Now Reading
Premiera spectacolului “(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI”

Premiera spectacolului “(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI”

Revista Psychologies
REvolutie.-Ghid-de-supravietuire-in-secolul xxi-2

Revoluția digitală, destinată inițial să ne ușureze viața, aduce cu sine întrebări existențiale și provocări fără precedent în istoria umanității: Cum gestionăm faptul că omul poate fi înlocuit ușor de algoritmi? Ce dileme etice ne așteaptă în era designului genetic?

Teatrul Excelsior anunță cu entuziasm premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI, o creație semnată de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, tradusă de Mircea Sorin Rusu, și regizată de talentatul Radu Nica, un nume proeminent în peisajul teatral românesc, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător al Premiului de Debut în 2005 pentru spectacolul „Nora“, prezentat la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Primele două reprezentații vor avea loc sâmbătă, 18 noiembrie, și duminică, 19 noiembrie 2023, de la ora 19:00, la Sala „Ion Lucian” a teatrului, situată pe Strada Academiei Nr. 28.

Pentru această colaborare inedită cu Teatrul Excelsior, Radu Nica a ales o piesă semnată de doi artiști de marcă în lumea teatrului contemporan, ambii din echipa prestigiosului Teatru Maxim Gorki din Berlin și inspirată de Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai importanți istorici și gânditori ai momentului. Piesa propune o călătorie captivantă într-un viitor nu foarte îndepărtat, unde se redefinesc limitele umanității, intimității și eticii, atât sociale, cât și digitale.

(R)Evoluție, în concepția lui Radu Nica, se anunță a fi un spectacol dinamic și impresionant vizual, construit într-o cheie absurdă, cu umor inteligent, ironie și empatie pentru vulnerabilitatea umană în căutarea sensului vieții, dincolo de dominația ecranelor și a procesoarelor. Montarea propune o privire atentă asupra promisiunilor revoluției tehnologice, evidențiind modul în care aceasta influențează aspecte cotidiene precum relațiile, alegerile, atitudinile sociale și modalitățile de comunicare, atât în mediul real, cât și în cel virtual, în care oamenii se conectează unii cu alții.

Cu ajutorul unor secvențe spectaculoase, în care actorii-performeri ai Teatrului Excelsior explorează cu umor diverse mijloace de expresie artistică, testându-și propriile limite în raport cu tehnologia, (R)Evoluție ne poartă către o posibilă ultimă frontieră pentru homo digitalis. Cum răspunde individul atunci când viața devine previzibilă, când devenim simple colecții de date ușor de procesat și interpretat de algoritmi ce generează răspunsuri automate? Un posibil tablou al viitorului, în care libertatea individuală pare a se estompa.REvolutie.-Ghid-de-supravietuire-in-secolul-xxi

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Mircea Alexandru Băluță, Alex Călin, Oana Predescu, Andreea Hristu, Alex Popa și Matei Arvunescu, iar echipa artistică este alcătuită din Theodor Cristian Niculae (scenografie), Florin Fieroiu (mișcare scenică), Andrei Cozlac (video design), Traian Marin (lighting design) și Adrian Piciorea (muzică & sound design), producător fiind Camelia Moroianu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top