Now Reading
Viata ca autosugestie. O sinteza psihoterapeutica

Viata ca autosugestie. O sinteza psihoterapeutica

Revista Psychologies
Autor: Dan Gogleaza
Editura: Humanitas

„Viata ca autosugestie” este o confruntare cu adevarul demitizat despre noi insine, o descriere a psihologiei autocreatiei sinelui si o acceptare a fundamentului neurobiologic decisiv. Dan Gogleaza ne propune autocunoasterea introspectiva intr-un mod sugestiv, tipic psihoterapeutului care este.

Viata ca autosugestie, Dan Gogleaza, Editura Humanitas

Dan Gogleaza are vocatia esentei, iar lucrarea pe care ne-o propune este un excelent exercitiu de cautare a acesteia. Un obiectiv ambitios, care are nevoie de concepte puternice, lipsite de ambiguitate si perfect articulate. Aparent, notiunea de „autosugestie“ nu pare a intruni aceste trasaturi, deoarece perceptia cotidiana ii deviaza semnificatia in zona proxima celei de „autoamagire“.

Cu toate acestea, Dan Gogleaza ne ofera un veritabil spectacol ideatic dezvoltat in jurul conceptului de autosugestie, pe care il innobileaza, caruia ii descopera fundamentele si pe care il trece cu ingeniozitate argumentativa prin intersectarile posibile ale vietii umane cu mediul ei existential. Viata ca autosugestie este o carte profunda care, paradoxal, se citeste usor, deoarece cititorul se regaseste spontan in argumentatiile si exemplele cu care autorul, un psihoterapeut cu experienta, il invaluie pagina cu pagina.
Conf. dr. Marian Vasile Popa, Universitatea din Bucuresti

Cartea lui Dan Gogleaza este o autoexprimare, o biografie introspectiva indirecta, o ilustrare a strategiilor interactiunii si cuceririi pozitiilor de viata, o reflectie asupra rolului pe care-l are cuvantul in structurile psihice ca suport autoreferential. E cantarea Cuvantului care vindeca.

Reflectand asupra monologului ca mod de construire a universului lumii omului, de obtinere a identitatii si cunoasterii de sine, el ne prezinta in fond spirala ascendenta a propriei evolutii, de la tanarul plecat din Mandrestii Vrancei pana la psihoterapeutul vizitat de cautatorii de sens (din vestul sau din estul Europei) si la filozoful capabil sa-si conceptualizeze trairile. E cartea unei autoprofetii implinite si a acceptarii originii.
Prof. dr. Adrian Neculau, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi

Viata ca autosugestie este o confruntare cu adevarul demitizat despre noi insine, o descriere a psihologiei autocreatiei sinelui si o acceptare a fundamentului neurobiologic decisiv. Dan Gogleaza ne propune autocunoasterea introspectiva intr-un mod sugestiv, tipic psihoterapeutului care este. Cercul se strange tot mai mult in jurul temei tratate, el reuseste sa exprime curajos si documentat ceea ce ganditorii din domeniu accepta, mai degraba tacit, de oarece vreme. O carte care revizuieste si ofera solutii este recomandabila oricui.
Prof. dr. Liviu Antonesei, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi

Dan Gogleaza s-a nascut in 1951 in satul Mandresti din judetul Vrancea.
–  A absolvit, in 1976, Facultatea de Istorie si Filozofie, sectia Psihologie si Sociologie.
–  Intre 1976 si 1986 a fost psiholog clinician la Spitalul Judetean Vrancea din Focsani.
–  In 1986 a cerut azil politic in Germania, iar din 1989 a practicat psihoterapia in cabinetul propriu din Leverkusen.
–  Tot in 1989 a devenit membru al Societatii Psihologilor Germani BDP (Berufsverband Deutscher Psychologen) din Bonn si al Societatii Germane de Hipnoza DGH (Deutsche Gesellschaft f¼r Hypnose und Hypnotherapie e.V.).
–  In 1990 i se recunoaste specializarea de psiholog clinician si psihoterapeut de catre Academia Psihologilor Germani.
–  In 1999 obtine titlul de doctor in psihologie la Universitatea din Iasi si devine membru al Asociatiei si Camerei Psihoterapeutilsr Germani (VPP – Verband Psychologischer Psychotherapeuten im BDP; PTK-NRW -Psychotherapeutenkammer Nordrhein Westfallen).
–  A publicat Psihoterapia ca relatie a schimbarii individuale, Polirom, Iasi, 2002 si Prelucrarea trecutului comunist, o rafuiala analitica a mostenirilor de mentalitate, in volumul Viata cotidiana in comunism, coordonat de prof. dr. Adrian Neculau, Polirom, Iasi, 2004.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top