Now Reading
Invata sa convingi

Invata sa convingi

Revista Psychologies

Fruntea sus!

Intr-un numar de magie, iluzionistul isi asuma la un moment dat riscul de a fi descoperit. De exemplu, atunci cand face sa dispara o minge, el o ascunde in realitate in cealalta mana. Imagineaza-ti ca cineva observa. Atunci el va avea tendinta sa-si incline capul. Miscare care, chiar si foarte discreta, va fi perceputa de catre spectatori.

Acest gest instinctiv este facut de toti cei prinsi cu mata-n sac, ca si cum ar cere indurare celor din fata lor. La un interviu de angajare, in timpul sustinerii unei teze sau la examene, pastreaza intotdeauna capul ridicat, pentru a nu-ti provoca interlocutorii.

Daca vei avea o atitudine de incredere in fortele proprii, acestia nu vor simti nevoia sa te chestioneze in plus sau sa iti demonteze argumen­ta­tia. Pentru a avea sanse mai mari, poti aplica tehnica „prizei de energie”. Sprijineste-te de masa, de bratele scaunului, de birou, de stativul unui microfon, de tot ceea ce iti poate asigura un echilibru suplimentar. Astfel de obiecte furnizeaza o energie invizibila, care iti va permite, in caz de indoiala, sa iti recapeti aplombul.

Ca o consecinta imediata, vocea ta va deveni mai sigura, iar cuvintele vor capata o noua dimensiune. Vei deveni astfel mai convingator.

Indrazneste sa fii antipatic!

Noi stim, in principiu, ca un iluzionist va incerca sa-si pacaleasca publicul. In spiritul spectatorilor se va naste refuzul de a se lasa sedusi, iar atitudinea de neincredere va fi dominanta. Nimeni nu se poate autoproclama „simpatic”. Abordeaza un necunoscut cu un suras, fara motiv aparent, si vei obtine o reactie de suspiciune.

Simpatia trebuie sa fie meritata. Zambetul si starea de buna-dispozitie trebuie sa vina numai dupa ce se manifesta la ceilalti. In situatia in care cineva trebuie sa decida daca sa iti acorde sau nu ceva, daca atitudinea ta este de la inceput pozitiva, atunci acea persoana nu va avea niciun motiv sa-si modifice comportamentul. Daca iti este bine, de ce s-ar implica intr-un fel sau altul?

Dar daca, in schimb, atitudinea ta e mai rezervata, singurul mijloc de care acesta dispune pentru a te binedispune (or, dorinta inconstienta a oricarui om e sa obtina bunavointa celuilalt pentru ca numai asa apare cooperarea) este cel de a-ti satisface, macar in parte, cererea. Ramai grav si morocanos daca nu obtii ceea ce doresti.

Nu spune niciodata „eu“

Un principiu cinic spune asa: daca argumentatia este coerenta, oricine accepta orice idee. Chiar daca e complet absurda… De exemplu, mana dreapta a unui iluzionist poate sa puna un obiect in mana stanga, cu conditia ca acest gest sa fie motivat de necesitatea de a apuca alt obiect. Gestul pare justificat si nimeni nu se gandeste la vreun alt motiv.

Daca vrei ca interlocutorul tau sa admita ceea ce pentru el este inadmisibil, atunci este necesar sa justifici totul printr-o logica inatacabila, sa folosesti un ton neutru si sa recurgi de cate ori e posibil la fapte. Nu folosi niciodata „eu”, numeste numai elemente obiective si exterioare. Exemplu: „Natura muncii mele s-a schimbat, responsabilitatile mele sunt din ce in ce mai ridicate. Salariul nu mi se mai pare potrivit“. Efect imediat: interlocutorului ii va fi jena sa refuze.

Valérie Colin-Simard
Adaptare Iuliana Alexa
Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top