Now Reading
Parenting: Cum procedezi când copilul tău adolescent consumă alcool în exces

Parenting: Cum procedezi când copilul tău adolescent consumă alcool în exces

Transformările prin care trece copilul tău pot da, la pubertate, și comportamente precum consumul de alcool, de droguri, fumatul, etc. Iată ce poți face când copilul tău adolescent consumă alcool în exces. Sfaturi de parenting de la psihologul Alex Căciuloiu.

Citește și:

Parenting: Unde greșim când încercăm să fim un părinte (prea) bun?

Când e cazul să îți duci copilul la psiholog

Odată cu debutul pubertății și pe tot parcursul adolescenței odată cu schimbările fizice apar și emoții puternice, comportamente impulsive și o nevoie amplificată de senzații. 

Această «foame» de senzații simțită  de o parte din creierul său, aflat în dezvoltare, poate să îl facă pe adolescentul tău să nu evalueze corect riscurile comportamentelor sale și, în consecință, să ia decizii greșite.

Acea parte a creierului care analizează riscurile, planifică și previne consecințele comportamentelor se se dezvoltă în jur de 17 ani și se maturizează până la 22 de ani, mai târziu ca acea parte ce este înfometată după senzații.

Acest moment de decalaj în dezvoltare este perioada în care adolescenții au nevoie de ghidajul părinților lor pentru a deveni rezonabili și prudenți.

Probabilitatea, din punct de vedere statistic, ca copilul tău să consume alcool crește odată cu vârsta sa. În mare, adolescenții pot avea mai multe motive pentru care au început să bea alcool :

  1. îl folosesc în scop de socializare și de aderență la un grup;
  2. vor să demonstreze că sunt «mari», că s-au maturizat;
  3. modelează comportamentele fraților mai mari sau ale părinților ;
  4. în scop de ajustare atunci când simt că se confruntă peste puterile lor cu stress, provocări și presiuni, la nivel personal, familial, școlar sau social;
  5. testează regulile și limitele impuse de părinți sau dimpotrivă, implicarea acestora;

În unele cazuri, adolescentul se poate confrunta cu consumul alcoolui în exces, iar unii autori definesc acest exces ca fiind mai mult de 4 băuturi sau pahare de alcool succesive pentru fete sau mai mult de 5 pentru băieți.

Totodată, imediat ulterior consumului de alcool, adolescentul prezintă episoade de: leșin, pierdere a memoriei, stare de rău, absentare de la școală și comportamente alterate necaracteristice, auto și hetero agresive (inclusiv certuri sau șofatul sub influența alcoolului).

Ca să previi consumul în exces al copilului tău este bine să începi să discuți cu el de la o vârstă fragedă (5-6 ani) despre ce este și ce implică consumul de alcool.

Contează mult să îi explici care este rolul alcoolului și impactul acestuia asupra sănătății lui emoționale, fizice și mentale.

Copilul va înțelege că adulții folosesc alcoolul atunci când se bucură și sărbătoresc, iar decizia de a consuma alcool trebuie luată atunci când o persoană este mai în vârstă: după 18 ani.

Studiile arată ca dacă reușești să îl implici în activități zilnice, rutiniere, împreună cu tine, îți va fi mai ușor să îl influențezi în a se ține la distanță de alcool, tutun sau droguri.

Dacă ești părinte și ai suspiciuni că adolescentul tău se confruntă cu consumul în exces de alcool, verifică la școala copilului tău dacă există absențe, scăderi ale notelor, sau teme pe care acesta nu le îndeplinește.

Vorbește cu profesorul sau diriginele copilului tău și verifică dacă există comportamente necaracteristice ce au apărut în ultimul timp.

Dacă asta se întâmplă, nu te pripi să tragi concluzii ci mai degrabă mergi către copilul tău și comunică cu el deschis despre îngrijorările tale fără să îl acuzi sau să îl judeci.

Atunci când știi sigur că suspiciunile tale se confirmă, poți aborda discuția cu acesta călăuzindu-te după câțiva păși simpli:

Primordial pentru a  comunica cu adolescentul tău este să fii deschis și să îl asculți.

Pune-i multe întrebări deschise și ascultă-l fără să îl întrerupi, acuzi sau judeci.

Discută despre problemele cu alcoolul din istoria familiei voastre și din viață ta (dacă există). Asta îi va da un sentiment de securitate și îi va arată că poți înțelege prin ce trece.

Stabilește așteptări clare de la el și explică-i valorile tale. Dacă va vedea cât de puternice sunt părerile tale despre abuzul de alcool va fi mai puțin tentat să încerce așa ceva.

Controlează-ți emoțiile. Este normal ca anumite lucruri pe care ți le spune să te supere și să șimți nevoia să reacționezi. Cel mai bine este să aștepți să treacă momentul și să găsești apoi o modalitate pozitivă să îți exprimi sentimentele

Manifestă-ți interesul să îi cunoști mai bine prietenii și pe părinții acestora. Oferă-te să găzduiți o petrecere pentru aceștia. În acest fel vei înțelege mai bine lumea în care trăiește adolescentul tău.

 

De Alex-Octavian Caciuloiu, psihoterapeut experențialist cu practică privată la Centrul Psihomedeor

Tel.: 0723.590.365

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top