Now Reading
Arta de A REALIZA

Arta de A REALIZA

alina-rânbu

A realiza ceva important în viață este o artă pe care toți ne dorim să o stăpânim. Fie că vorbim de realizări personale sau profesionale, dorința de a avea succes și de a ne atinge obiectivele este o constantă universală.

Te-ai întrebat vreodată cum de unii oameni au tot parte de tot ceea ce visează, iar pentru alții  aceste dorințe rămân doar la stadiul de vis? Din fericire, nu este o chestiune de genetică sau de noroc, ci ține de strategiile pe care le folosim.

Penru a înțelege ce înseamnă cu adevărat „a realiza” și cum putem transforma visurile noastre în realitate, vom explora în acest articol, aspectele esențiale ale artei de a realiza.

Prin definiție „A realiza” înseamnă  a desvârși, a aduce la îndeplinire un obiectiv sau un vis. Este procesul prin care ideile și dorințele noastre devin realități tangibile. Fiecare persoană poate interpreta diferit conceptul de realizare, în funcție de aspirațiile și valorile proprii.

Importanța realizării în viața personală și profesională

Realizarea are un impact profund asupra satisfacției noastre personale și asupra carierei noastre. Atunci când reușim să ne atingem obiectivele, ne simțim împliniți și motivați să continuăm pe calea succesului. În mediul profesional, realizările ne pot aduce recunoaștere, promovări și oportunități de dezvoltare. Iar pe plan personal,  nimic nu se compară cu sentimentul de împlinire, pe care îl simți când atingi un obiectiv important. În oricare aspect ar vieții s-ar afla, această satisfacție personală este esențială pentru bunăstarea noastră emoțională și mentală.

Factorii cheie pentru a realiza

Înțelegerea a ceea ce este important pentru noi- “De ce”-ul personal

Dacă un obiectiv este în concordanță cu valorile noastre, obținem energie și motivație care ne conduc spre obiectiv. Cei mai mulți dintre noi au experimentat acest tip de energie și motivație la un moment dat în viața noastră; poate zilele de naștere și Crăciunul în copilărie și ca adulți, cumpărarea unei case, căsătoria sau așteptarea unei vacanțe la soare.

Ceea ce este curios este cât de puțin ne orientăm utilizarea acestui comportament către lucrurile importante, pe care ni le dorim în viață. Tocmai pentru că petrecem puțin timp lucrând la ajustarea obiectivelor noastre, avem o rată atât de mare de eșec în atingerea lor.

Sunt sigură că ți-ai stabilit rezoluții de Anul Nou.

Câte dintre acestea ți-ai îndeplinit? Mă întreb ce a fost diferit între cele pe care le-ai realizat și cele pe care nu le-ai realizat. Bănuiesc că, pentru cele pe care nu le-ai realizat, motivul pentru care nu ai făcut-o a fost că, prețul în termeni de timp, bani sau pierderea altor lucruri, a fost prea mare.

Dacă avem o mai bună înțelegere a valorilor noastre, ne stabilim obiectivele în conformitate cu acestea și abordăm unele dintre celelalte domenii-cheie enumerate aici, vom fi răsplătiți cu energia și motivația necesare pentru a le realiza – cu ușurință.

Determinarea și motivația

Unul dintre cei mai importanți factori în procesul de realizare este determinarea. Fără dorința puternică de a reuși și motivația necesară pentru a depăși obstacolele, este dificil să ne atingem obiectivele. Asfel spus, este vorba “de ce”-ul  care inițiază și angrenează  acțiunile necesare din spatele realizării. De ce este important pentru tine să obții acel lucru va face diferența semnificativă de la început până la sfărșitul procesului.

Planificarea și organizarea

Planificarea eficientă și organizarea sunt esențiale pentru a transforma visurile în realitate. Un plan bine structurat ne ajută să ne menținem pe drumul cel bun și să ne concentrăm pe pașii necesari pentru a ne atinge obiectivele.

Însă nici o cantitate de planificare nu va putea face față tuturor eventualităților. Mulți oameni consideră aceste evenimente neplanificate ca fiind probleme care împiedică progresul și renunță în acel moment. Oamenii care reușesc să depășează aspectele neprevăzute sunt cei care nu sunt descurajați de aceste evenimente și sunt mai mult energizați de bogăția oportunităților, pe care le învăluie aceste evenimente.  Cu o mentalitate corectă, călătoria spre realizare poate fi privită ca o oportunitate după alta pentru a consolida capacitatea de a reuși.

Optimizarea utilizării timpului

Pentru a ne optimiza timpul pe și către ceea ce ne dorim, este necesar mai întâi să obținem o mai bună înțelegere a ceea ce este important pentru noi și, după ce am făcut acest lucru, trebuie apoi să distingem între activitățile pe care le facem care sunt importante și cele urgente.

