Now Reading
„La NORD de cuvinte”, prin fotografie mai aproape de inimile oamenilor

„La NORD de cuvinte”, prin fotografie mai aproape de inimile oamenilor

Revista Psychologies
„La NORD de cuvinte”, prin fotografie mai aproape de inimile oamenilor

Pe harta locurilor nordice îndepărtate, adăugăm acum Islanda, „țara de gheață și de foc,” pentru proiectul „La NORD de cuvinte” fotograficat de Rareș Beșliu. Acest proiect se desfășoară în cadrul Programului RO-CULTURA, prin Granturile SEE 2014-2021, Fondul pentru relații bilaterale, și culminează cu organizarea unei expoziții fotografice la Reykjavik, care reprezintă primul eveniment internațional al proiectului.

Această inițiativă adaugă Islanda pe lista destinațiilor unde au fost fotografiate viețuitoare, alături de cele din România și de la Polul Nord. Mesajele transmise vor fi exprimate în engleză pentru a ajunge la un public mai larg, întrucât fiecare individ poate contribui la protejarea mediului înconjurător.„La NORD de cuvinte”, prin fotografie mai aproape de inimile oamenilor

Rareș Beșliu, fotograf și conducător al proiectului, explică: „Am avut șansa până acum să fotografiez două dintre cele trei erupții vulcanice din Islanda, ce au avut loc consecutiv în ultimii trei ani. A fost o experiență de nedescris, dar și momentul în care am realizat cât suntem de mici în fața naturii. Deși nu putem controla aceste fenomene, putem ajuta natura să supraviețuiască. Acum, datorită rezidenței culturale obținute, am ocazia să mă reîntorc în Islanda, într-un loc pe care îl consider obiect de studiu și foarte important pentru proiectul La NORD de cuvinte. E țara contrastelor, cu ghețari, dar și cu vulcani; cu peisaje spectaculoase, dar fără copaci. Sunt curios ce perspective voi avea de data asta și cum o voi vedea prin prisma efectelor schimbărilor climatice. Sper ca aurora boreală să coloreze fotografiile și să reușesc să păstrez nota optimistă pe care mi-o doresc în proiect”

Islanda este o țară cheie în ceea ce privește schimbările climatice. A fost locul în care s-a topit ghețarul Okjokull, care a fost declarat dispărut în 2014. În 1890, acesta acoperea 16 kilometri pătrați, dar în 2012 nu mai avea decât 700 de metri pătrați. În 2019, în locul său, a fost construit un monument care trage un semnal de alarmă cu privire la efectele schimbărilor climatice. Oamenii de știință avertizează că toți ghețarii din Islanda riscă să se topească până în 2200. În prezent, în Islanda dispar aproximativ 10 miliarde de tone de gheață pe an, conform studiilor.

  •  Din cadrul proiectului La NORD de cuvinte va face parte și expoziția fotografică  de la Oslo, organizată pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Ambasada României în Norvegia, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR).
  •   Următoarea expediție La NORD de cuvinte din acest an va fi în Arhipelagul Arctic Canadian, acolo unde trăiește două treimi din întreaga populație de urși polari și locul unde tundra se înverzește, iar incendiile din pădurile boreale sunt din ce în ce mai puternice din cauza schimbărilor climatice.

Proiectul „La NORD de cuvinte” este sprijinit de Canon România și WWF România – Fondul Mondial pentru Natură și are ca scop aducerea conștientizării asupra schimbărilor climatice prin intermediul fotografiei. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul  www.lanord.ro și pe instagram.com/lanord.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top