Now Reading
Polirom lanseaza seria de autor N. Steinhardt

Polirom lanseaza seria de autor N. Steinhardt

Revista Psychologies

Nicolae Steinhardt, Polirom, Articole burgheze

• Articole burgheze
Editie ingrijita, adnotari, cronologie si indice de Viorica Niscov. Studiu introductiv de Nicolae Mecu
„Un corpus de avertismente spulberatoare de iluzii, semnalind derapaje, atragind atentia asupra marilor pericole camuflate de bune intentii, de cuvinte seducatoare sau de pura demagogie.

«Copilul batrin» (cum il caracteriza, mai degraba cu o mindrie melancolica si compasiva, Steinhardt-tatal), parind a fi trecut prin toate experientele, smulge valul aparentelor, demistifica la tot pasul, seamana intrebari nelinistitoare, vede cu un ceas mai devreme catastrofa si trezeste din toropeala, vaticineaza. In vremuri normale, el ar fi putut trece drept un exaltat si un dogmatic, acum insa, cind pare a simti, ca Hamlet, ca the time is out of joint, surplusul de patos si fixarea incapatinata in binele verificat intra in perimetrul normalitatii.” Nicolae Mecu

Nicolae Steinhardt, Polirom, Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional

• Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional
Critica operei lui Léon Duguit
Editie ingrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de Florian Roatis
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Addenda: Dreptul social

„Un excurs prin cartea cu care a obtinut titlul de doctor in drept, ce apare acum intr-o noua editie, este de natura sa descopere o fateta mai putin cunoscuta a activitatii si personalitatii lui N. Steinhardt, aceea de cercetator avizat in ceea ce priveste problemele juridice si politice. […] In addenda am inclus lucrarea de mici dimensiuni Dreptul social, aparuta in acelasi an 1936, evidentiind o alta zona de interes pentru tinarul jurist.” Florian Roatis

Nicolae Steinhardt se naste la Bucuresti pe 29 iulie (stil vechi) 1912. Isi face debutul publicistic foarte de timpuriu in revista Liceului „Spiru Haret”. Isi ia bacalaureatul in 1929 si frecventeaza cenaclul „Sburatorul”, iar in 1932 isi ia licenta in Drept. In 1934 incepe sa colaboreze la Revista burgheza si publica sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul… tinerilor. Isi ia doctoratul in Drept in 1936.

 In 1935 si 1937 publica impreuna cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaisme si Illusions et realites juives. Colaboreaza la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale.

 Dupa razboi, publica pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria, Tribuna poporului si, din nou, Revista Fundatiilor Regale. Refuza sa colaboreze cu noul regim.

 In 1960 este anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. Trece prin inchisorile Jilava (unde este botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud.

 Eliberat in august 1964, va reveni dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 termina prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publica volume de eseuri si de critica foarte bine primite, desi unele sint puternic cenzurate.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top