Now Reading
Pentru adolescenți: cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală

Pentru adolescenți: cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală

Să îți începi viața sexuală este o schimbare importantă. Discuțiile cu părinții nu sunt așa de simple, iar sentimentele contradictorii. Totuși, ar trebui să vorbim deschis. Câteva sfaturi pentru adolescenți…

Citește și:

Pasi in negocierea cu un adolescent

Cum gestionam conflictele cu copilul nostru adolescent

Mama, tata…mi-am început viaţa sexuală şi mi-a plăcut!

…Cel mai probabil nu o să începi aşa o discuţie cu părinţii tăi, chiar dacă lucrurile, în realitate, chiar stau atât de simplu.

Sexualitatea face parte din natura umană, este una din sursele principale de plăcere şi acesta ar trebui să devină reperul oricărei persoane active sexual.

Pentru orice adolescent însă, începutul vieţii sexuale este o experienţă cu totul nouă, generatoare de stres şi care schimbă dinamica relaţiei cu parinţii, pentru că este momentul în care copilăria se încheie şi începe drumul către viaţa adultă.

Părinţii tăi sunt, la rândul lor, emoţionaţi, poate chiar stresaţi, dar încrederea şi iubirea lor nu se vor diminua după momentul acesta, aşa cum sentimentele lor nu s-au schimbat nici atunci când ai plecat în prima excursie sau când ai mers prima dată la o petrecere.

Nu-i aşa că şi atunci ai avut emoţii înainte de a le spune despre planul tău? Momentul acesta nu e cu nimic diferit, e doar o nouă etapă din viaţa ta.

 

Cum abordezi direct discuțiile despre viața sexuală

Dacă deja ţi-ai început viaţa sexuală şi ai discuţia cu părinţii tăi post-factum, atunci primul lucru pe care este bine să îl faci este să încerci să te relaxezi înainte de a vorbi cu ei. Sunt două motive pentru care îti recomand asta:

Părinţii tăi au început să se pregătească pentru momentul ăsta încă din ziua în care te-ai născut.

Orice părinte e conştient că, mai devreme sau mai târziu, copilul său îşi va începe viaţa sexuală şi îşi doreşte ca fiul sau fiica sa să aibă o experienţă pozitivă.

Tensiunea se simte şi se preia imediat. Dacă tu eşti stresat(ă), ei îţi vor simţi imediat starea de spirit şi, în câteva secunde, le vor trece prin faţa ochilor toate scenariile negative posibile. Ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să ai în faţa ta doi adulţi panicaţi, înainte ca tu să apuci să spui ceva.

Apoi, în funcţie de relaţia pe care o ai cu ei şi de cât de mult aţi discutat despre sexualitate înainte de momentul ăsta, decide dacă vrei să le spui amândurora în acelaşi timp sau alegi să îi spui întâi părintelui de care te simţi mai apropiat.

Oricare variantă ai alege, ei au nevoie să simtă că părerea lor este importantă pentru tine, că îţi doreşti să aveţi o relaţie sinceră în permanenţă şi că apreciezi faptul că poţi discuta despre orice subiect cu ei, inclusiv despre faptul că ţi-ai început viaţa sexuală.

Nu există formula perfectă prin care să îi anunţi că sexul nu îţi mai e total necunoscut, însă ceea ce părinţii tăi au nevoie să vadă este faptul că au în faţa lor o persoană responsabilă, aşă că asigură-i că:

Ai discutat cu partenerul tău înainte de a avea primul contact sexual

Nu ai fost forţat(ă) în niciun fel

Vă protejaţi pentru a evita riscurile unei sarcini nedorite sau a unei boli cu transmitere sexuală.

 

Cum să ai răbdare cu părinții tăi

Le-ai dat vestea şi îţi vine să fugi din cameră? Probabil că şi ei simt acelaşi lucru, aşă că acordaţi-vă câteva momente de linişte. În timpul ăsta poţi să încerci să intuieşti cum privesc ei această situaţie.

E posibil să ai o surpriză plăcută şi să primeşti din partea lor susţinere imediată, ba chiar să îţi dea câteva sfaturi. Ascultă-i cu respect şi mulţumeşte-le că poţi împărtăşi cu ei acest moment important din viaţa ta.

În cazul în care observi că reacţia lor e mai de grabă negativă, pastrează-ţi calmul şi asigură-i, o dată în plus, cât de important este pentru tine să ai o relaţie sinceră cu ei şi că ai ales, din respect faţă de ei şi faţă de relaţia voastră, să le spui despre această nouă experienţă pe care o trăieşti.

Chiar şi în situaţia în care unul dintre ei se înfurie, încearcă să asculţi ceea ce îţi spune şi confirmă-i că vei ţine cont de punctul său de vedere, dar că, în acest moment, chiar dacă îţi pare rău că i-ai supărat, pentru tine a fost important să poţi vorbi deschis cu ei.

Însă, mai important decât orice, indiferent cum va decurge această primă discuţie, nu uita că oamenii din faţa ta sunt parinţii tăi şi te iubesc orice ai face!

 

De Monica Carligea, psiholog

[email protected]

www.facebook.com/monica.carligea

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top