Now Reading
Stresul e o reactie de adaptare

Stresul e o reactie de adaptare

Revista Psychologies

Cum ajungem sa fim mai stresabili decat altii? Adica, mai agitati pentru orice fleac, mai sensibili, cum s-ar zice? Are copilaria un rol aici?

Cati Calin: Cand ajungem sa ne agitam pentru orice fleac, inseamna ca deja ducem mai mult decat putem. Cand avem deja in spate un bagaj de 200 de kilograme, orice nou gram adaugat conteaza. Si este important sa ne uitam la posibilele cauze: fie ca sunt prea multe responsabilitati (la serviciu, cu copiii, partenerul, parintii), pe care le caram de o viata ori sunt mai recente. Fie ca uitam sa avem grija de nevoile noastre (de odihna, recreere, hrana, de a fi ascultat, de intimitate si multe altele). Fie primim de la ceilalti lucruri toxice, pe care le lasam sa ne polueze: mesajele sau gesturile toxice („Nu esti in stare de nimic“, violente verbale sau chiar fizice). Putem purta inca din copilarie toate aceste lucruri sau sa le acumulam in relatiile din prezent.

Claudia Jimeno Beltran: Cu siguranta, copilaria are un rol aici, tocmai pentru ca nu am invatat sa ne ascultam si sa ne gestionam astfel incat sa regasim starea noastra de bine interioara atunci cand intram in contact cu mediul extern. Din pacate, am invatat sa nu vorbim, sa ne abtinem sa ne exprimam emotiile, sa facem ceea ce vor altii, in detrimentul nostru sau, dimpotriva, am crescut intr-un mediu in care se facea cum voiam noi (copiii) si parintii realizau toate dorintele noastre. Toate acestea, la un moment dat, se pot manifesta in diferite feluri: o atitudine pesimista asupra vietii, perfectionism, se tine cont prea mult de ceea ce spune lumea ca e bine sau rau, o toleranta mica la frustrare, frica de a fi respins sau abandonat, nervozitate, impresia ca ceilalti trebuie sa se comporte ca si noi, credinta ca ceilalti sunt de vina pentru ceea ce ni se intampla, etc.

 

Ce tehnici de relaxare ati propune dvs.? Tehnici simple, la indemana oricui. Respiratie, etc…

Cati Calin: Cu siguranta, a ne acorda timp pentru noi insine este un prim pas esential. In cadrul acestui timp, putem sa ne relaxam, sa respiram, sa ne bucuram de natura, sa facem sport. In plus, as adauga si „reteta relationala“: Metoda ESPERE®, care ne poate ajuta sa facem curat in viata si relatiile noastre. Astfel, vom primi doar lucrurile care ne fac bine, care ne cresc energia, increderea in noi, cheful de viata si imunitatea organismului. Un instrument vital pentru aceasta curatenie este „cosul de gunoi relational“. Avem cos de gunoi pentru deseurile menajere, insa pentru „gunoiul relational“, cu care ne confruntam zilnic, nu folosim nimic, pentru ca acesta nu este vizibil – vorbele si gesturile nu se vad, insa lasa urme adanci in interiorul nostru. Va invit sa le faceti vizibile, avand in casa si la birou un astfel de cos in care sa depuneti, atunci cand primiti sau la sfarsitul zilei, tot ce ati primit si nu a fost bun pentru voi. Mesajele verbale le scrieti intre ghilimele, asa cum le-ati auzit („Nu esti in stare de nimic“, „prostule“, etc.). Gesturile toxice le desenati si le aruncati la cos. Astfel, in mod simbolic, le veti scoate din interiorul vostru. Cred ca am trait cu totii experienta unui mesaj toxic care ne-a stricat o zi intreaga. Tocmai pentru a va pastra energia, creativitatea si sanatatea, va invit sa va depoluati relational.

Claudia Jimeno Beltran: Ceea ce propun pentru a depasi stresul, este, in primul rand, o altfel de comunicare: comunicarea relationala prin Metoda ESPERE®, prin care putem vedea, in mod clar, ce anume ne streseaza si sa schimbam acel lucru usor si rapid. De exemplu, folosind prima regula de igiena relationala, putem reduce certurile sau discutiile neplacute cu 50%, ceea ce va reduce si stresul din multe relatii. Aceasta regula spune: vorbesc despre mine cu celalalt, folosind „eu“, adica, in loc sa zic: „Tu ma enervezi, esti dezordonat“, o sa zic: „eu ma enervez cand vad dezordine“. Astfel, evitam sa vorbim despre celalalt folosind „tu“.

