Now Reading
23 de lucruri la care sa renunti daca vrei sa ai succes

23 de lucruri la care sa renunti daca vrei sa ai succes

Revista Psychologies

Cea mai buna metoda de a avea parte de lucruri noi in viata ta este sa le faci loc pur si simplu, asa cum uneori iti organizezi biroul sau casa. Daca iti doresti sa ai succes in ceea ce faci, renunta la lucrurile din lista urmatoare.

 

Incercarea de a fi perfect. Nimeni nu este si nici nu ar trebui sa aspire spre acest lucru. Iluzia perfectiunii doar ne blocheaza in frustrare. Invata sa iti accepti greselile, sa te apreciezi pentru calitati si sa depasesti mai usor esecurile.

Focusarea pe lucruri mici. De multe ori ne pierdem in detalii si nu vedem imaginea de ansamblu. Anumite lucruri ne consuma energia, fara a ne aduce niciun beneficiu real. Incearca sa faci ordine in toate gandurile si actiunile care te blocheaza in indeplinirea scopurilor reale.

Falsul. Includem aici impresii gresite, oameni superficiali, epatare, tendinta de a parea ceea ce nu esti. Cauta autenticitatea in tot ceea ce faci, dar si la oamenii cu care te inconjori.

Asteptarea norocului. Gandirea magica trebuie lasata deoparte. Norocul, cum se spune, ti-l faci singura, iar reusitele tale depind de abilitati, conjunctura si eforturile pe care le depui. Asadar, pregateste-te temeinic si nu atribui succesul tau fortelor necunoscute.

Asteptarea nejustificata. Acum, daca vorbim despre procrastinare, culmea, uneori este justificata. Dar asteptarea nu are sens decat daca ai obiective care cer timp. Gaseste energie pentru a trece la actiune si nu astepta ca lucrurile sa se intample sau sa se rezolve de la sine.

Necesitatea aprobarilor. Intr-o oarecare masura, parerea celorlalti va conta mereu pentru noi. Nu inseamna insa ca trebuie sa asteptam aprobari si validari pentru tot ceea ce vrem sa facem. Invata sa ai mai multa autonomie si incredere in propriile decizii.

Incercarea de a te descurca mereu singura. Este adevarat ca cea mai mare satisfactie o ai de pe urma eforturilor tale. Totusi, este intelept sa inveti sa lucrezi in echipa sau sa delegi sarcini. Sa inveti sa ceri ajutor inseamna sa renunti la ideea ca trebuie sa te descurci indiferent de situatie.

Promisiunile fara fond. Nici nu le face, nici nu le crede la cei care te-au dezamagit anterior. Nici nu le judeca foarte aspru. Oamenii, de cele mai multe ori, sunt bine intentionati atunci cand promit. Nu inseamna ca lucrul respectiv este ca si realizat…

Focusarea pe propriile defecte. Invata sa controlezi criticul interior si sa fii atenta si la calitatile si avantajele tale. Cei din jur ne vad si evalueaza si in functie de ceea ce transmitem. Evita sa te judeci doar prin prisma defectelor. Cu totii le avem! Invatam, insa, sa ne apreciem chiar si cu acestea.

Invinovatirea celorlati pentru propriile esecuri. Esecul este normal in viata noastra si isi are rolul lui. Nu este insa ok nici sa ne invinovatim in exes pentru o nereusita, nici sa cautam pe altcineva responsabil.

Atentia acordata gandurilor tale negative. Gandurile negative nu iti aduc niciun beneficiu, dupa cum bine stii. Mai mult, acestea functioneaza ca niste capcane care te vor determina sa actionezi intru indeplinirea lor. Fii increzatoare in fortele proprii.

Raportarea permanenta la trecut. Nu il poti schimba, prin urmare sa ramai captiva acolo inseamna sa ratezi sansele care se ivesc in prezent, pentru ca nici nu le vei vedea. Pastreaza in amintire ceea ce a fost bun si frumos, iarta-ti greselile si mergi mai departe.

Incercarea de a satisface pe toata lumea. Nu vei reusi acest lucru. In plus, crezi ca ceilalti au aceasta prioritate in ceea ce te priveste? Mai mult, uneori actiunile noastre nu sunt pe placul tuturor. Nu te stresa foarte tare, este firesc sa se intample astfel.

Pastrarea ranchiunii. Iertarea are un rol foarte important in primul rand pentru noi. Iertand, invatam ca oamenii pot gresi, dar totodata sa le vedem si calitatile dincolo de supararea pe care ne-au cauzat-o.

Evitarea schimbarii. Mai exact, parasirea acelei zone de confort despre care se tot vorbeste si pe care ne este greu sa o lasam deoparte. Schimbarea inseamna noi perspective si ocazii de a te descoperi pe tine insati. Inseamna dinamism si activarea capacitatii tale de adaptare, pe langa invatarea de lucruri noi.

Incercarea de a evita comiterea unor greseli. Tuturor ne este teama sa nu gresim. Curajul, nu inseamna sa nu ai aceasta teama ci sa actionezi chiar si asa. Nu te concentra pe ce se poate intampla gresit si focuseaza-te pe scopul tau si dorinta de a reusi.

Negativism. Cat timp iti repeti in minte scenarii negative, spre acestea vei tinde. Mai mult, vei ajunge chiar sa le crezi si in consecinta sa eviti multe ocazii care iti pot fi favorabile. Gandirea pozitiva se exerseaza. Nu trebuie decat sa iti doresti acest lucru si sa incepi cu schimbari mici.

Propria subestimare. Poate este o deprindere care ti-a fost insuflata sau standardele tale sunt prea inalte. Nu spune nimeni ca standardele nu au rolul lor, dar invata sa iti vorbesti pe un ton incurajator si sa te vezi intr-o lumina mai pozitiva. Stima de sine incepe cu ingaduinta pe care ne-o aratam.

Barfa. Este greu sa renuntam la ea, intrucat face parte din ritualurile zilnice. Totodata ne consuma energie si nu ne pune intr-o lumina prea favorabila. Cat timp nu traiesti viata altei persoane ca sa o intelegi deplin, evita criticile si etichetele pe cat posibil.

Pesimismul continuu. Parte din gandirea negativa si scenariile nefavorabile, iti arata mereu doar jumatatea goala a paharului. Partea buna este ca exista si o jumatate plina, iar partea si mai interesanta este ca paharul se poate umple.

Petrecerea timpului cu persoane negativiste. Exista o vorba care spune ca nefericirii ii place compania din aceeasi regie. Evita pe cat posibil sa te inconjori de oameni care vad totul in negru. Este dificil sa ramai optimista intr-o astfel de adunare…

Comparatiile cu ceilalti. Fiecare avem atat atuuri cat si defecte. Daca nu este ok nici sa te vezi mai grozava decat altii, nu este nici sa ti se para ca oricine este mai frumoasa, desteapta, avuta sau norocoasa decat tine. Invata sa te bucuri pentru cei din jur sau sa fii empatica acolo unde situatia o cere. Comparatiile vin din frustrare, pe care o alimenteaza.

Convingerea ca nu te poti schimba. Schimbarile pe care ni le dorim, de cele mai multe ori incep cu noi insene. Lasa deoparte teama ca nu vei reusi. Propune-ti sa faci schimbari mici, treptat, pana ajungi la rezultatul dorit.

Nu va fi usor si nu vei reusi din prima. Dar daca ai rabdare cu tine sa inveti sa te schimbi si sa depasesti inclusiv nereusitele, iti vei atinge obiectivul.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top