Ce înseamnă a fi tu însuți

Parcă mă văd pe mine la începuturile facultății, la începutul propriului proces terapeutic, și îmi dau seama cât de departe de valorile mele este acea “versiune” a mea, cât de departe de mine ca persoană. Și cred din ce în ce mai tare că este greu, foarte greu să fii tu însuți, dar sunt sigură că nu este imposibil.
“A fi eu însumi” e o chestiune dinamică, care vine adesea cu multe costuri și ceva muncă interioară, dar n-am să dezvolt asta.
Prin “fii tu însuți” nu mă refer la a fi așa cum îți vine la întâmplare, inert, “with the flow”; ci la acel tu însuți, întreg, cu lumini și umbre, liber, responsabil, în contact cu sine, în acord cu valorile personale, respectând drepturile și nevoile proprii, dar și pe ale celorlalți, cunoscându-ți limitele și punctele slabe… și așa mai departe. Cred cu tărie că a fi tu însuți nu e o destinație, ci un proces care nu se încheie niciodată, curge la infinit, cu împliniri, dezamăgiri, smerenie, aroganță, blândețe, angoasă, satisfacție, rușine, reușite, frustrare, calm, agitație, bucurii etc.
Într-o vreme în care psihologia și psihoterapia iau forma unui avatar, ambalaj, sau nu știu cum să-i spun, în care există rețete pentru viața perfectă, sănătatea absolută, mulțumire absolută, progres absolut, și pe de cealaltă parte, traumă absolută, victimizare absolută, demonizarea anumitor tulburări, romantizarea altora, ridiculizarea unora și minimalizarea celorlalte. În care terapeutul joacă rolul de guru, supraom, vindecător, influencer — ce mai înseamnă autenticitate, echilibru, om, persoană, firesc, sănătate, boală, sau a fi tu însuți într-un mod “sănătos”?
Vreau să spun că a fi om este și greu, și ușor, și frumos, și urât, și sacru, și profan. Realitatea este că putem fi, din când în când, într-un oarecare echilibru, iar alteori suntem departe de asta — și e firesc să fie așa. Să fii om nu-i ușor, prin urmare nici să fii (psiho)terapeut nu-i. Dar cu siguranță e mult mai mult decât 2 exerciții de respirație, 3 jurnale, mindfulness, terapie pe TikTok, expresia “dezvoltare personală” prin orice, și așa mai departe.
Vorba unei colege: stilurile de atașament sunt noile zodii în spațiul public; aș spune că și etichetele precum “narcisist”, “ADHD”, “traumă” au devenit noul zodiac… și asta e trist, foarte, foarte trist.
În acest cadru, ce înseamnă de fapt să fii tu însuți? Să fii onest și autentic cu tine? Să te trăiești pe tine cu bune și cu rele. Să-ți permiți să fii imperfect, să nu ai încă toate răspunsurile, să-ți fie greu să treci prin lucruri care, la nivel cognitiv, ți se păreau destul de simple. Să nu poți tot timpul să faci ceea ce “predici”, să crezi că ai înțeles cum funcționează cutare lucru, când de fapt mai sunt multe de înțeles, să nu ajungi niciodată la acel ideal, și când crezi că l-ai atins, îți dai seama cât ești de departe. Și e firesc, pentru că a fi tu însuți e un proces dinamic. Omul este o ființă dinamică, supusă continuu schimbării.
Provocările vieții nu dispar nicăieri, cum nu dispar nici problemele, nici bucuriile, nici ajunsurile, nici neajunsurile. Viața e complexă, omul e complex, psihicul uman e complex. Reducționismul, idealizarea, exagerarea, clivarea complexității acestora sufocă, constrânge, îngustează, știrbește frumusețea ființei umane, așa imperfectă și minunată cum este ea.
Adevărul este că nu suntem de neclintit, câteodată ușor de influențat — ceea ce este și o “binecuvântare”, și un “blestem” — suntem și vulnerabili, și puternici.
Așa că propun să ne dăm voie să fim cât putem de “întregi”, și cu bune, și cu rele, și “frumoși”, și “urâți”, și “sănătoși”, și “nesănătoși”.


În munca mea de psihoterapeut, mă surprinde și mă bucură constant capacitatea oamenilor de a găsi în ei înșiși resurse nebănuite pentru a depăși momente critice. Mă inspiră dorința profund umană de creștere, de echilibru și de autoactualizare. Fiecare om își croiește drumul într-un mod unic, indiferent de provocările trecutului — iar pentru mine, a fi martoră și ghid în aceste procese de transformare este un privilegiu. Cred cu tărie că fiecare persoană are în sine resursele necesare pentru a atinge ceea ce-și propune și pentru a traversa cu bine momentele dificile ale vieții. Misiunea mea este să însoțesc acei oameni care aleg să pășească pe drumul vindecării, întregirii și optimizării personale. Cu ce te pot ajuta În cabinetul meu, adulții ajung în general cu două tipuri de nevoi: 1. Sprijin în tulburări psihologice Unii oameni vin pentru a face față unor dificultăți emoționale sau psihologice intense — cum ar fi: dependența de substanțe, tulburările de anxietate sau depresie, tulburarea bipolară, tulburările de somn, tulburările de personalitate. În astfel de cazuri, terapia devine un spațiu de susținere și transformare, în care învățăm să diminuăm simptomele, să gestionăm mai bine dificultățile, să înțelegem cauzele profunde și să construim soluții practice și durabile pentru a păstra starea de echilibru. Servicii oferite: – Psihoterapie individuală – Evaluare psihologică complexă – Consiliere psihologică – Terapie de familie – Terapie de grup 2. Optimizare personală și autocunoaștere Alți oameni simt că vor mai mult de la ei înșiși: să-și dezvolte potențialul, să se alinieze cu valorile personale, să-și cultive abilitățile, să trăiască în armonie cu cine sunt cu adevărat. În acest caz, procesul terapeutic seamănă cu un atelier de creație personală, în care construim împreună un eu sănătos, puternic și autentic. Lucrăm pentru: dezvoltarea inteligenței emoționale, îmbunătățirea abilităților de comunicare și relaționare, încurajarea autonomiei, curajului și a exprimării de sine, satisfacerea nevoilor emoționale și respectarea drepturilor personale.