Now Reading
„Fiecare familie are o poveste” de vindecat

„Fiecare familie are o poveste” de vindecat

Revista Psychologies
fiecare-familie-are-o-poveste-de-vindecat

„Ce anume face ca unele familii să prospere în ciuda obstacole­lor uriașe, iar altele să se destrame?”, „Ce indicii anunță dizolvarea unei familii?”, „De ce ne exasperează familiile noastre?” și, poate cea mai importantă dintre toate, „Cum pot fi vindecate rănile emoționale în relațiile familiale” sunt doar câteva dintre întrebările care stau la baza cărții Fiecare familie are o poveste. Cum moștenim dragostea și pierderea, recent apărută la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru Toți. Și la care răspunde psihoterapeuta Julia Samuel prin prezentarea poveștilor de viață, a provocărilor emoționale și a tipurilor de relaționări disfuncționale din 8 familii venite în cabinetul său de psihoterapie. „Această carte își propune să exploreze aceste între­bări și să ajute la înțelegerea lor profundă. Nu este o carte despre cum să creștem familii perfecte. Ele nu există. Familiile funcționează după un întreg spectru de disfuncționalități și factori de stres interni și externi. În schimb, această carte spune povestea a opt familii care se confruntă cu propriile provocări, pe care le‑am urmărit de‑a lungul mai multor generații.”

Prin explorarea acestora, cititorii pot înțelege modul în care factorii de stres nerezolvați se pot transmite mai departe și pot intensifica presiunile cotidiene pentru generația următoare. „Cu toții purtăm amprenta genetică a familiei noas­tre, ea face parte din noi, din amintirile noastre și inconștientul nostru. Nu o putem părăsi niciodată, așa cum putem părăsi un partener sau o relație de prietenie. Atunci când emoţiile sunt blocate, apar disfuncţiile. În familii, disfuncţia poate fi transmisă de la o generaţie la alta, deoarece copiii o văd în comportamentul părinţilor și o vor reflecta apoi, la rândul lor, în propriul lor comportament de adulţi, și astfel ciclul se repetă.

Toate terapiile descrise de psihoterapeuta Julia Samuel în această carte s-au desfășurat în timpul pandemiei din 2020 și 2021 și au avut loc pe platforma online Zoom. Incursiunea în viețile celor 8 familii este o invitație lansată de terapeuta britanică de a înțelege și de a face un prim pas spre vindecarea relațiilor de familie și, implicit, a propriei persoane. O experiență pe care ea însăși a trăit-o în timpul terapiei, după cum mărturisește în paginile cărții, precizând că lucrul cu membrii familiilor și elaborarea poveștilor lor de viață au îmbunătățit relaţia cu propria sa familie. „Faptul că am învăţat despre familiile altora m-a ajutat să îmi procesez relaţia pe care o am cu a mea — atât cu generaţiile trecute, cât și cu cele care mă vor urma. Perspectiva mea este mai amplă acum. Mă uit la bunicii și la părinţii mei cu mai multă compasiune”.

Acest tip de exercițiu va aduce multe beneficii cititorilor care doresc să exploreze propriile povești personale și de familie, în care care iubirea, pierderea, bucuria și durerea se împletesc și să descopere cum terapia poate ajuta la integrarea funcțională și vindecarea rănilor emoționale.

În acest scop, la finalul cărții ea recomandă cititorilor un ghid plin de empatie dezvoltat în doisprezece pași pentru îmbunătățirea stării de bine a familiei, pornind de la îndemnul „uitaţi-vă la poveștile nespuse, la rănile și pierderile neprocesate care v-au fost transmise de fantomele trecutului și găsiţi o modalitate de a le rezolva acum, astfel încât să nu le transmiteţi și voi generaţiei următoare. Fiţi curajoși și găsiţi sursele acelor povești. Scrieţi-le sau, de exemplu, desenaţi-vă propria genogramă”.

Julia Samuel este psihoterapeut, formată în tradiția psihoterapiei centrate pe persoană. Are o experiență de peste 30 de ani în lucrul cu pacienți, atât în sistemul național britanic de sănătate, cât și în practică privată. De aceeași autoare, la Editura Trei a mai apărut și cartea O să treacă și asta. Povestiri despre schimbare, criză și începuturi pline de speranță, în format tipărit și e-book.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top