Now Reading
Interviu cu Liliana Tofan, interpreta rolului Ioana din serialul In deriva, difuzat de HBO Romania

Interviu cu Liliana Tofan, interpreta rolului Ioana din serialul In deriva, difuzat de HBO Romania

Cine e Ioana? Ce se intampla in sufletul acestei femei?

Liliana Tofan: Ioana e femeia de succes din mintea multora. Job bun – afacere profitabila, independenta si o aparitie prezentabila. Doar ca in societatea noastra folosim termeni ca „independenta” pentru a masca sau justifica singuratatea. Cred ca o femeie e intr-un mod profund o baza pentru familie. Asa ca atunci cand ea isi neaga acest rol, poate declansa o criza. In cazul Ioanei criza se naste dintr-o necesitate profund umana- dorinta de a fi iubita.

 

Ioana trece, se pare, prin criza varstei mijlocii, mai grea pentru o femeie, si mai discreta. Ce ne poti spune despre trairile personajului in acest context?

L. T.: Nu cred ca sunt in masura sa vorbesc competent despre asta. Daca vreti parerea mea, cred ca e un cliseu criza varstei de mijloc. O criza cred ca se poate declansa si la 30, la fel de bine ca la 50 sau 40 ani, si consider ca diferenta o face doar istoria personala.

Din text reiese ca Ioana nu e o femeie care tine la traditie. Are o relatie bazata pe sex si rezista singura intr-un grup pare-se format din oameni cu familii si copii. O putem privi ca pe o forma de rebeliune. Precum putem presupune ca Ioana se autoexclude, recreand un stadiu din copilarie. Cred ca undeva la intersectia acestor idei, este Ioana.

 

O femeie foarte competenta profesional si axata pe cariera precum personajul Ioana isi sacrifica feminitatea? Cum va trai ea dorinta de maternitate? Ce crezi despre femeile care sacrifica familia pentru cariera?

L. T.:Depinde ce intelegi prin feminitate. Exista femei casnice si nu neaparat foarte feminine, precum exista femei de cariera ce emana feminitate.

Maternitatea e un instinct latent de care nu intotdeauna suntem constiente. E o putere si o sursa. Doar ca se manifesta, ca orice sursa de putere, atunci cand esti pregatita si cand ai nevoie de ea. Ioana e o femeie inteligenta, meditativa. Are cred toate datele pentru a deveni o mama buna.

Eu nu cred in aceasta impartire gen cariera versus familie. Cred ca un stadiu foarte benefic in cariera este tocmai sa fii relaxat si sa ai maturitatea de a vedea prioritatile. Daca viata ta intima, istoria personala e una complexa, cred ca e o inspiratie si pentru viata profesionala. Ma gandesc ca a te dedica exclusiv unui job sau unei pasiuni, poate fi o capcana care sa te mentina intr-un „manierism”.

Deci nu cred in ideea asta cu cariera ce te impiedica sa ai o familie. Si nici nu cred ca se prea poate vorbi in Romania despre asa ceva. Ma tem ca atunci cand o facem, e dintr-un mimetism. Suntem de multe ori invatate de mici sa urmarim a avea succes in societate, ni se spune adesea ca un copil e o frana. Cred ca e gresit.

Photo credit: Adi Marineci pentru HBO România.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top