Now Reading
Avem mare nevoie sa ne relaxam

Avem mare nevoie sa ne relaxam

Revista Psychologies

SA NE ELIBERAM DE ANXIETATE SI GRIJI IRATIONALE

Anxietatea este o experienta normala in viata unui om. Ea are la baza frica, o stare care ne ajuta sa ne aparam de pericole, sa ne mentinem in siguranta.

Cand sursa care a generat teama dispare, in mod normal dispare si frica. A te ingrijora pentru motive reale este normal.

A te mentine intr-o stare de alerta aproape permanenta este un motiv de reala ingrijorare, deoarece, in corpul tau, hormonii care iti mentin aceasta stare de incordare, de alerta pe termen lung, iti afecteaza echilibrul functional al organismului si duc la imbolnaviri severe.

O stare de alerta fireasca iti spune ca ceva nu este in regula in exterior si te protejeaza. O stare de alerta cand nimic real din exterior nu te ameninta, iti spune ca ceva nu este in regula cu tine. Devii si mai anxios… pentru ca esti anxios. Intri intr-o spirala a anxietatii.

Iti dai seama ca propriul corp nu te mai asculta, ca nu-l poti controla. Si asta te sperie si mai mult, pentru ca realizezi ca in mintea ta gandurile irationale sunt responsabile pentru temerile tale nerealiste.

SA INTELEGEM STRESUL

Daca mintea si corpul tau sunt permanent alertate, este ca si cum butonul starii de „lupta sau fugi“ e aprins permanent.

Cand intampini provocari mai intense decat cele carora le poti face fata in mod curent, daca contextul de viata in care traiesti te pune in situatii pe care nu le-ai mai trait, creierul te ajuta sa faci fata.

Mai exact, hipotalamusul este cel care trimite in corp semnale de alarma, cu ajutorul sistemului nervos si al glandelor suprarenale, care vor secreta adrenalina si cortizol, doi hormoni ce iti induc starea de alerta.

Adrenalina creste presiunea in vasele de sange, accelereaza ritmul cardiac, simti mai multa energie.

Cortizolul creste nivelul de glucoza din sange, scade activitatea digestiva, alerteaza sistemul imunitar si scade activitatea reproductiva. Pe termen lung, stresul prelungit, prin hormonii implicati, poate duce la infertilitate.

CARE SUNT HORMONII STARII DE BINE?

Serotonina, endorfina, dopamina, melatonina sunt principalii hormoni responsabili de starea noastra de bine.

Fiecare dintre acestia are functii asemanatoare sau diferite, cum ar fi: inlatura depresia, anxietatea, ajuta la imbunatatirea capacitatii de memorare, influenteaza in bine comportamentul si emotiile, regleaza somnul si starea de veghe, intaresc sistemul imunitar, induc starea de indragostire si comportamentul sexual, produc o stare generala de bine, de confort fizic si psihic.

Odata ce ai inteles ca esti creatorul propriilor stari, prin gandurile pe care le generezi, sta in puterea ta sa-ti controlezi gandurile.

Daca cineva te enerveaza intr-atat incat ti se ridica tensiunea si devii agresiv, este pentru ca tu ai permis escaladarea starii de tensiune. Poti alege oricand sa te calmezi, sa te detasezi si sa privesti mai distant lucrurile.

CE TE AJUTA SA TE CALMEZI IMEDIAT?

O plimbare in aer liber te ajuta sa-ti reglezi respiratia si ritmul cardiac, te ajuta sa-ti pui ordine in ganduri.

Inspira profund si expira aerul foarte lent, de mai multe ori, pana cand simti ca te-ai calmat.

Fixeaza-ti privirea intr-un punct mai aproape de ochi, dupa care, identifica un alt punct in spatele primului si mult mai indepartat de el.

Fixeaza cu atentie fiecare dintre cele doua puncte, alternativ, la inceput lent, apoi din ce in ce mai rapid. Apoi fa acelasi lucru prin a privi alternativ doua puncte aflate in stanga si in dreapta.

Primul incetineste ritmul cardiac, iar al doilea echilibreaza activitatea celor doua emisfere cerebrale.

SA INVATAM SA NE RELAXAM PRIN:…SOMN

Somnul este un relaxant foarte eficient.
Este dependent de hormonul melatonina. Ajuta corpul sa intre intr-o stare de refacere. In timp ce mintea constienta este adormita, corpul se reface.

Musculatura se relaxeaza, digestia este incetinita, inima are mai putin de lucru si corpul are timp sa se ocupe de „reciclare“, de „curatenie“, de refacerea celulelor, tesuturilor, organelor.

Somnul inlatura depresia, ajuta la reglarea emotionala, prin visele pe care le induce, cat si in procesul memoriei, deoarece, in timpul somnului, intra in lucru memoria de lunga durata.

Privarea de somn induce anxietate, violenta, tulburari emotionale si de comportament, afecteaza gandirea si memoria.

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top