Now Reading
Tantra, de la mit la actualitatea vieţii de zi cu zi

Tantra, de la mit la actualitatea vieţii de zi cu zi

laetitia-fontana
tantra-de-la-mit-la-actualitatea-vieţii-de-zi-cu-zi

În ultima vreme, Tantra a devenit un mare trend. Și a fost mereu o mare controversă… pentru neinițiați. De la sex, ritualuri sângeroase în crematorii și practici secrete odioase tăinuite în umbra peșterilor și a pădurilor, la confuzia New Age – colorată cu droguri și dezmăț, „faima” zgomotoasă a Tantrei i-a protejat cunoașterea și înțelepciunea milenară de ochiul mulțimii iscoditoare și însetate de senzațional. Secretele Tantrei au rămas în continuare izvorul neîntinat pentru inimile însetate de Adevăr, Libertate și Unitate.

Departe de a fi o religie (întrucât nu proclamă niciun zeu și nici vreo dogmă aferentă spre a-l venera), Tantra este o ramură a sistemului Yoga. „Yoga” se poate traduce ca „uniune”, „fuziune”, „contopire”, iar scopul tuturor formelor autentice de Yoga este dezvoltarea și armonizarea yoghinului până la sincronizarea și fuziunea conștiinței sale cu Conștiința Universală. Acesta este apogeul Libertății și al Cunoașterii. Dacă, în cuvintele puține ale acestui articol, un astfel de scop rămâne abstract, o ecranizare modernă a acestui ideal este filmul Lucy (2014) al lui Luc Besson. Pentru o abordare eminamente tantrică a subiectului, recomand cu drag cartea Tantric Quest de Daniel Odier – o lectură pe cât de profundă și transformatoare, pe atât de captivantă și uluitoare.

Ceea ce este aparte în Tantra, spre deosebire de orice altă cale spirituală și oricare altă ramură Yoga, este caracterul său holistic. „Tantra” înseamnă „urzeală”, „țesătură”, și este o metaforă pentru structura holografică a Universului, pentru realitatea absolută a faptului că totul este interconectat, că multitudinea copleșitoare a firelor ce alcătuiesc realitatea se împletesc într-un Tot unitar, armonios, de o splendoare și o strălucire netăgăduită. Această unicitate a sistemului tantric este, deopotrivă, ceea ce o face cel mai accesibilă, precum și sursa tuturor stereotipiilor și confuzilor legate de Tantra. Putem deja observa că Tantra este o cale a paradoxurilor.

Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top