Now Reading
Timp pentru mișcare

Timp pentru mișcare

cori-grămescu
timp-pentru-mișcare

Motivația de a face sport și, în general, de a ne îngriji corpul vine, dincolo de un obiectiv strict cosmetic, dintr-o poziționare de tip adult-adult în relația cu propria noastră persoană. Desigur, vom avea momente de rebeliune, sau momente în care va trebui să fim empatici și înțelegători cu propriile noastre slăbiciuni și nevoi. De obicei, însă, înțelegerea motivelor pentru care avem nevoie de sport, ce beneficii dorim să avem și cum ne organizăm agenda zilnică pentru a putea include practicarea sportului funcționează foarte bine.

E vorba foarte mult despre rațiune și comportamente mature, așa că, pentru a găsi timp pentru sport, trebuie să ne uităm mai întâi la zonele în care suntem furați de activități pe care le pierdem din vedere. Social media este prima sursă de timp irosit, de obicei petrecem 145 de minute pe zi făcând un scrolling automat prin aplicații gen Facebook, Instagram, Pinterest sau TikTok (Statista, 2021). Apoi, o rutină corectă de viață – dormit conform ritmului circadian, evitarea privitului la TV înainte de culcare, trezitul devreme – ne ajută să avem energie și să ne simțim odihniți peste zi. Discutând cu multe dintre clientele mele, am constatat că orele petrecute la TV plus social media înseamnă puțin peste 3 ore zi de zi, așa că acolo putem începe să optimizam agenda zilnică pentru a găsi timp pentru mișcare.

Cum faci să te motivezi ca să depășești inerția de a face sport în sezonul rece?

Sezonul rece este problematic, se întunecă mai repede, vremea rece nu ne încurajează să facem sport în aer liber și tindem să consumăm alimente mai bogate în calorii, ceea ce conduce spre un cerc vicios în care mâncăm greu, ne simțim tot mai lipsiți de energie, ne mișcăm mai puțin și asta ne face tot mai sedentari și mai obosiți.

Conștientizarea acestui pattern și commitment-ul de a avea grijă de noi înșine într-un mod matur și eficient ar trebui să ne facă să avem o atitudine mai deschisă către sport. Motivația se construiește gradual, începând cu mișcări și antrenamente accesibile, care să ne întărească, pe de o parte, încrederea în noi și, pe de altă parte, rezistența fizică. Aici contează foarte mult politica pașilor mărunți, dar constanți.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top