Now Reading
Intre viata si carti

Intre viata si carti

Revista Psychologies
Autor: N. Steinhardt
Editura: Polirom

Vineri, 30 iulie, la ora 12.00, la Catedrala episcopala „Sfinta Treime” din Baia Mare va avea loc lansarea volumului „Intre viata si carti” de N. Steinhardt, aparut de curind la editura Polirom.

Intre viata si carti, N. Steinhardt, Editura Polirom

Vineri, 30 iulie, la ora 12.00, la Catedrala episcopala „Sfinta Treime” din Baia Mare va avea loc lansarea volumului „Intre viata si carti” de N. Steinhardt, aparut de curind la editura Polirom.

Participa:

* Preasfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si Presedinte al Fundatiei N. Steinhardt

* Adrian Serban, director editorial Polirom

* George Ardeleanu, ingrijitorul acestei carti

* Florian Roatis, membru in colectivul de redactie al Seriei de autor „N. Steinhardt”

* pr. conf. dr. Stefan Iloaie

* arhim. dr. Macarie Motogna

Intre viata si carti este cel de-al saptelea volum aparut in Seria de autor „N. Steinhardt, initiata de Polirom in anul 2008 – editie ingrijita, studiu introductiv, note, referinte critice si indici de George Ardeleanu; repere biobibliografice de Virgil Bulat.

„Deschis in fata suprarealismului, a literaturii onirice, a noului val (Nouveau Roman), N. Steinhardt le apreciaza si in masura in care dislocarile, discontinuitatea, descompunerile, fracturile de limbaj ori de realitate imaginara sunt urmate de o recompunere, de o reunificare, de o reasamblare dupa alte coordonate. Pentru ca el, pe urmele lui Charles Péguy, considera ca Raul este cel care «nu se compune», care se opune organizarii vietii spiritualizate.

Cel care in textele sale interbelice, in special in cele din Revista burgheza, aducea un elogiu formelor ca expresii ale onorabilitatii sociale nu putea desconsidera acum ideea de forma, dimpotriva. Ceea ce priveste el cu condescendenta este miza totalitara pe forma, forma vidata de sens.

Cel care isi dovedise din plin disponibilitatile ludice in volumul de debut in genul… tinerilor si le va dovedi si mai t¢rziu – dintr-o alta perspectiva – prin gestul impacarii cu avangarda ori prin textele admirative despre scriitorii Generatiei ’80 nu putea sa ram¢na imun la ideea culturii si a artei ca joc (in sensul lui Huizinga). Numai ca el nu putea sa vada in jocul cultural doar o prestidigitatie tehnica, glacial-formala, pentru el jocul era tot o ipostaza a «intruparii».” (George Ardeleanu)

In seria de autor „N. Steinhardt” au mai aparut:

  • Jurnalul fericirii (2008)
  • Daruind, vei dobindi. Cuvinte de credinta (2008)
  • In genul…tinerilor (2008)
  • Articole burgheze (2008)
  • Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit (2008)
  • Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia (2009)
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top