Din experiența mea, aceasta nu este o tehnică practicată cu regularitate; prea mulți oameni reacționează față de viață, în loc să acționeze. Exemple în acest sens sunt lăsarea facturilor la utilități pe ultima clipă sau lucrul sub conducerea unui șef exigent sau a unei organizații haotice. Odată înțeleasă, această tehnică esențială de gestionare a timpului este ușor de stăpânit și este frecvent predată în programele de management a timpului. Înțelegerea ei în contextul unei mari realizări o face cu atât mai relevantă pentru a fi învățată și pusă în practică.

Începe cu ceea ce ai acum, păstrând în minte scopul final

După ce ți-ai stabilit obiectivele care sunt în concordanță cu valorile tale și ți-ai optimizat timpul, trebuie să începi să acționezi. Este important ca startul să fie dat cu scopul final în minte și cu un grad de realism în ceea ce privește resursele care îți sunt disponibile acum.

Iluzia este rezultatul pornirii la drum fără o viziune realistă asupra situației actuale. Iar amăgirea se transformă curând în dezamăgire, care la rândul ei se transformă în frustrare și, în cele din urmă, în progrese puține sau deloc semnificative.  În cele din urmă, avem doar 3 resurse: Energia (fizică și mentală), timpul și banii. Este esențial să învățăm cum să folosim în mod optim aceste resurse.

Cum ne folosim imaginația

Toți oamenii sunt binecuvântați cu o imaginație incredibil de puternică. Cu toate acestea, mulți își imaginează rezultate viitoare care nu le vor fi favorabile. Imaginarea unor rezultate negative duce la îngrijorare, stres și frică și ne consumă energia și motivația. Imaginarea unui rezultat pozitiv al viitorului eliberează mai multă energie și motivație, de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele. Din fericire, structura pe care o folosim în mintea noastră este aceeași atât pentru imaginația negativă, cât și pentru cea pozitivă.  Rezultatul obținut se diferențiază prin aspectul pe care îți pui atenția.  Și cu o concentrare corectă a atenției îți poți transforma abilitatea care generează frică, într-una care generează entuziasm și anticipare.

Stabilirea adecvată a obiectivelor noastre

Atunci când ne stabilim obiectivele este esențial să luăm în considerare o serie de factori; o viziune convingătoare despre cum vor fi lucrurile atunci când vom avea obiectivul este la fel de importantă ca și o înțelegere clară a ceea ce vom pierde atunci când îl vom avea. De multe ori, pierderea probabilă ne împiedică să obținem ceea ce ne dorim, deoarece nu ne-am adaptat gândirea în jurul acestei pierderi. Un prim exemplu în acest sens este renunțarea la fumat – mulți oameni nu reușesc să renunțe la fumat pentru că o țigară le oferă o pauză valoroasă de 5 minute. Atunci când pauza este luată în considerare în viitor împreună cu obiectivul, șansele de succes cresc considerabil.

Crezând că este posibil ca acel lucru să fie pentru noi

Mulți oameni au convingeri limitative cu privire la faptul că obiectivul lor este realizabil,  au îndoieli dacă îl vor atinge vreodată și dacă este cu adevărat pentru ei. Este important să depășim aceste convingeri, altfel se va ajunge la auto-sabotaj. Din fericire,  aceste convingeri limiative pot fi schimbate cu niște convingeri împuternicitoare.

Monitorizarea progresului

Feedback-ul este esențial pentru a ne evalua progresul și a identifica ariile în care putem îmbunătăți. Fie că este vorba de feedback-ul din partea colegilor, mentorilor sau autoevaluare, acesta ne oferă perspective valoroase.

Există multe metode de a ne evalua progresul, cum ar fi folosirea jurnalului, setarea de puncte de verificare și utilizarea aplicațiilor de productivitate. Aceste instrumente ne ajută să rămânem conștienți de progresul nostru și să facem ajustările necesare, atunci când deraiem de la scopul final pe care ni l-am propus.

Adaptarea și flexibilitatea

 Capacitatea de a te adapta la schimbări este esențială în procesul de realizare.  Flexibilitaea de a-ți ajusta planurile în funcție de circumstanțe este crucială pentru succes.

Eșecurile și respingerile fac parte din orice călătorie spre succes. În loc să le vedem ca pe obstacole, ar trebui să le tratăm ca pe oportunități de învățare și creștere, pentru că eșecurile și respingerile fac parte din orice călătorie spre succes.

Arta de a realiza este un proces complex și continuu, care implică determinare, planificare și adaptabilitate. Cu obiective clare, abilități dezvoltate și o rețea de suport puternică, putem transforma visurile noastre în realitate.

Fiecare pas pe care îl facem ne apropie mai mult de succesul dorit și ne ajută să ne atingem potențialul maxim.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top