netratarea cariilor apărute pe dinții de lapte poate avea consecințe grave pe termen lung, cum ar fi riscul pierderii precoce a dintelui, infecții ce afectează dintele permanent în formare sau alte organe, deoarece infecțiile se pot transmite prin sânge.

De aceea, părinții trebuie să fie atenți la semnele care indică necesitatea unei vizite la medicul stomatolog pediatru, cum ar fi:

  • un dinte de lapte a căzut mai repede decât era de așteptat
  • durere spontană de dinți sau care apare fără nicio cauză aparentă
  • sensibilitate dentară atunci când copilul mănâncă sau bea ceva dulce, cald sau rece
  • apariția unor puncte negre pe dinții de lapte
  • fisuri în dinți
  • existența unei forme de malocluzie dentară (dinți înghesuiți, strâmbi sau cu spații interdentare mari)

Ce este profilaxia dentară

Importanța controlului periodic la medicul stomatolog pediatruProfilaxia dentară standard include, atât la adulți, cât și la copii, controlul medical, periajul dentar efectuat periodic și ședințele de periaj profesional, care au ca scop prevenirea apariției unor probleme precum cariile sau boala parodontală.

„Periajul dentar regulat, dar și utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare precum ața dentară, apa de gură sau periutele interdentare joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale. La copii, profilaxia dentară este o măsură de prevenție care trebuie efectuată cel puțin o dată la 3-6 luni. Însă, prin periajul zilnic curățăm doar două treimi din suprafața dinților, astfel că este nevoie de proceduri profesionale de igienizare realizate în cabinetul stomatologic, precum detartraj, periaj profesional, Airflow și fluorizare.”, spune dr. Raluca Georgescu.

Metode de profilaxie pe grupe de vârstă

Periajul periodic efectuat acasă

După apariția primului dinte (în jurul vârstei de 6 luni) și până la 2 ani, medicul stomatolog recomandă ca periajul dentar să aibă loc de două ori pe zi (dimineața și seara) cu o periuță specială pentru copii și pastă de dinți cu fluor care trebuie să fie de dimensiunea unui bob de orez. De la 2 la 6 ani, copiii trebuie să se spele pe dinți timp de două minute la fiecare periaj dentar, atât dimineața, cât și seara, cantitatea de pastă de dinți cu fluor recomandată fiind de dimensiunea unei bob de mazăre.

Copilul trebuie supravegheat și ajutat când se spală pe dinți pentru a ne asigura că aceștia realizează mișcările de periaj corecte până la vârsta de 8 ani sau până când știe să-și lege singur șireturile.

Detartrajul și periajul profesional

Detartrajul reprezintă procedura de îndepărtare a depozitelor de tartru și placă bacteriană de pe suprafața dinților, dar și subgingival. Periajul profesional are rolul de a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și din zone mai puțin accesibile, precum și petele dentare externe cauzate de alimente colorate, sau colorațiile bacteriene cromogene aderente ce nu pot fi îndepărtate prin periajul zilnic efectuat acasă. Periajul profesional este realizat cu ajutorul unor instrumente mecanice folosind o pastă de dinți bogată în fluor.

Sigilarea și fluorizarea dinților

La dentiția temporară, smalțul mai subțire favorizează apariția mai rapidă a cariilor, iar profilaxia dentară diminuează acest risc. Unele dintre cele mai utilizate metode de profilaxie sunt sigilarea și fluorizarea dinților.

Sigilarea presupune acoperirea șanțurilor adânci de pe suprafața dintelui cu un strat subțire de material în culoarea dinților, astfel încât resturile alimentare și placa bacteriană să nu se mai depună în acele zone. Sigilarea este recomandată pentru copii atât pe dinții de lapte, cât și pe cei permanenți și se poate aplica la cel mult 2 ani de la apariția dintelui.

Fluorizarea este un tratament nedureros și ușor de realizat în cabinetul medicului stomatolog, dar și acasă, urmând sfaturile dentistului. Fluorizarea îmbunătățește structura smalțului dentar, și protejează dinții împotriva acizilor din placa bacteriană, din băuturile carbogazoase și sucuri de fructe.

Principalele avantaje ale unei ședințe de profilaxie

O profilaxie corectă și completă ajută la menținerea sănătății generale a organismului, întrucât sănătatea orală afectează și imunitatea organismului, iar acest lucru este valabil nu doar în cazul copiilor, ci și al adulților. Studiile recente în domeniu au demonstrat că atacurile de inimă și cele vasculare pot fi cauzate de boli ale gingiilor sau de afecțiuni cauzate de lipsa unei igiene corespunzătoare.

Profilaxia ajută, de asemenea, la detectarea din timp a posibilelor afecțiuni dentare. Medicul dentist și asistentul igienist vor detecta din timp orice semn al afecțiunilor dinților sau gingiilor, putând astfel să intervină minim invaziv. În cazul adolescenților, de exemplu, dacă aceste probleme rămân nedetectate și netratate la timp, tratamentul necesar va consta în obturații de canal sau chiar extracția dinților afectați major.

Ședințele de profilaxie efectuate în cabinetul stomatologic joacă un rol important în îndepărtatea plăcii bacteriene. Tartrul și placa bacteriană care se depun pe dinți în lipsa unui periaj periodic favorizează formarea cariilor dentare. Detartrajul realizat în cadrul ședințelor de profilaxie ajută la îndepărtarea cu succes a tartrului, pentru menținerea sănătății dinților și gingiilor.

Profilaxia dentară contribuie și la o respirație proaspătă. Conform cercetărilor, aproximativ 85% din persoanele cu o respirație urât mirositoare persistentă, cunoscută sub numele de halitoză, au o problemă dentară care o provoacă. O igienă orală corectă este esențială pentru prevenirea unei astfel de probleme.

În concluzie, prevenția și profilaxia dentară au un rol esențial în menținerea sănătății noastre orale. O simplă programare la controlul stomatologic periodic va asigura atât copilului, cât și adolescentului sau adultului un zâmbet estetic și sănătos, cu care va putea cuceri lumea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top