Now Reading
Drumul de la furie catre seninatate

Drumul de la furie catre seninatate

Revista Psychologies

Furia este o emotie naturala si acceptarea sa ca un mesaj este foarte importanta. Te poti orienta catre intelegerea si folosirea ei ca un punct de plecare catre o mai buna cunoastere de sine, catre cresterea personala.

 

Putem spune ca exista furia exteriorizata, cea exprimata in prezenta unui declansator, si furia ascunsa, insidioasa, care se acumuleaza in interior si izbuncneste apoi vulcanic intr-un moment in care apare acelasi stimul, un stimul similar sau, atunci cand presiunea este foarte mare, ea poate aparea si in situatii care nu au nicio legatura cu cele care au generat-o.

Atunci cand furia se exteriorizeaza, acest lucru transpare atat din comportamentul verbal, cat si din cel nonverbal: cuvinte dureroase adresate interlocutorului, ton ridicat, ritm de vorbire alert, sprancene coborate amenintator, pumni inclestati sau chiar incalcarea spatiului personal al interlocutorului.

Aceste momente de  exprimare a furiei pot fi asociate ulterior cu vinovatia si atunci ne putem simti impovarati atat de emotiile noastre cat si de felul in care ne-am comportat.

Alaturi de furie putem “aseza” si alte emotii: nervozitatea si iritarea. Sunt din acelasi registru emotional, dar difera intensitatea.

Pe masura ce, pornind de la furie, scade intensitatea si ajungem catre nervozitate si iritare, suntem din ce in ce mai aproape de seninatate.

Este important sa fim atenti la circumstantele in care apare furia. Ia-ti un scurt ragaz si gandeste-te la situatiile in care ai devenit furios/furioasa. A fost vreuna in care ai experimentat aceasta emotie puternica in legatura cu ceva care iti era indiferent?

La o privire atenta asupra situatiilor in care apare furia, putem observa ca aceasta apare in relatie cu persoanele si lucrurile de care ne pasa (de exemplu,  persoane dragi, importante pentru noi sau valorile noastre la care tinem).

In plus, probabil ca ai observat deja ca acelasi stimul poate genera reactii diferite la persoane diferite. Aceste reactii depind intr-o masura mare si de istoria personala de viata a fiecaruia.

De exemplu, o persoana care a fost ranita in trecut va fi mereu “in garda” si gata sa reactioneze, de multe ori reactionand disproportionat, exagerat fata de evenimentul generator.

 

Ganduri disfunctionale

Si pentru ca nu putem schimba sau putem schimba, influenta, intr-o masura mica circumstantele, stimulii externi, este important sa vedem ce se intampla cu stimulii interni (cu modurile in care noi interpretam o anumita situatie, reactie, etc). Ce ganduri iti trec prin minte?

Furia este generata de ganduri conform carora ceilalti ne ameninta, ne ranesc, incalca regulile carora noi le acordam importanta deosebita, sau cand consideram ca ei ne trateaza incorect.

Imagineaza-ti ca o persoana draga ti-a vorbit urat si ceea ce gandesti este: „Mi-a vorbit urat. E groaznic! Nu ar fi trebuit sa se comporte asa!“.

Aici apar gandurile disfunctionale, cerintele absolutiste, apare ideea ca este ceva de nesuportat si emotia generata este furia.

Dar daca gandurile tale sunt: „Mi-a vorbit urat. Poate a avut o zi proasta. Ii voi spune ca sunt trist/a si dezamagit/a ca mi-a vorbit asa.“

Ii atribui comportamentului o posibila cauza si, in acelasi timp, gasesti solutia de a-i spune cum te-ai simtit atunci cand a vorbit urat. In acest caz emotia va fi de intensitate mai redusa – respectiv iritare, suparare.

 

Semnele furiei

Pentru a parcurge drumul de la furie catre seninatate, primul pas este sa fim prezenti si atenti la ceea ce se intampla cu noi.

Printre semnele prevestitoare ale furiei se numara incordarea, tensiunea musculara, o presiune in piept si tremuraturile.

Constientizand aceste momente poti actiona pentru a inlatura tensiunea respectiva: ia un moment de pauza, vorbeste la telefon cu un prieten, asculta muzica preferata, noteaza-ti gandurile intr-un jurnal.

 

Prevenirea aparitiei furiei

Exprimarea asertiva a propriilor nevoi, dorinte, opinii, cu fermitate si respect fata de celalalt, te va ajuta sa comunici efficient, si chiar daca vor exista eventuale momente de iritare, enervare, acestea nu se vor transforma in furie.

Sunt foarte importante mesajele de tipul: „Eu…“ – cand exprimi ceea ce simti, sau „Imi pare rau…“ – cand ii spui celuilalt ca nu esti de acord si ca vrei sa deschizi o usa catre discutii menite sa ajunga la un consens.

La persoanele cu o toleranta ridicata la frustrare furia apare mai rar si atunci cand apare poate fi gestionata mai usor. Aceste persoane actioneaza pentru a schimba lucrurile, atunci cand este posibil si, in acelasi timp, accepta ca pot trai cu anumite frustrari – in cazul in care schimbarile nu sunt posibile.

Exersarea flexibilitatii poate fi considerata o foarte buna modalitate de prevenire a aparitiei furiei. Atitudinile si actiunile noastre au la baza harta noastra mentala, reprezentarile noastre despre lume si valorile noastre.

Persoanele care sunt rigide, nefiind deschise catre comunicare si acceptarea faptului ca pot exista puncte de vedere diferite, se lasa mult mai usor prada furiei.

Exersarea compasiunii este, de asemenea, importanta. Sa fii mai bland/a cu tine si cu ceilalti, sa-ti privesti greselile ca pe o posibilitate de a invata, te ajuta sa eviti sa cazi in capcana furiei si  invinuirilor.

 

Gestionarea furiei

Identifica modalitatile de exprimare a furiei intr-o maniera securizanta pentru tine si ceilalti. De exemplu, sa scrie intr-un jurnal sau scrie o scrisoare persoanei pe care esti furios/furioasa  dar nu i-o trimite. O scrii, o citesti cu voce tare, apoi o rupi si o arunci la cos.

Exprimandu-ti in scris emotia, aceasta scade in intensitate, apoi distrugand si aruncand scrisoarea faci un gest simbolic de a te elibera de tensiunile acumulate.

Sau, constientizand momentul de tensiune maxima, poti alege sa faci o pauza, sa iti imaginezi ceva ce iti face placere si sa faci un exercitiu de relaxare.

Considerand furia ca pe un semnal de alarma si aplecandu-te cu atentie asupra situatiilor si gandurilor care au dus la aparitia acesteia, vei descoperi resursele necesare pentru a gestiona momentele de tensiune si a preveni pe viitor aparitia acestora, parcurgand astfel drumul de la furie la seninatate.

Beneficile obtinute vor fi atat la nivel personal, cat si la nivelul relatiilor interpersonale, care se vor imbunati semnificativ. In acest fel ai facut inca un pas catre zona de armonie si implinire personala.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut, 0745 089985

Foto: Meditating closed eye business man in office with arguing colleagues

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top