Now Reading
Imi schimb usor starea de spirit

Imi schimb usor starea de spirit

De cand ma stiu am avut o problema cu schimbarile bruste ale starilor de spirit. Daca acum ma simt bine, e nevoie si de cel mai mic motiv pentru a-mi schimba starea, si stau suparata/posomorata toata ziua. Nu conteaza daca motivul este semnificativ sau nu: un raspuns negativ, o intamplare care nu a decurs asa cum imi doream, ceva facut fara vointa mea. Din orice imi schimb starea de spirit si nu pot sa-mi revin deloc repede… Stau asa chiar si zile intregi… As vrea sa stiu cum as putea sa scap de aceasta problema si sa trec cu vederea anumite lucruri… Sa nu le mai pun la suflet.

Intrebare pusa de: Vl, 18

Raspunsul psihologului:

Citind mesajul tau, am avut urmatorul gand: ar trebui sa imi aleg foarte atent cuvintele cand iti raspund… cine stie, poate folosesc un cuvant nepotrivit si iti stric starea de spirit! Si apoi o sa stai suparata/bosumflata toata ziua!

Acest gand/fantezie mi-a atras atentia asupra faptului ca, daca tie trebuie sa iti fie greu cu tine, celorlalti trebuie ca le este foarte greu cu tine!

Sa fie mereu atenti cum sa se comporte cu tine, cum sa spuna, ce sa spuna si ce sa nu spuna, sa mearga in varfurile picioarelor, sa vorbeasca in soapta, sa nu se enerveze niciodata in prezenta ta, sa nu spuna ce-i deranjeaza la tine, sa se supracontroleze permanent (!!!)… ca sa nu iti strice tie starea de spirit! Pentru Dumnezeu, ce fel de viata este asta?

Tocmai ti-am spus un beneficiu pe care tu il extragi din acest comportament: este clasicul beneficiu al „bolnavului”, tratamentul privilegiat.

Foarte probabil, sensul insistentei de a sta bosumflata toata ziua este speranta ca va veni cineva care sa te impace.

Poate ca asta se intampla in copilarie…te suparai si mentineai aceasta stare pana venea cineva din familie (tata, mama, bunica etc) si se ruga de tine sa-ti treaca.

Eventual iti mai cumparau o jucarie sau iti mai satisfaceau o dorinta. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, era chiar „rentabil” sa stai suparata!

O alta posibila explicatie ar fi ca ai invatat acest comportament de la cineva. Poate de la mama, de la vreun frate sau vreo sora, de la cineva apropiat… poate mama proceda astfel si tata (mai naiv si mai „neajutorat” in fata stratagemelor feminine) se dadea de ceasul mortii sa o impace.

Iar tie ti s-a parut fascinant (cool!): o strategie foarte buna pentru a obtine atentie si chiar mai mult decat atat.

Pe termen lung, este o strategie cu efect obositor asupra celor din jur. Esti fata desteapta, poti gasi si alte strategii de a obtine atentia. Mult mai interesante, mai incitante si mai placute pentru ceilalti.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top