Now Reading
10 pasi pentru dragostea adevarata

10 pasi pentru dragostea adevarata

Revista Psychologies

Multi dintre noi isi doresc sa fie intr-o relatie fara a avea cea mai mica idee despre ce inseamna acest lucru. Fanteziile despre familie si copii inseamna sa nu privesti catre compromisuri, responsabilitate si angajament. Intre imaginea idilica a nuntii de poveste, copilului gangurind fericit si catelusului adorabil din peisaj si realitatea vietii de zi cu zi alaturi de o persoana, copilul nazuros si catelul care roade canapeaua exista o discrepanta la care nici nu ne gandim. Cum arata, de fapt, dragostea adevarata.

 

Pentru a gasi persoana potrivita, fii tu persoana potrivita

 Inainte de a incepe o relatie construieste-ti propria viata. Inchide relatia cu trecutul si fii obiectiv cand analizezi ce anume nu a functionat in relatiile anterioare.

Inainte de orice noua relatie este bine sa iti faci un inventar al propriei vieti si sa descoperi acele tipare care au stricat relatiile trecute.

Iar daca deja esti intr-o relatie si incerci sa o salvezi, tu sau amandoi, trebuie sa identificati ce anume va raneste si dauneaza relatiei pentru a vindeca. Atunci cand un partener se schimba, trebuie sa se schimbe si celalalt, sau sa plece.

 

Pentru a deveni o persoana potrivita unei relatii trebuie sa iti identifici limitele

 In primul rand trebuie sa stii care iti sunt principiile si sa le sustii. Ce anume nu ai tolera? Infidelitatea? Abuzul de alcool? Instabilitatea financiara? Lipsa de sinceritate? Lipsa de atentie?

Trebuie sa stii toate acestea inainte sa ai ocazia sa le intalnesti si sa fii capabil sa spui, daca va face astfel, eu voi pleca. Sunt lucruri pe care daca nu le toleram, trebuie sa stim sa ne sustinem propriile asteptari si dorinte neacceptandu-le.

Asa cum, daca alte lucruri merita o a doua sau a treia sansa, trebuie sa le acordam, dar sa nu depasim limita numarului de sanse. Altfel, ne blocam in relatii disfunctionale, negociind cu noi insine cum sa acceptam ceea ce nu ar trebui sa acceptam.

 

Dragostea adevarata inseamna comunicare sanatoasa

Injuriile nu isi au locul. Invinuirea si acuzatiile nu isi au locul. Invata sa comunici spunand „Eu cred”, „Eu simt”, „Dupa parerea mea” si alege sa fii langa cineva care face acelasi lucru.

Nu permite nimanui sa proiecteze asupra ta ceea ce simti sau ce gandesti. Si nu ar trebui sa te aperi pentru ceva ce nu faci, dar esti acuzat. In situatiile acestea nu poti castiga decat daca nu intri in joc. O relatie sanatoasa inseamna comunicare sincera si directa.

 

Dragostea adevarata inseamna scopuri si aspiratii de cuplu, dar si individuale

Trebuie sa aveti planuri si vise si sa fiti de acord asupra viitorului. Apoi, trebuie sa va ajutati reciproc in atingerea atat a scopurilor individuale cat si a celor de cuplu.

Este indicat inca de la inceputul relatiei sa cunoasteti unul despre celalalt ce asteptari aveti de la viata si daca vrei si puteti sa va sprijiniti reciproc.

 

Invata sa alegi atunci cand vine vorba despre relatii

Nu lasa relatiile sa se intample pur si simplu. Nu petrece timp cu membri ai familiei doar pentru ca fac parte din familie. Alege-i doar pe aceia care sunt sinceri, afectuosi, respectuosi si care tin cu adevarat la tine.

De asemenea, alege oameni care stiu ca increderea se castiga si odata pierduta este greu de recuperat. Si alege acei oameni care nu sunt ambivalenti in relatia cu tine, despre care nu trebuie sa te intrebi tot timpul oare ce simt pentru tine.

 

Inceteaza sa mai fii o victima

Inceteaza sa te gandesti ca nu ai control asupra a ceea ce ti se intampla. Majoritatea oamenilor sunt blocati in tipare nesanatoase, negare, justificari si rationamente. Nu mai crede in acele rationamente si justificari care te blocheaza in pozitia de victima.  

Renunta la nevoia pe care o poti avea de a starni mila. Daca te trezesti povestind intamplari in care ai fost nedreptatit si stii ca incerci sa obtii simpatie spunandu-le, opreste-te.

Sa treci prin viata in rol de victima nu este o postura atragatoare pentru oamenii sanatosi. Asa ca preia controlul asupra a ceea ce ti se intampla zi cu zi.

 

Traieste cu un scop

Gaseste putin timp in fiecare zi, in care sa te gandesti la viata ta si cum este structurata. Gandeste-te la ce ai de facut pentru a deveni mai bun in anumite situatii.

Invata sa meditezi, ceea ce inseamna ca iti trebuie momente in care sa te calmezi, sa te izolezi de exterior si sa privesti in interiorul tau.

Sa traiesti cu un scop inseamna sa inveti sa te gandesti la ceea ce faci atunci cand faci, fara sa fii distras de nevoia de a-ti verifica mesaje, facebook sau instagram la fiecare zece minute. Invata sa te detasezi, sa fii cu capul pe umeri si sa constientizezi in permanenta unde esti si ce este in jurul tau.

Este vorba despre disciplina si control, despre a nu ceda tentatiilor de moment (nu sunt fericita si abuzez de ciocolata), despre acceptarea si initierea acelor activitati dificile precum mersul la sala si mancatul sanatos, pe care sa le perpetuezi.

 

Intelege ca dragostea adevarata nu inseamna suferinta

Desigur, in orice relatie exista neintelegeri, suparari sau dezamagiri, dar nu constante. Relatiile bazate pe iubire sunt consistente.

Nu sunt neaparat usoare, dar au un curs natural intrucat ambii parteneri sunt implicati si depun eforturi pentru a functiona impreuna. Dragostea te ajuta sa depasesti problemele mai usor, nu este cauza lor.

Ea inseamna sprijin, nu probleme in plus. Nu ramane alaturi de cineva care transforma totul intr-o cearta sau provocare, te epuizeaza, iar o relatie nu trebuie sa fie astfel.

 

Dragostea adevarata nu ne cere sa sacrificam ceea ce iubim

Cand suntem intr-o relatie bazata pe iubire, nu ni se cere sa renuntam la hobby-uri, preocupari, prieteni sau familie. Daca ti se cere asta, nu este nici sanatos, nici bine pentru tine.

Cu atat mai rau daca esti dispus sa faci asta si fara sa ti se ceara. La inceputul unei relatii exista o tendinta de limitare a universului la cei doi parteneri, dar treptat trebuie sa revii la lucrurile care iti plac si sa te intorci catre restul oamenilor care fac parte din viata ta.

Pastreaza astfel un echilibru, altfel timpul va trece si iti vei da seama ca inafara relatiei tale nu ai nimic altceva.

 

Cel mai important lucru de stiut despre dragoste este ca ea inseamna actiune atat din partea ta cat si pentru tine

Prin urmare, repeta-ti pana intelegi ca dragostea este ceea ce faci nu ceea ce spui. Comporta-te in consecinta cu celalalt si asteapta acelasi lucru la schimb.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top