Now Reading
„Nu-ţi refuza ziua de mâine!”

„Nu-ţi refuza ziua de mâine!”

victor-popescu
Doina Cosman

Ce se întâmplă în sufletului unui pacient psihiatric? În ce fel poate fi stabilită o relaţie empatică și încurajatoare cu o persoană copleșită de idei delirante, de blocaje psihosomatice sau de tentaţia sinuciderii? Ne răspunde medicul psihiatru și profesorul universitar clujean Doina Cosman, autoarea ineditului volum „Omul Portocaliu și alte povestiri terapeutice”, recent publicat la Editura Trei.

Victor Popescu: Cine este Omul Portocaliu? Cine este acel bărbat care mănâncă doar morcovi din grădina proprie, de teamă să nu fie otrăvit de mâncarea preparată de rudele sale, și despre care scrieţi că era „impenetrabil la argumentare”?

Doina Cosman: Omul Portocaliu este unul dintre pacienţii internaţi în clinică pentru o simptomatologie încadrată în sfera psihozelor. Cu toate că diagnosticul lui este justificat, fără niciun dubiu, de criteriile de diagnostic internaţionale, el prezintă în trăirile sale o mulţime de zone de normalitate, precum: legătura cu natura, preocupările de botanist, motivaţia pentru munca în grădină, curiozitatea pentru subiecte știinţifice. Din păcate delirul paranoid îi invadează, în episoadele de boală, gândirea și comportamentul, momente în care nu e receptiv la argumentaţia logică ce încearcă să îi contracareze ideile de urmărire, de otrăvire, de persecuţie, toate acestea acompaniate de halucinaţii auditive.

Victor Popescu: Pacienţii dvs. primesc tratament medicamentos, dar dvs. vă bazaţi foarte mult și pe psihoterapie. Povestiţi-ne de un caz din cartea dvs. în care o anumită intervenţie terapeutică a ajutat mai mult decât ar fi putut s-o facă medicamentele.

Doina Cosman: În povestirea intitulată „Saliva” relatez o situaţie în care mi se cere să rezolv o problemă apărută din senin în viaţa unui om normal din punct de vedere fizic și psihic. Dar problema care se cere a fi rezolvată grabnic nu e una normală, căci cel în cauză (solist de operă) saliva brusc și din abundenţă chiar în timpul exercitării profesiei sale. Am ales să explorez inconștientul acestei persoane printr-o tehnică de intervenţie psihoterapeutică rapidă, și, spre bucuria tuturor, rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Vocea tenorului a putut fi eliberată de valurile de lichid care ameninţau să o blocheze.

 

Citește continuarea articolului în ediția aprilie 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top