Now Reading
Cum putem atinge performante inalte?

Cum putem atinge performante inalte?

Revista Psychologies

cariera, performanta


Articol oferit de catre echipa HART Human Resource Consulting

www.hart.ro, www.consiliereincariera.ro

Toti cunoastem anumite persoane care reusesc sa atinga performante exceptionale in anumite domenii. Poate fi vorba despre un manager care se bucura de rezultate extraordinare cu ajutorul echipei sale, ramanand in acelasi timp conectat la problemele acestora.

Sau ne putem gandi la un profesor care stie cum sa ii faca pe toti studentii sai sa isi manifeste interesul fata de materia pe care o preda. Excelenta in profesie este un lucru la care aspiram cu totii, dar pe care de foarte putine ori simtim ca il atingem cu adevarat.

Cea mai frecventa remarca referitoare la adevaratii profesionisti este urmatoarea: “Are un talent innascut pentru a face asta!”. Este ca si cand am spune ca o persoana nu trebuie sa depuna mult efort pentru a atinge performante inalte, ci ca pur si simplu acestea se datoreaza mostenirii genetice.

Nivelul performantelor noastre se afla in stransa legatura cu dorintele, intentiile, valorile, care se ascund in spatele actiunilor si comportamentelor ce conduc la obtinerea lor.
Motivatia reprezinta o forta, un motor de energie interioara, asa cum in mod natural suntem dreptaci sau stangaci. Nu ne gandim niciodata la acest lucru, atunci cand luam un pix in mana si incepem sa scriem, pentru ca pare ceva mult prea firesc. Suprinzatoare este insa constatarea ca putem scrie si cu cealalta mana, insa este lesne de remarcat ca pentru aceasta este nevoie de o perioada indelungata de exersare, de corectarea posibilelor greseli, deci, de un efort mult mai mare.

La fel este si in cazul celor care ating la un moment dat performante inalte: o parte din ei o fac in mod natural, iar altii depun un efort considerabil, insa putini sunt cei care reusesc sa acorde atentie unui aspect extrem de important. Este vorba depre demersul de cunoastere a domeniilor in care putem realiza cu succes o sarcina si, o data descoperite, sa le putem dezvolta, adaugandu-le informatii, abilitati si experiente noi.

Acesta este un aspect care trebuie avut in vedere cu precadere in mediul profesional, nu numai de catre angajat, cat si de angajator. Ar putea aparea voci care sa aduca contraargumente bazate pe faptul ca un asemenea mod de abordare ne face sa ne orientam strict asupra lucrurilor pe care le putem face si sa ignoram acele sarcini care par mai greu de realizat.

Esential este faptul ca productivitatea muncii noastre ar creste considerabil daca ne-am concentra pe reliefarea adevaratelor motivatii si dorinte, asftel incat sa putem descoperi acele domenii in care putem avea performante maxime, si sa incercam sa ne cunoastem adevaratele capacitati de care dispunem in celelalte domenii.

Cu siguranta ca nu dorim sa ne condamnam singuri la mediocritate acceptand un domeniu profesional care nu ne aduce nici o satisfactie interioara. Si desigur ca am prefera sa se spuna despre noi ca “suntem adevarati profesionisti”, decat ca “suntem angajati adecvati”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top