Now Reading
Circul nostru va prezinta:

Circul nostru va prezinta:

Revista Psychologies
Autor: Lucian Dan Teodorovici
Editura: Polirom

„Circul nostru va prezinta:” afiseaza o conceptie arhicunoscuta despre lume, insa regia spectacolului e cu totul diferita, originala. Nu avem femeia cu barba, omul care rupe lantul sau clovni cu fete minjite caraghios. Avem, in schimb, niste profesionisti ai prestidigitatiei cu viata care se hranesc dintr-o iluzie comuna: aceea ca, daca nu azi, miine cu siguranta se vor sinucide, fie aruncindu-se de la fereastra, fie spinzurindu-se de o sina de cale ferata.

Circul nostru va prezinta:, Lucian Dan Teodorovici, editura Polirom  

„Circul nostru va prezinta:” afiseaza o conceptie arhicunoscuta despre lume, insa regia spectacolului e cu totul diferita, originala. Nu avem femeia cu barba, omul care rupe lantul sau clovni cu fete minjite caraghios. Avem, in schimb, niste profesionisti ai prestidigitatiei cu viata care se hranesc dintr-o iluzie comuna: aceea ca, daca nu azi, miine cu siguranta se vor sinucide, fie aruncindu-se de la fereastra, fie spinzurindu-se de o sina de cale ferata.

Daca-i scuturi bine, din mineci le sar panglicile cu care vor sa-si prinda spectatorii, cartile de joc cu care vor sa ne amageasca si sa se autoamageasca. Autorului ii revine postura de iluzionist principal, asumindu-si un rol parodic, tocmai pentru a-si putea strecura la momentul potrivit adevaratul numar de senzatie: existenta absurda din care facem cu totii parte.

Circul nostru va prezinta: este prima carte a lui Lucian Dan Teodorovici aparuta la Editura Polirom (colectia „Ego”, 2002; editia a II-a, colectia „Ego. Proza”, 2007). Au urmat: Cu putin timp inaintea coboririi extraterestrilor printre noi (editia a II-a revazuta si adaugita, Polirom, 2005) si Atunci i-am ars doua palme (Polirom, 2004). Volumul de povestiri Atunci i-am ars doua palme va aparea in Germania (Pop Verlag, Ludwigsburg).

Un nou volum de Lucian Dan Teodorovici, in curind in librarii: Celelalte povesti de dragoste

Celelalte povesti de dragoste contine 11 texte care pot functiona atit ca proze de sine-statatoare, cit si ca niste secvente ale unui roman a carui tema centrala este ratarea dragostei. Iar ratarea se desfasoara pe mai multe planuri, fiecare dintre „povesti” aducind cu sine o nuanta in plus, o idee in plus pentru a contura intregul. Doua personaje centrale trec dintr-o secventa in alta a cartii, anume personajul-narator, ziarist la un cotidian local, si sotia lui. Iar istoria lor e conturata atit cu ajutorul unor povestiri din diferite perioade ale vietii naratorului (copilarie, adolescenta sau prezent), cit si din povestirile unor personaje secunde, in care naratorul se implica intr-un fel sau altul.

Toate secventele cartii prezinta rind pe rind, in moduri surprinzatoare, diferite unghiuri din care e privita dragostea, iar ratarea, idee care se insinueaza la finalul acestui volum, impune o reevaluare a fiecarii povesti in parte si a fiecarei alegeri pe care o face la un moment dat personajul central. Unsprezece povesti de dragoste care functioneaza ca niste piese de motor pentru povestea mare, cea care duce naratiunea mai departe. Iar momentul in care una dintre piese creeaza acea problema ce aduce esuarea iubirii dintre cele doua personaje centrale ale cartii ramine sa fie descoperit de cititor.

Circul nostru va prezinta: va aparea pina la finalul acestui an si peste Ocean, fiind tradus in limba engleza de Alistair Ian Blyth pentru editura americana Dalkey Archive Press.

Lucian Dan Teodorovici, scriitor


Lucian Dan Teodorovici
este coordonator al colectiei „Ego. Proza” a Editurii Polirom si senior-editor al saptaminalului Suplimentul de cultura, Iasi. Intre 2002 si 2006, a fost redactor-sef al Editurii Polirom. A colaborat cu proza, teatru, articole la diverse publicatii din tara si strainatate, cum ar fi: Suplimentul de cultura, Ziarul de Duminica, Timpul, Dilema veche, Observator cultural, Familia, ArtPanorama, Orizont, Evenimentul zilei, Wienzeille (Viena), Au Sud de l’Est (Paris) etc.

Este coscenarist al serialului TV Animat Planet Show, difuzat de Antena 1, scenarist al lungmetrajului cinematografic Circul nostru va prezinta:, adaptare dupa romanul cu acelasi titlu, al lungmetrajului cinematografic Sint o baba comunista!, dupa romanul omonim semnat de Dan Lungu, si al scurtmetrajelor Bomboane de ciocolata, O zi buna si Dupa giste, toate premiate si finantate de Centrul National al Cinematografiei din Romania.

A mai publicat: Lumea vazuta printr-o gaura de marimea unei tigari marijuana, povestiri, Fundatia „Constantin Brancusi”, 2000. Coautor, impreuna cu Florin Lazarescu si Dan Lungu, al volumului de povestiri Pas question de Dracula, Editions Non Lieu, Paris, 2007.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top