Now Reading
Dau o imagine falsa despre mine

Dau o imagine falsa despre mine

Revista Psychologies

– Stiti, „sa te pui in primejdie“ e un lucru care este mai bine cunoscut astazi. E un comportament care apare deseori la adolescenti. Si de ce o fac? Ca sa simta ca exista. El este deseori confundat cu comportamentele sinucigase, dar nu e deloc acelasi lucru. Sunt, dimpotriva, comportamente care merg catre viata. Baietii o fac mai curand cu motocicletele. Fetele, in ce le priveste, se pun in primejdie din punct de vedere sexual. Sunteti departe de a fi singura; fenomenul asta apare din ce in ce mai des. Am fost extrem de frapat de fraza tatalui dumneavoastra „corpul asta nu trebuie sa-ti apartina“. Cum poti sa ai sentimentul ca existi cand corpul nu iti apartine? O sa ne oprim astazi la aceasta prima interpretare, fiindca eu cred ca e foarte important sa o cunoasteti. Altfel, mi se pare ca ar trebui intr-adevar sa puteti continua sa va „goliti“ de toate acestea. Aveti capacitatea de a face o terapie, asta e clar.

O LUNA MAI TARZIU

Marina: „Dupa sedinta, m-am simtit foarte usurata, aveam senzatia ca scapasem de una dintre poverile mele si ca intelegeam. Stiam ca sufeream de o negare a corpului meu, dar nu intelesesem ca motorul comportamentului meu era sa ma pun in pericol. Am fost frapata de neutralitatea doctorului Neuburger si am putut uita ca era de fata, ca era barbat, si asta mi-a permis sa vorbesc cu cuvintele mele, despre suferintele mele. Nu am incetat cu intalnirile cu barbatii, dar, pentru prima data, am anulat intalniri in ultima clipa, fiindca mi-a fost teama sa ma pun in primejdie. Imi dau seama ca trebuie neaparat sa fac o terapie, si o s-o fac“.

Robert Neuburger: „Practicile sexuale ale Marinei sunt comportamente de risc. Functia lor este sa ii permita sa se regaseasca sau chiar sa se gaseasca. Ele nu corespund deci unor pulsiuni suicidare, dimpotriva chiar. Ea isi manifesta astfel dorinta de a iesi dintr-o copilarie problematica, in sensul ca personalitatea ei a fost vadit negata, inabusita de exigente paterne exorbitante, posesive, maladive. Nu pare sa fi suferit abuzuri sexuale, dar anumite ambiante nesanatoase au acelasi efect. In cursul unei terapii, ar putea sa se regaseasca indeajuns pentru a-si trai viata de femeie nu intr-un mod periculos, ci creand o relatie afectiva stabila, cea pe care i-a interzis-o tatal ei“.

 

CONSULTATIA DE PSIHOTERAPIE

20 de sedinte de inceput in psihoterapie, diverse si frumoase, 20 de argumente pentru a incepe sa ne cunoastem pe noi insine.

Robert Neuburger, Editura Trei.

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top