Now Reading
Pași de urmat când iei o decizie importantă

Pași de urmat când iei o decizie importantă

Înainte de a lua orice decizie, este bine să cântărești avantajele și dezavantajele. Iată câteva sugestii pentru a lua hotărâri mai înțelepte.

Dincolo de temeri și anxietate

Deciziile importante fac parte din viața noastră fie că vrem, fie că nu. Fiecare dintre noi, la un moment dat, se va afla în fața unei situații în care este obligat să ia o decizie ce-i poate schimba viața. Iar în funcție de decizia luată, viața ni se va desfășura în direcții diferite.

Momentul în care trebuie să luăm o decizie importantă poate crea în noi o stare de anxietate. Această emoție se declanșează datorită nesiguranței noastre, a fricii că nu vom lua hotărârea cea mai bună. Anxietatea pe care o resimțim ne poate influența modul de gândire și ne poate împiedica să luăm pe deplin conștienți decizia potrivită pentru noi.

Putem să fim siguri 100% de alegerea făcută? Avem garanția absolută a deciziei corecte? Nu. Indiferent de ceea ce noi vom decide, există un procent de impredictibilitate pe care nu-l putem controla. Cu restul procentelor putem lucra astfel încât să ne aducă ceea ce ne dorim și avem nevoie în viața noastră.

Urmările deciziilor

Înainte de a ne hotărî, putem face o scurtă analiză a tuturor proiecțiilor pe termen lung și a direcțiilor în care va evolua viața noastră în funcție de alegerile făcute. Ne vedem și peste câțiva ani mulțumiți de decizia luată? Ne-ar împlini, chiar dacă a trecut timpul? Ce alte aspecte ale vieții noastre vor fi modificate de alegerile făcute? Cât de multă bucurie, fericire, împlinire, liniște ne vor aduce? Ce opțiune este cea mai avantajoasă pentru noi? Deseori, cântărind toate acestea, putem găsi alternative la care, inițial, nici nu ne-am gândit.

Acordarea timpului necesar

Să nu ne grăbim să dăm un răspuns sau să acționăm până când nu simțim că ne este cu adevărat aproape de suflet ceea ce am decis. Dacă suntem împăcați cu decizia luată, vom simți că ne este ușor să o punem în aplicare. Deciziile luate în grabă, rareori sunt cele mai bune. Pot fi o alternativă bună, dar riscantă. Este important să ne acordăm timp, pentru a descoperi cât de confortabil ne simțim cu o astfel de decizie.

Un exercițiu ar presupune să ne acordăm câteva zile, timp în care să ne comportăm ca și cum deja am decis. Putem să ne observăm singuri reacțiile, comportamentul sau rezistențele…

Deconectarea de presiunea deciziei

Dacă simțim că presiunea ce apasă pe noi este foarte mare, este recomandat să luăm o pauză din a ne gândi ce decizie să luăm.

Ne putem antrena în activități plăcute sau măcar diferite de obiectul ruminației noastre. Să dăm un timp inconștientului nostru să lucreze, iar conștientului să se relaxeze. Când ne vom simți mai echilibrați sau liniștiți, putem reveni asupra temei noastre de gândire. Să observăm dacă nu cumva ne simțim mai confortabil, atrași la nivel inconștient de una dintre variante. Deși poate părea un exercițiu riscant, deseori, când avem mai multe alternative, cea mai potrivită este aceea spre care ne îndreaptă instinctul.

Stabilirea priorităților

Întocmirea unei liste mentale sau scrise cu prioritățile noastre ne poate facilita luarea unei decizii. Care dintre variante ne satisface nevoile cele mai importante? Ce contează mai mult pentru noi: împlinirea nevoilor cele mai importante sau câte puțin din cât mai multe? Care dintre nevoile noastre e strict necesar să fie satisfăcută?

Dacă ne-am dat răspunsul, să verificăm în care dintre alegerile noastre se regăsește împlinită această nevoie pe care noi o avem.

Opinia celorlalți

Când nu avem experiența necesară domeniului în care avem de luat decizia și în jurul nostru există persoane de încredere, îi putem întreba cum ar proceda ei în situația dată. Uneori, părerile pot fi subiective, alteori obiective. Important este să privim noi înșine obiectiv acea împărtășire și să luăm din ea ce ne poate ajuta.

Trebuie să găsim informația utilă pentru noi din experiența altora, apoi să vedem cum o putem folosi în viața noastră și cum ne poate influența în luarea deciziei importante în fața căreia ne aflăm.

Dezavantaje versus beneficii

Indiferent de decizia luată, vor exista aspecte pozitive și în același timp și negative. Deseori, atunci când hotărâm ceva, renunțăm la altceva. Iar cum lucrurile nu sunt albe sau negre, fiecare are avantaje și dezavantaje. Este important de verificat care dintre decizii conține în ea mai multe beneficii și mai puține dezavantaje. Care dintre aspectele mai puțin plăcute ale diferitelor decizii suntem dispuși să le suportăm?

Care dintre variante are mai puține dezavantaje? Dacă odată cu creșterea beneficiilor cresc și neplăcerile, ce alegem?

Impactul asupra celor dragi

Deciziile pe care le luăm în anumite momente din viața noastră se repercutează de multe ori și asupra celor dragi nouă. Cum le va fi afectată viața în urma deciziei noastre? Cât de mult contează pentru noi impactul asupra lor? Cu siguranță că răspunsul la aceste întrebări va influența decizia pe care o avem de luat, dacă cei dragi sunt importanți pentru sufletul nostru. În egală măsură, dacă decizia respectivă ne aduce mai aproape de obiectivele noastre în viață, este important să discutăm aceste lucruri cu cei apropiați. Poate într-o primă etapă schimbarea sau noutatea îi dezarmează. Totuși, nevoile și dorințele noastre merită să ne luptăm pentru ele.

Costurile deciziei

Dacă decizia pe care o avem de luat presupune un efort suplimentar (emoțional, comportamental, financiar, social, etc.) suntem pregătiți să-l facem? Avem acele resurse care să ne ajute în susținerea deciziei? Suntem dispuși să facem acel efort suplimentar?

Asupra tuturor întrebărilor și răspunsurilor noastre avem de reflectat. Sunt foarte importante emoțiile pe care le resimțim de-a lungul procesului decizional. Acestea trebuie recunoscute, dar și asumate. Putem considera că fiecare decizie este potrivită momentului în care a fost luată. Pentru că, deseori, ea împlinește o nevoie sau o dorință care se cerea satisfăcută atunci.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top