Now Reading
Strategii prin care iti maschezi nesiguranta

Strategii prin care iti maschezi nesiguranta

Revista Psychologies

In unele situatii resimtim nesiguranta, si suntem maestri sa o ascundem de ceilalti. Iata care sunt aceste comportamente si cum pot deveni ele autentice.

 

Aparentele insala

Remarcam la unele persoane alura de oameni siguri pe ei, capabili sa obtina tot ce vor de la viata. Adesea ne intrebam ce anume ii diferentiaza pe acestia?

Aparent nimic nu ii doboara, deci putem presupune ca au o structura mentala echilibrata, care ii face rezistenti in fata provocarilor vietii. Dar…sunt acesti oameni cu adevarat impliniti in toate aspectele vietii lor, sau exteriorul este doar o masca afisata din varii motive?

Exista cateva indicii care ne arata ca nu suntem atat de siguri pe noi pe cat am vrea sa parem. Ideal este sa identificam motivele nesigurantei noastre si sa lucram cu acestea pentru depasirea lor autentica. Astfel, nu vom mai fi nevoiti sa „lasam o impresie buna” ci ea va veni de la sine.

 

Stagnarea in zona de confort

Oamenilor puternici, cu gandirea preponderent pozitiva, nu le este teama de schimbare. Inteleg ca aceasta poate fi evitata numai pana la un punct si, in loc sa se teama de ea, o accepta si se adapteaza noilor conditii.

De asemenea, aceste persoane sunt pregatite sa vada oportunitatile care apar odata cu schimbarea: pot trai si invata lucruri noi si, astfel, le pot transmite si altora din experientele acumulate.

Daca iti este frica de necunoscut, inseamna ca in interiorul tau nu se regaseste siguranta pe care o abordezi in exterior. De asemenea, nu ai suficienta incredere in capacitatea ta de a face fata incercarilor vietii.

Ori viata inseamna permanenta schimbare, iar acest lucru nu trebuie sa se traduca prin disconfort. Invata sa iti explorezi limitele, sa renunti mai usor la rutina, care, deseori, inseamna blocare a evolutiei.

 

Imaginea de sine raportata la altii

Prea multi oameni se raporteaza, din pacate, la opiniilr celor din jur despre ei. Conteaza tipul de masina pe care il conduc, brand-ul hainelor pe care le poarta, telefonul care neaparat trebuie sa fie de ultima generatie, etc. Acesti oameni se valorizeaza in functie de imaginea pe care si-o creeaza ceilalti despre ei.

Astfel de comportamente ascund o stima de sine scazuta si un deficit de incredere in propriile forte. Persoanele care isi cunosc adevarata valoare nu au nevoie de confirmari din exterior, practic nu sunt interesate de parerile celorlalti despre ei.

Este adevarat, necesitam un anumit grad de aprobare si avem nevoie de apartenenta la grup. Dar depinde de noi cu ce oameni de inconjuram si care sunt valorile la care alegem sa ne raportam.

Daca am constatat ca cei din jur ne creeaza disconfort, iar principiile lor nu corespund cu ale noastre, sta in puterea noastra sa ne schimbam mediul cu unul mai prietenos si adecvat noua.

 

Nevoia de control

Sunt persoane care simt nevoia de a controla totul, inclusiv situatiile care nu depind sub nicio forma de ei. Acestia devin adesea dominatori si se erijeaza in leaderi, avand tendinta de a le trasa celor din jur sarcini si dispozitii. Astfel de atitudini nu sunt incurajate si nici dorite de ceilalti, riscand sa fie suparatoare.

Nesiguranta pe care persoanele respective o resimt este mascata prin aceasta tendinta de a-i domina pe ceilalti. Iar sentimentul ca pierd controlul le provoaca un disconfort acut.

Dimpotriva, persoanele cu incredere si siguranta de sine sunt preocupate de autocontrol, de gestionarea propriilor ganduri si emotii, indiferent de situatia in care se afla.

Ele isi vor cunoaste si accepta propriile limite si nu vor incerca sa se impuna asupra celorlalti decat, cel mult, prin puterea exemplului.

 

Reprimarea emotiilor

In situatii dificile, tendinta este sa ascundem ceea ce simtim. Fie nu ne exprimam nemultumirile pentru ca nu stim cum va reactiona interlocutorul, fie nu vrem sa vorbim despre experienta dureroasa prin care trecem pentru ca nu vrem sa fim compatimiti.

Ceea ce nu stim este ca manifestarea emotiilor nu este o dovada de slabiciune, ci dimpotriva. Oamenii puternici nu se feresc sa isi exprime frica, ingrijorarea, tristetea.

Acestia, in schimb, se dezvolta personal, lucreaza cu ei insisi si invata sa isi gestioneze emotiile. Atunci cand esti impacat cu propriile vulnerabilitati si ti le accepti ca parte din tine, inveti sa le gestionezi sanatos.

Deseori, sa stam de vorba cu cineva apropiat, atunci cand trecem prin momente dificile, ne poate ajuta sa le depasim mai usor.

 

Teama de esec

Planurile pe care ni le facem ne dau aripi, dar, uneori, cand ne gandim la cate obstacole e posibil sa intalnim de-a lungul drumului… ne simtim descumpaniti. Iar de frica sa nu reusim in ce ne-am propus, preferam sa nu mai incercam.

Acest scenariu il regasim atat in viata personala, cat si profesionala: aparent ne putem dori o promovare, muncim pentru a ajunge cat mai sus, dar cand ajungem acolo…gasim o multime de motive pentru a ne convinge pe noi insine ca va fi prea greu si e posibil sa nu facem fata.

Persoanele puternice din punct de vedere mental stiu ca nu exista esec, ci doar lectii de invatat, pasi de urmat in drumul spre indeplinirea obiectivelor.

Cu siguranta totul ar fi mai simplu si mai frumos fara esecuri, dar din obstacole invatam, iar ele sunt inerente oricarui drum. Atunci cand renunti la ceea ce iti doresti pentru a evita un esec, eviti, totodata, si succesul posibil.

 

Necunoasterea propriilor limite

O falsa siguranta de sine ascunde si netrasarea unor limite sanatoase, nevoia de a demonstra ca  le poti face pe toate, ca nu este necesar sa te ingrijesti de viata ta personala, de problemele si slabiciunile tale.

Chiar si problemele de sanatate sunt ignorate in astfel de situatii, primand “datoria” de a-ti duce sarcinile la bun sfarsit.

Nu poti fi un om puternic daca nu te iubesti pe tine. Pentru a avea o viata sanatoasa si echilibrata, trebuie sa ai grija de tine, atat de corpul tau, care nu va rezista mult timp epuizarii, cat si de psihicul tau.

Acceptarea limitelor inseamna grija fata de sine si gestionarea inteleapta a resurselor personale. Un consum fizic si psihic exagerat, pe termen lung, duce la incapacitare si ratarea altor oportunitati. Dozarea sanatoasa a propriilor abilitati inseamna sa stii cand sa te opresti si cand sa continui.

Daca dorim sa avem siguranta de sine, este necesar sa investim in dezvoltarea noastra personala, in intelegerea modului propriu in care gandim, simtim si actionam. Astfel vom deveni autentici, pentru ca ceea ce vom arata in exterior va exista si in interiorul nostru.

 

De Adriana Ramona Mercea

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top