Now Reading
Cele 7 reguli ale minții

Cele 7 reguli ale minții

Avatar photo
Cele 7 reguli ale minții

Cu toții am auzit despre puterea minții și importanța unei perspective pozitive și optimiste asupra vieții. În acest articol găsești cele 7 reguli ale minții care, folosite zi de zi, pot face o diferență enormă în calitatea vieții tale.

Mintea umană este formată din două sisteme – subconştient şi conştient. Nu există o linie clară, concretă între cele două niveluri ale minții, însă există procese, activități şi reacții diferite.

De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la propria persoană, ne identificăm cu conștientul, cu partea rațională a minții, care are opinii, face alegeri și decide la ce să ne gândim și ce să facem. Mintea conștientă este însă doar paznicul de la intrarea în castelul minții umane.

Când ne gândim la conştient vorbim despre toate acele acțiuni voite, despre decizii şi analize. Conştientul se exprimă prin rațiune, gândire, este definit de concret, analitic, cognitiv. Conştientul este partea care are puterea de a alege.

Deși la prima vedere pare a fi eroul acțiunii, subconștientul este cel care generează tot materialul de lucru pentru mintea conștientă. Subconștientul este cel care generează continuu sugestii pentru mintea conștientă: intuiții, impresii, intenții și senzații. Dacă sunt aprobate de conștient, impresiile și intuițiile se transformă în opinii și acțiuni voluntare. Și, de cele mai multe ori, așa se și întâmplă: conștientul acceptă sugestiile subconștientul.

Mintea subconștientă este de fapt „castelul” protejat de Mintea Conștientă.

Să ne uităm la cele 7 reguli ale minții și la modul în care acestea modelează – și pot schimba – realitatea ta…

  1. Orice gând sau emoție produce o reacție fiziologică

Gândurile tale pot afecta funcţiile organelor din corpul tău. Cu cât un gând este mai încărcat emoţional, cu atât şansele sale de a ajunge la nivelul subconştient al minţii cresc mai mult. Odată aceptate de către subconştient, aceste gânduri continuă să producă aceleaşi reacţii fiziologice ori de câte ori apar în mintea noastră.

De exemplu, gândurile de îngrijorare declanșează reacții la stomac care, în timp, pot duce la ulcer. Furia sau nervii stimulează glandele suprarenale, ceea ce generează o cantitate mărită de adrenalină în corp, aceasta conducând la nenumarate modificări fiziologice. Frica şi anxietatea sunt cauzele principale ale celor mai multe boli și probleme cu care oamenii se confruntă în ziua de astăzi.

  1. Ceea ce te aștepți să se întâmple tinde să devină realitate

Creierul și sistemul nervos răspund doar la imagini mentale. Nu contează dacă imaginea este auto-indusă sau provine din lumea exterioară. Imaginea mentală formată devine planul, iar mintea subconștientă folosește toate mijloacele pentru a pune în aplicare planul.

Mulți oameni suferă de anxietate cronică, care este pur și simplu o așteptare mentală subconștientă că ceva teribil se va întâmpla. Pe de altă parte, cu toții cunoaștem oameni care par să aibă „magia” succesului. Viața pare să-i răsfețe cu binecuvântări fără niciun motiv aparent, așa că îi numim „norocoși”. Ceea ce pare a fi noroc este, de fapt, o așteptare mentală pozitivă, o credință puternică că succesul este meritat. „Devenim ceea ce gândim.”

  1. Imaginația este mult mai puternică decât cunoașterea

Mintea subconștientă nu face distincție între imaginație și realitate și se supune doar comenzilor primite de la mintea conștientă. Acesta este motivul pentru care este crucial să hrănim mintea noastră cu gânduri care ne vor servi și vor fi în favoarea noastră.

Acesta se numește și legea conflictului. Formulată în alt mod, atunci când imaginația și logica sunt în conflict, de obicei, imaginația câștigă. Aceasta poate duce de cele mai multe ori la situaţii dezastruoase. Fie că ni se oferă o oportunitate „unică” care ne poate schimba viaţa peste noapte, fie că este vorba de superstiţii sau prejudecăţi pe care le avem „dintotdeauna”, sau doar ne gândim să ne luăm umbrela când ieşim din casă pentru că „cine ştie, poate plouă”, în toate aceste situaţii, imaginaţia joacă un rol esenţial.

  1. Odată ce o idee a fost acceptată de către subconștient, va rămâne acolo până când va fi înlocuită cu o alta

Odată ce o idee a fost acceptată, tinde să rămână. Cu cât este ținută mai mult timp, cu atât tinde să devină un obicei fix al gândirii. Așa ni se formează obiceiurile, atât bune, cât și rele. Mai întâi există gândul, apoi acțiunea. Avem obiceiuri de gândire, la fel ca și obiceiuri de acțiune, dar întotdeauna gândul este primul. Prin urmare, este evident că, dacă vrem să schimbăm acțiunile, trebuie să începem prin a schimba gândurile. 

  1. Ideile opuse nu pot fi menținute fără conflict

Acest lucru nu înseamnă că nu poți avea mai multe idei și atitudini, dar se referă la recunoașterea conștientă a unei idei. Multe persoane încearcă să mențină simultan idei opuse. Un bărbat poate crede în onestitate și poate să-și educe copiii în acest sens, dar în același timp să se implice zilnic în practici ușor necinstite. Poate încerca să se justifice spunând: „Toată lumea o face – este o practică acceptată.” Cu toate acestea, nu poate scăpa de conflictul creat și efectul asupra sistemului nervos cauzat de încercarea de a menține idei opuse în interiorul său.

  1. O emoție poate conduce în timp la reacții și simptome fiziologice

Nenumărate studii arată faptul că problemele cu care ne confruntăm, fie ele de natură emoţională, mentală sau fizică, sunt în proporţie de peste 70% de natură funcţională şi nu organică. Cu alte cuvinte, funcţia unui organ sau a unei parţi a corpului/organismului poate fi afectată de reacţia sistemului nervos, ca răspuns la o idee sau emoţie negativă care este stocată la nivelul minţii subconştiente. 

  1. Cu cât efortul conștient este mai mare, cu atât este mai mic răspunsul subconștient

Acest lucru demonstrează de ce voința nu funcționează de cele mai multe ori. Dacă ai insomnie, ai învățat că „cu cât încerci mai tare să adormi, cu atât devii mai treaz.” Asta presupune să dezvolți o atitudine mentală în care te aştepți că toate problemele pot şi vor fi rezolvate. Cu cât încrederea în mintea subconştientă va creşte, vei învăţa „să îi dai voie să se întâmple” în loc „să o forţezi să se întâmple”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top