Now Reading
Călătorie muzicală vieneza la Sala Radio: Bicentenarul Bruckner

Călătorie muzicală vieneza la Sala Radio: Bicentenarul Bruckner

Revista Psychologies
SASCHA GOETZEL

Pregătiți-vă pentru o incursiune muzicală captivantă în Viena imperială la primul concert din februarie, găzduit de Sala Radio. În seara de vineri, 2 februarie 2024, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel, vă va purta în universul sonor al celor doi maeștri compozitori austrieci de excepție – Mozart și Bruckner.

Ultima simfonie compusă de Mozart în vara anului 1788, Simfonia nr. 41, cunoscută sub numele de „Jupiter” va deschide cu fast această seară extraordinară.

Călătoria muzicală vieneză continuă apoi cu Missa nr. 3 în fa minor a lui Anton Bruckner (1824-1896), marcând aniversarea a 200 de ani de la nașterea compozitorului.

Spectacolul va beneficia de contribuția impresionantă a Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu, iar soliștii de excepție Sofia Nesje Enger – soprană, Lilia Istratii – mezzo-soprană, Adorján Pataki – tenor și Iustinian Zetea – bas vor aduce în prim-plan emoția și măreția operei lui Bruckner.

  • SASCHA GOETZEL și-a început cariera ca  violonist al celebrei Filarmonici din Viena. Începând din 2022, acesta este director muzical pentru două ansambluri importante: Orchestre National des Pays de la Loire (Franța) și Orchestra Națională de Tineret a Canadei. În timpul mandatului său de 11 stagiuni în calitate de dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonicii Borusan din Istanbul, a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestui ansamblu. Programarea sa plină de imaginație, înregistrările premiate și spectacolele lăudate pe scară largă – inclusiv turneele la Festivalul de la Salzburg, BBC Proms, Royal Concertgebouw – Amsterdam, Musikverein – Viena, Théâtre des Champs-Elysées – Paris și Hong Kong Arts Festival – se numără printre realizările sale notabile. A fost aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestra Simfonică din München, Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda, Orchestre National de France, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, Orchestre National de Bordeaux-Aquitaine, Orchestra Simfonică Radio din Viena. Alături de pozițiile de director muzical la ONPL din Franța și NYO – Canada, Goetzel deține în prezent poziția de dirijor principal invitat al Filarmonicii din Sofia. În 2014, a avut un debut extraordinar la Opera de Stat din Viena, dirijând Le Nozze di Figaro, ceea ce a dus la șase angajamente ulterioare – producții cu Die Fledermaus, La Bohème, Don Giovanni, Rigoletto, Flautul fermecat și Der Rosenkavalier. De asemenea, a dirijat la Teatrul Mariinski, Opera din Zürich, Opéra de Rennes, Wiener Volksoper, Opéra de Montpellier.
  • SOFIA NESJE ENGER, soprana norvegiană, urmează în prezent un masterat la Academia Norvegiană de Operă din Oslo.Sofia Enger Și-a început educația muzicală la Stockholm Opera Studio și a obținut diploma de licență la Barratt Due Institute of Music. Sofia și-a făcut debutul profesional cu Trondheim Symphony and Opera în rolul „Clarice”, în producția „Il mondo della luna” (în 2021), și a cântat o varietate de roluri pe parcursul studiilor sale. În vara anului 2023, Sofia a participat la academia „Opera by the Fjord” a Operei Naționale din Bergen, fondată de Sascha Goetzel și Eivind Gullberg Jensen, unde a cântat „Rosalinde” în producția „Die Fledermaus” („Liliacul”). Ulterior, ea a participat și la concertul Operei Naționale din Bergen cu fragmente din operele lui Rossini, în decembrie 2023. În primăvara anului 2024, Sofia urmează să își finalizeze masteratul cu o producție a spectacolului „Orfeu” de Telemann, în colaborare cu Barokksolistene și în regia lui Stephan Herheim, la Opera Norvegiană din Oslo.
  • LILIA ISTRATII este Absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. “Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUKA debutat în anul 2017 pe scena Operei Naționale  din Chișinău, activând ca solistă până în anul 2022. În 2019, a fost invitată să interpreteze rolul Olgăi din „Evgheni Onegin” de Ceaikovski la Opera din Varșovia. Lilia Istratii a cântat pe scena Filarmonicii din Luxembourg, unde a interpretat Messa da Requiem de Verdi. În cadrul stagiunii 2022-2023 a fost solistă a Operei Române din Craiova și, continuând colaborările cu instituțiile de profil din țară, a debutat la Opera Națională Română Iași, apoi la Opera Națională București, unde a abordat numeroase roluri.
  • ADORJÁN PATAKI este Absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Adorjan PatakiA urmat cursuri de măiestrie cu personalități ale artei lirice, precum Marius Vlad Budoiu, Carmelo Corrado Caruso, Sherman Lowe, Alexandru Agache. Solist al Operei Maghiare Cluj-Napoca, Adorján Pataki a colaborat cu toate filarmonicile din România, dar și cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Națională Timișoara, Opera Națională Iași, Opera Brașov, Opera Națională București. Pe plan internațional, este invitat permanent al Operei Naționale din Budapesta (din 2011) și a participat la turnee în Olanda, Elveția, Spania, Germania, Bosnia-Herțegovina. Repertoriul său este unul bogat, în zona lirică, dar și în cea vocal-simfonică. A interpretat personaje ca Rodolfo – La Bohéme, Pinkerton – Madama Butterfly, Mario Cavaradossi – Tosca, Ismaele – Nabucco, Alfredo Germont – La Traviata, Riccardo – Un Ballo in Maschera, Rodolfo – Luisa Miller, Manrico – Il Trovatore, Don José – Carmen, Turiddu – Cavalleria Rusticana. A fost aplaudat pe scenele de concert în creații semnate de Beethoven, Dvořak, Mendelssohn, Liszt, Mozart, Berlioz ș.a.
  • IUSTINIAN ZETEA a absolvit Universitatea Națională de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag.“Stabat mater” de ROSSINI sub bagheta dirijorului TOUFIC MAATOUK A obținut titlul de doctor în 2022, și a mai studiat cu Vasile Martinoiu, Eric Halvarson, cu mezzosoprana Bruna Baglioni, tenorul Marius Vlad Budoiu, dirijorul Christian Badea, soprana Mariana Nicolesco, soprana Mariana Krilovici, Maria Diaconu de la Conservatoire Supérieur de Musique de Genève. Din stagiunea 2011-2012, este solist al Operei Naționale București.  În paralel cu activitatea de la opera bucureșteană, colaborează cu teatre de operă și filarmonici importante din țară: Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Opera Națională Română Iași, Opera Brașov, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica „Moldova” Iași ș.a.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top