Now Reading
Elena Șandru @CORPORATE WELLBEING: Viața profesională completează viața personală, nu o acaparează

Elena Șandru @CORPORATE WELLBEING: Viața profesională completează viața personală, nu o acaparează

Revista Psychologies

Comunicarea autentică și dialogul individual sunt esențiale pentru crearea unui climat în care oamenii se simt încurajați să-și exprime emoțiile și să participe activ în echipă. De asemenea, este important ca liderii să-și acorde atenție propriei sănătăți emoționale pentru a putea oferi suport eficient membrilor echipei.

Pe 14 Mai te așteptăm să ni te alaturi la Gala CORPORATE WELLBEING AWARD, pentru a sărbători excelența și inovația în crearea unui mediu de lucru care promovează fericirea și bunăstarea!

„Liderii, managerii din organizații au responsabilitatea de a crea un mediu de lucru echilibrat, în siguranță, sănătos, unde sănătatea mintală este atât promovată activ cât și susținută prin programe adecvate, politici clare de HR, resurse ușor accesibile și o cultură organizațională care să prețuiască și prioritizeze starea de bine a angajaților” cosideră Elena Șandru, Global Senior Customer & Sales Operations Manager in HP Romania, speaker la Gala CORPORATE  WELLBEING AWARD.

Ce rol credeți că joacă liderii și managerii în promovarea sănătății mintale la locul de muncă?

Elena Șandru: Vremurile în care trăim sunt din ce în ce mai agitate. Realitățile fiecăruia dintre noi devin, pe zi ce trece, din ce în ce mai complicate și complexe. Un du-te vino continuu, o alergătură continuă între casă – școală (sau grădiniță, liceu) – supermarket – poate bancă – afterschool – aragaz – canapea (mult exersată poziția de yoga “legume de canapea”) – pat. Și a doua zi de la capăt. Și visăm la concedii de parcă ar fi momente sfinte.  În astfel de ritmuri nebune, sănătatea mentală a angajaților devine un aspect crucial pentru orice companie.Pentru o atmosferă de lucru în care să-ți dorești să te regăsești și ziua următoare. Pentru productivitate ridicată și rezultate care să facă diferența.

Liderii, toți managerii dintr-o organizație, joacă un rol fundamental atât în promovarea cât și susținerea sănătății mintale. Comportamentele lor sunt, de fapt, cele care modelează atitudinile și mediul de lucru.

Aș descrie în doar 4 cuvinte un comportament de leadership care să încurajeze sănătatea mintală: fiecare dintre noi să se asigure că fiecare angajat din echipă și organizațiile lui se simte “în siguranță”, “văzut”, “auzit” și “înțeles”. O bază sănătoasă pe care apoi să poți construi programe de wellbeing, la care să adaugi instrumente complementare care să-i ajute pe fiecare dintre angajați să navigheze lin vremurile și realitățile proprii.

Este esențial ca liderii să cultive un mediu deschis și inclusiv, un mediu în care angajații se simt în siguranță să-și exprime opiniile și preocupările fără teama de a fi judecați, stigmatizați sau teama unei repercusiuni profesionale. Discuțiile empatice și canalele de comunicare potrivite și eficiente sunt câteva idei care să conducă în această direcție.

La fel de important este ca liderii să fie, în primul rând, modele de urmat în ceea ce privește gestionarea stresului și să delimiteze echilibrat viața profesională de cea personală. Să delimiteze, să echilibreze sau să îmbrace. Work life balance versus work life blending. Noțiuni care să ducă în aceeași direcție: viața profesională care completează viața personală. Nu o acaparează. Prin practici transparente și arătând că oferă importanță propriului echilibru, liderii încurajează echipele să adopte practici sănătoase și să prioritizeze sănătatea mintală.

Există comportamente sau politici pe care le considerați cruciale în aceast sens?

Elena Șandru: Sunt câteva direcții pe care le consider cruciale pentru a asigura un mediu de lucru sigur. Cu prioritate, ar fi: Employee Assistance Programs, programele de Diversitate și Incluziune, programele de CSR, programele de educație – nutriție, mișcare, financiară, chiar și sexuală.

O politică deosebit de importantă pentru promovarea sănătății mintale este, în viziunea mea, implementarea programului de Employee Assistance (EAP). Care vine împreună cu multă promovare și normalizare. În HP oferim servicii de consiliere și resurse pentru gestionarea stresului, anxietății și altor situații, fiind un suport valoros pentru angajații aflați în dificultate. EAP în HP România este accesat de două ori mai mult decât media globală. L-aș lua ca pe un semn de maturitate, deoarece cred cu tărie că mersul la terapie este de fapt o măsură de bază, de “igienă” personală.

Apoi, poate contraintuitiv (cu toate că nu este așa), o altă măsură importantă este reprezentată de formarea continuă a managerilor în domeniul sănătății mentale. Workshop-uri, ateliere, traininguri pe teme legate de inteligența relațională, siguranța psihologică, self leadership echipează leaderii cu abilitățile necesare pentru a promova un mediu sigur, pentru a putea identifica potențiale situații și ghida abil și eficient angajații aflați în dificultate.

Așadar, voi concluziona îndrăznind să spun că liderii, managerii din organizații au responsabilitatea de a crea un mediu de lucru echilibrat, în siguranță, sănătos, unde sănătatea mentală este atât promovată activ cât și susținută prin programe adecvate, politici clare de HR, resurse ușor accesibile și o cultură organizațională care să prețuiască și prioritizeze starea de bine a angajaților. Atâta vreme cât sunt conștienți de acest rol important pe care îl joacă și își asumă acest rol, liderii vor contribui nu doar la o atmosferă de lucru sănătoasă, la starea de bine a angajaților, cât și la dezvoltarea personală a angajaților, creșterea performanței organizațiilor pe termen mediu și lung.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top