Now Reading
Seria de autor Octavian Paler se completeaza cu doua noi volume

Seria de autor Octavian Paler se completeaza cu doua noi volume

Revista Psychologies

Octavian Paler, Viata ca o corida, Drumuri prin memorie, editura Polirom


Seria de autor „Octavian Paler” se completeaza cu doua noi volume: Viata ca o corida si Drumuri prin memorie. Primul volum este prefatat de criticul literar Cosmin Ciotlos, iar cel de-al doilea, de criticul literar Antonio Patras.

In 2008, Editura Polirom a initiat Seria de autor „Octavian Paler” (coordonator Georgeta Naidin-Dimisianu), in care au aparut pina acum: Un om norocos, Mitologii subiective, Polemici cordiale si Aventuri solitare.

Volumul Viata ca o corida se poate achizitiona din librarii, dar si de pe siteul editurii, www.polirom.ro, la pretul promotional de 39.95 lei, valabil pina la data de 15.04.2009. Dupa aceasta data, pretul cartii va fi de 49.95 lei.

In Viata ca o corida, Paler imbina cu arta relatarea intimplarilor prezente cu intoarcerile in timp: copilaria petrecuta la poalele Muntilor Fagaras, in satul Lisa, anii de scoala si de liceu.

Amintirile au un rol esential la acest scriitor, iar Viata ca o corida o dovedeste din plin, trimitind cu gindul la alte scrieri ale sale, indiferent daca e vorba despre scene din orizontul finit al Lisei sau din cel necuprins al marilor locuite de zei. O carte de memorii tulburatoare, care poate fi citita in chei multiple.

Drumuri prin memorie reuneste amintiri de calatorie publicate initial in doua carti, dedicate Egiptului si Greciei, respectiv Italiei. Vizitarea monumentelor antice ii prilejuieste autorului meditatii asupra istoriei, asupra trecerii iremediabile a timpului si asupra fragilitatii omului.

Trecute prin filtrul memoriei afective si al emotiilor livresti, peregrinarile lui Paler prin Egipt, Grecia si Italia se elibereaza de impresiile mai putin placute ale voiajului in realitatea imediata, constituindu-se in tot atitea trepte simbolice catre sine.

Doua volume care nu trebuie ratate, in primul rind, de impatimitii de jurnal, corespondenta, memorii, dar nici de cititorii fideli ai cartilor lui Octavian Paler. Acestea se adreseaza, de asemenea, filologilor si studentilor la filologie.

Octavian Paler este unul dintre cei mai cititi autori romani, iar cartile sale au fost dintotdeauna asteptate cu entuziasm.

Paler a fost, indiscutabil, o figura publica, unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti scriitori ai nostri. Dar eu am vrut si vreau sa accentuez pe acest termen, scriitor, fiindca el este cel care mi se pare esential. Fara cartile lui Octavian Paler, n-am putea vorbi in mod serios despre Octavian Paler. Ele il definesc, ele ii dimensioneaza profilul, ele l-au facut atit de iubit si respectat de un numar incalculabil de cititori. Publicistica postrevolutionara si aparitiile frecvente la televiziune au venit mai tirziu si au fost mai degraba un efect. Nu ele au determinat pretuirea generala a lui Paler, ci cartile.”
Daniel Cristea-Enache, in interviu cu George Onofrei, in Suplimentul de cultura

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top