Now Reading
Cele mai scumpe instrumente muzicale din lume, in concert la Ateneul Roman

Cele mai scumpe instrumente muzicale din lume, in concert la Ateneul Roman

Revista Psychologies

La Ateneul Roman continua seria premierelor muzicale in cadrul festivalului Vara Magica.

Miercuri, 7 august, iubitorii muzicii clasice vor putea urmari, in premiera nationala, Orchestra Sinfonia Iuventus din Polonia, iar pe 12 august, pentru prima data in Romania, Orchestra Wiener Jeunesse din Austria va interpreta capodopere din creatia marilor compozitori austrieci. Pentru 14 august este programat concertul extraordinar Capodopere ale muzicii de camera cu unele dintre cele mai scumpe instrumentele muzicale din lume, evaluate de la 100.000 de euro, la cateva milioane de dolari.

„Vara Magica devine un festival care reprezinta, prin nume, surprizele fiecaruia dintre programele proiectate la Ateneul Roman in aceasta vara: recitaluri, muzica de camera si muzica simfonica. Pentru 14 august ne-am propus un concert unic, de muzica de camera, cu unele dintre cele mai scumpe instrumente muzicale din lume, manevrate cu maiestrie de artisti romani si straini. Oaspetii se remarca printr-un repertoriu impresionant, recunoscut la nivel international, declara Dorin Ionita, directorul general al Lanto Communication, organizatorul festivalului Vara Magica.

Artistii vor prezenta la Ateneul Roman pe 14 august, la ora 19.00, un program muzical din creatia de tinerete a compozitorilor G. Rossini si Felix Mendelssohn si de maturitate a compozitorului german J. Brahms.

 

Acestia vor canta la urmatoarele instrumente:

Vioara Antonio Stradivarius – la care canta Liviu Prunaru, creata in anul 1694 si evaluata in functie de instrumentele licitate si create in aceeasi perioada la cateva milioane de dolari.

Vioara Andreea Guarneri – detinuta de Valentina Svyatlovskaya-Prunaru si evaluata, de asemenea, la cateva milioane de dolari.

Violoncel Lorenzo Ventapane – detinut de Marin Cazacu si evaluat la aproximativ 100.000 Euro

Viola Giuseppe Guadagnini – detinuta de Dorin Marc si evaluata la aproximativ 100.000 Euro

 

La Ateneul Roman sunt programate si urmatoarele concerte:

7 august – Orchestra Sinfonia Iuventus din Polonia va concerta la Ateneul Roman in premiera nationala. Va prezenta un program din creatia compozitorilor polonezi si europeni cu entuziasmul si daruirea specifice tineretii. Pe langa activitatea din Polonia, Sinfonia Iuventus a concertat si in tari precum China, Franta, Italia, Lituania, Portugalia, Spania, Elvetia si Ucraina. Din aprilie 2009, orchestra a devenit membra a Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret (EFNYO).

12 august – Pentru prima data in Romania, Orchestra Wiener Jeunesse din Austria cu o vechime de 25 de ani, va interpreta capodopere din creatia marilor compozitori austrieci Gustav Mahler si Anton Bruckner. Turneele orchestrei au condus la participarea acesteia la festivaluri din Olanda, Germania, Italia, Franta, Serbia, Rusia si Turcia (Istanbul, concerte in 2000 si 2008). In iulie 1998, orchestra a participat la „Forumul Mondial al Muzicii de Tineret“ din Moscova cu ocazia primelor Jocuri Mondiale Olimpice de Tineret unde a fost castigatoarea Premiului I dintre alte zece orchestre din intreaga lume. In octombrie 2012, Orchestra Wiener Jeunesse a sarbatorit cea de-a 25-a aniversare cu un concert la Viena Konzerthaus.

19 august – Ziua de nastere a lui George Enescu va fi marcata cu un concert special sustinut de Romanian Sinfonietta Orchestra avandu-l la pupitru pe maestrul Horia Andreescu. Orchestra Romana de Tineret, alcatuita din tineri muzicieni cu varste cuprinse intre 15 si 21 ani, selectati la nivel national, a debutat in cadrul Festivalului Vara Magica din 2012 cu un succes extraordinar. Sub bagheta maestrului Horia Andreescu s-au remarcat tinerele talente aflate in plina dezvoltare.

21 august – Festivalul Vara Magica se va incheia cu un concert extraordinar al Orchestrei Nationale de Tineret a Moldovei, o premiera in Romania. O buna parte din membrii orchestrei isi fac studiile in importante centre universitare de profil din S.U.A., Anglia, Austria, Belgia, Finlanda, Rusia, Ucraina si Romania. In decursul a doi ani de existenta orchestra a sustinut 11 concerte in orasele Orhei, Cahul si Chisinau sub bagheta dirijorilor Petre Sbarcea (Romania), Mihail Secichin si Gabriel Bebeselea (Romania).

 

Biletele se pot achizitiona online de pe bilete.ro si costa 50 lei.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top