Now Reading
Imi este greu sa iert

Imi este greu sa iert

Revista Psychologies

Ce este de facut?

  • Identifica emotiile: Multi psihologi spun ca trebuie gasita emotia care sta la baza ranchiunei: umilinta, tristetea, deceptia. Daca descoperim ce se ascunde in spatele acestei masti am parcurs o etapa din rezolvarea problemei. Astfel intelegem ca cel „vinovat“ a trezit in noi o suferinta mai veche. Constientizand-o, facem primul pas catre eliberarea interioara.
  • Cauta intentia din spatele faptei: Exemplu: o persoana ne pune intr-o lumina proasta in public. Daca suntem atenti la atitudinea lui este posibil sa descoperim ca astfel incearca sa se afirme pe sine. Si vom intelege ca acesti oameni sunt de fapt niste victime care se lupta cu propriile complexe.
  • Asuma-ti responsabilitatea: Am investit prea mult intr-o persoana iar ea nu se astepta la acest tip de raport? Nu am fost suficient de clari in ceea ce priveste nevoile, exigentele si conditiile noastre? Trebuie sa fim sinceri cu noi insine si sa vedem ce anume am provocat in fiecare situatie. Sa stim foarte clar ce asteptari avem, pentru a evita deziluziile.
  • Sfaturi pentru prieteni: O persoana care refuza sa ierte nu este pregatita, in primul rand, sa asculte. Atunci cand suntem fie martorul, fie obiectul resentimentelor, cea mai buna replica este: „Inteleg”. Sa scoatem in evidenta faptul ca discutia merita sa fie reluata mai tarziu. Daca suntem implicati in mod direct in conflict, ar fi bine sa ne recunoastem partea de vina pentru ca situatia sa se poata rezolva.

de citit
Iertarea si compasiunea,
Alice Wheaton, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2006, un scurt si prietenos eseu despre beneficiile relaxarii si iertarii marinimoase.

Iertarea ne permite sa inaintam
Putem sa explicam dificultatea de a ierta prin si faptul ca ne agatam de o convingere sau de o credinta, de un anume tipar comportamental la care ne raportam fara exceptie. Suntem atasati de un anumit stil de viata. Afirmatia: „Un prieten adevarat intotdeauna trebuie sa ne fie alaturi cand avem probleme” este un exemplu concret. Supusi acestor reguli, refuzam sa vedem semnele ce anunta aparitia unei crize. Cand comportamentul cuiva nu se inscrie in modelul elaborat mental de-a lungul multor ani, edificiul pe care il credeam stabil se clatina. Sentimentele sunt confuze sau se amesteca si iertarea devine imposibila. In felul acesta, comportamentul ni se schimba si ne transformam in mici ghetari. Trebuie sa acceptam ca ceea ce era valabil la un moment dat in timp se poate modifica. Viata inseamna miscare si iertarea ne permite sa mergem inainte.

de Rebiha Couillet
Traducere si adaptare
Catalina Cristescu

Poze din arhiva Edipresse.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top