Now Reading
Nu va fie frica de esec!

Nu va fie frica de esec!

Revista Psychologies

Daca eliminam din vocabularul nostru notiunea de „esec“ si o inlocuim cu cea de „lectie invatata“, nu doar redefinim un termen, ci ne si asumam responsabilitatea propriei vieti! Iata ce avem de facut pentru a evita victimizarea si a depasi ceea ce deseori numim „esecuri“.

 
Succesul este un obiectiv situat undeva la capatul unei „scari“. „Esecul“ este treapta pe care o urcam catre acel obiectiv, cu conditia sa invatam din experienta respectiva in asa fel, incat data viitoare, cand vom avea o provocare asemanatoare, sa stim cum anume sa o gestionam.

In momentul in care schimbam unghiul de perspectiva si orice „esec“ devine o lectie invatata, atunci perceptia, atitudinea in fata vietii si energia cu care traim fiecare zi, se schimba.

Acesta este primul pas cu ajutorul caruia invatam sa gestionam esecul si unul dintre acele elemente care fac diferenta majora intre cei care gestioneaza esecul si frustrarea si cei care nu o fac.
 

Victimizarea

Cei care nu gestioneaza prea bine esecul, in general, se pozitioneaza ca victime, nu au sau nu accepta ca au vreun fel de responsabilitate in viata lor; pentru ei lucrurile se intampla din „vina“ altora, iar esecul este inca o greutate, inca o „napasta“ asupra careia nu au niciun fel de putere.

Fara sa stie, prin aceasta atitudine, victimele atrag si traiesc intr-o perpetua atmosfera a esecului si frustrarii. Sunt asemenea unor hamsteri aflati intr-un carusel care se invarteste, iar ei fie nu stiu, fie nu vor sa il opreasca.
 

Efectele gestionarii incorecte a esecului

Unul dintre cele mai nocive efecte este scaderea increderii in sine, slabirea propriilor forte, diminuarea imaginii de sine sau construirea uneia gresite si apoi atitudinea pesimista in fata vietii si a viitoarelor experiente si provocari.

Atunci cand nu privesti esecul ca pe o lectie invatata, castigata de fapt, tinzi sa iti diminuezi eforturile depuse, te judeci aspru, atitudine care pe viitor nu va face decat sa te puna intr-o stare de anxietate si teama in fata provocarilor, iar tu, considerand ca nu le poti gestiona, de multe ori renunti chiar inainte de a incepe.

Ramanand mereu in zona de confort doar de teama unui esec, viata poate deveni tot mai limitata, iar sentimentul de frustrare este  tot mai apasator.

Experimentand si invatand din esec, castigi foarte mult, in special abilitatea de a gasi solutii la provocarile vietii. 
 

Ce e de facut?

Ca sa gestionam corect esecul, in primul rand trebuie sa schimbam perspectiva pe care o avem asupra sa. In viata, atitudinea este cea care face diferenta intre invingatori si invinsi.

Intelegerea greselii face parte din procesul de invatare si atunci niciodata nu vei mai gandi ca esuezi, ci ca te perfectionezi, inveti, iti dezvolti abilitati. Evolutia inseamna, printre altele, si o buna gestionare a esecului.

Abilitatea de a atinge succesul, orice ar insemna asta pentru tine, se cucereste in timp si cu perfectionare, pe care le obtinem traind, gresind, experimentand, iesind mereu cate putin din zona de confort.
 

Cum pregatim copiii pentru esec

Inainte de a ne antrena copiii, este nevoie sa incepem cu noi. Copiii nu invata doar din ceea ce aud, ci mai ales din ceea ce vad, din puterea exemplului.

Copilul nu va crede si nu va implementa aproape nimic din ceea ce tu ii spui despre viata, esec, succes, greseala sau orice altceva, daca tu, ca parinte, nu esti autentic in ceea ce transmiti, adica vorbele tale sa fie in majoritatea lor transpuse in fapte.

Daca tu nu aplici in viata ta principiul experientei si lectiei invatate, copilul tau va imprumuta si dezvolta aceeasi atitudine, pentru ca educatia primita de la parinti este esentiala.

Copilul trebuie sa vada la parintii lui bucuria de a trai, indiferent de provocarile vietii, trebuie sa vada deschidere in fata noilor experiente, blandete si acceptare in fata propriilor greseli. Iar castigul cel mai mare este ca, astfel, copilul invata in primul rand sa nu se mai teama de esec, ci din contra.

Ca metode, recomand inscrierea la grupuri de dezvoltare personala, antrenament prin coaching, arta, sport, competitii de orice fel.
 

Reactia parintilor in fata esecurilor copiilor

Desi sunt copiii nostri, ei sunt indivizi unici si liberi. Au propriul drum, pe care il pot si au dreptul sa si-l aleaga, au propriile lor visuri si ambitii. Este o dovada de egoism sa iti impovarezi copilul cu visurile tale neimplinite sau cu ambitiile proprii.

Daca vrei sa te simti util si valorizat, fa-o prin puterile tale si nu iti responsabiliza copilul cu asta. Esecurile lui sunt de fapt lectiile lui, modalitatea prin care cel mic se poate defini ca un viitor adult sanatos si responsabil.

Experienta se invata traind-o.  Ce poti face tu, ca parinte, este sa fii acolo iubindu-l si sustinandu-l, intelegandu-l, fara sa ii rezolvi tu problemele, pentru ca, astfel, desi intentia ta este una pozitiva, ii rapesti dreptul de a trage propriile concluzii, iar urmatoarea situatie il va prinde la fel de nepregatit.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top