Now Reading
Cum ne purtam cu un sef enervant

Cum ne purtam cu un sef enervant

Revista Psychologies

Daca ai un sef care te agaseaza si te streseaza si daca, doar auzindu-l, simti un amestec de teama si furie, astfel de trairi, cu siguranta, ajung sa iti controleze activitatea si sa faca sedintele foarte dificile. Este o situatie profesionala pe care nu doar tu o ai. Noi toti am avut, la un moment dat, un sef memorabil… pentru ceea ce uram la el!

 

Identifica sursa enervarii

Un stangaci sau, din contra, unul abuziv – un lider brutal sau unul care nu inspira incredere nimanui – ajunge sa-l zduncine si pe cel mai motivat angajat. Iar aceste lucruri ajungi sa le discuti doar cu acei colegi care iti impartasesc opiniile, fiind totusi un subiect sensibil.

Si cine poate spune ca nu si-a barfit niciodata seful sau sefa? Pentru a scapa de disconfortul pe care il resimti si care te incarca cu energie negativa, incearca sa identifici la seful tau, exact acele trasaturi care te enerveaza sau te streseaza.

Motivele pot fi numeroase, dar trebuie sa le structurezi pentru a ajunge la o solutie.

 

Personalitate dificila

Este vorba despre personalitatea lui, felul in care arata, cum se exprima, caracterul. Zona in care vrei sa actionezi, tine mai mult de interior decat de exterior.

Pentru inceput, trebuie sa accepti diferentele dintre voi, sa identifici exact ce anume nu iti place la el, lucru pe care il vei gasi reflectat, intr-un fel, in propria persoana. Iar apoi, sa inveti sa traiesti cu aceasta „umbra“ a ta.

 

Stima de sine sufera?

Este vorba despre raporturile voastre de munca – daca este prea mult sau prea putin prezent, daca nu te apreciaza la justa valoare sau daca iti critica initiativele, va trebui sa discuti cu el. Altfel, ajungi sa-ti pierzi stima de sine.

Nu va fi usor, poate pentru ca nu are obiceiul sa asculte sau pentru ca este dispretuitor, temperamental sau agresiv.

Cu toate acestea, poti sa-i expui problemele intr-o maniera asertiva si sa comunici factual, legat de munca, fara a permite discutiei sa alunece pe o panta personala. Nu ii vei permite sa devieze de la subiect.

„Mult timp am rabdat tonul ridicat al sefului meu si directivele pe care mi le trasa, cumva cu o nota de pedeapsa. De facut treaba o faceam bine, aveam rezultate de care sa fiu multumita, dar atitudinea lui imi scadea treptat din elan. Parca nimic nu era bine. Pana la urma am avut curajul sa deschid discutia cu el in particular si sa imi expun punctul de vedere. Astfel, am aflat ca atitudinea lui o credea a fi motivanta… un fel de tough love varianta profesionala. Ulterior, si-a mai temperat stilul care, totusi, ii este caracteristic.“

 

Comunicarea buna

Ai grija, atunci cand vorbesti, sa nu acuzi! Explica-i nevoile tale si situatiile cu care te confrunti, astfel incat sa nu se simta nici acuzat, nici ranit si nici amenintat.

Constientizarea valorii proprii si a competentelor tale ajuta. La fel, calmul. Gaseste o cale de a te valoriza in fata sefului tau si, pe langa faptul ca ii vei putea castiga increderea, vei putea sa transformi situatia intr-una favorabila de ambele parti.

 

Nu fi victima

Exista un risc mare de a fi perceput drept victima, si de a considera situatia fara rezolvare. Un sef care nu are anumite competente umane (culmea, sunt destui!), nu va sti sa raspunda la acest gen de nevoi.

Actioneaza tinand cont de superiorul tau, asa cum este el. Este un om cu care trebuie sa lucrezi, indiferent de ce ai prefera tu.

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top