 

Copiii care vin la dvs., la terapie, sunt stresati? Cum se manifesta la ei aceste probleme?

Cati Calin: Ma bucur ca ati pus aceasta intrebare, pentru ca dezvoltarea armonioasa a copiilor este scopul cel mare al tuturor activitatilor mele. De aceea lucrez cu copiii, dar si cu ajutorul parintilor si educatorilor. Si cred ca, din pacate, majoritatea copiilor nostri au un grad mare de stres. In primul rand, pentru faptul ca solicitarile intelectuale de la scoala sunt din ce in ce mai crescute, iar timpul lor pentru joc si activitati fizice e din ce in ce mai redus. Unui copil care sta la scoala minim patru ore, face teme inca trei ore, iar, in rest, se joaca pe computer sau se uita la televizor, ii lipseste cu siguranta viata. Nu are cai pentru a se adapta sanatos mediului natural. Mai adaugam si presiunea de a performa, venita din partea parintilor si a profesorilor, pornita din cele mai bune intentii – de altfel, si avem, pe langa stres, germenul manifestarilor violente ale copiilor, fata de ei insisi sau de altii.

Claudia Jimeno Beltran: Din pacate, da, multi copii se simt sub presiune, pentru ca nevoile lor relationale, in principal, nu sunt implinite si se simt neputinciosi, anxiosi, au stari depresive sau fac crize pentru a se face auziti. Metoda ESPERE® descrie cel mai bine aceste nevoi si ne invata cum sa le satisfacem pentru a trai mai linistiti. Nevoile relationale sunt: nevoia de a te destainui, de a fi ascultat, valorizat, de intimitate, de a fi acceptat asa cum esti, de a spera, de a crea, de a exercita o influenta si de a visa.

 

Si daca, pur si simplu, nu ne putem detasa de problemele stresante, pentru ca trebuie sa fim acolo, sa le rezolvam? Ce se poate face?

Cati Calin: Pe langa a hrani bine relatia cu tine insuti si a face curatenie relationala zilnic, putem sa le propunem celorlalti relatii echilibrate. Cum facem acest lucru? Prin a oferi si a primi ceea ce este bun si, de asemenea, sa indraznim sa cerem lucrurile de care avem nevoie. In plus, este esential sa si refuzam. Devenim supraincarcati cand acceptam mai mult decat putem duce. Atunci cand spun „da“ celuilalt, cand, de fapt, as avea nevoie sa spun „nu“, imi spun „nu“ mie, nevoilor mele, dorintelor mele si, pana la urma, vietii mele. Va invit sa aveti grija de viata din interiorul vostru, in fiecare zi.

Claudia Jimeno Beltran: Eu cred ca pentru a gasi o rezolvare buna la o problema, in primul rand, este necesar sa ne „destresam“, stresul doar adauga o dificultate la cea existenta. Pentru aceasta, eu propun doua lucruri: primul si cel mai la indemana este simbolizarea stresului (presiunea interioara) printr-un obiect, pe care il inchideti intr-un sertar, pana rezolvati problema. A doua propunere este descarcarea stresului sau a emotiei negative, de exemplu: singur/singura sa mazgaliti o hartie, folosirea unei mingi antistres, lovirea unei perne, ruperea in bucatele a unei reviste vechi sau a unui ziar, scrieti tot ce nu va convine si aruncati hartia.

 

Ce este burn-out si cum se manifesta? Cum se poate combate?

Cati Calin: Burn-out este o stare de epuizare fizica si psihica in care putem ajunge atunci cand ne lasam supraincarcati de sarcini si responsabilitati. Nimeni nu isi doreste acest lucru, insa corpul este mesagerul nostru. Daca alte mijloace nu au functionat pentru a ne ajuta sa vedem ca nu avem grija de noi, atunci corpul nostru este cel care „striga“. O poate face prin burn-out, accidente, dureri, boli acute sau cronice. Cred ca sunteti de acord ca, pe patul de moarte, nimeni nu isi va dori sa fi muncit mai mult. De aceea, pentru a nu ajunge la consecinte grave, va invit sa aveti grija de voi si de nevoile voastre. Astfel, va veti putea bucura de viata voastra si puteti oferi un model frumos si noilor generatii.

Claudia Jimeno Beltran: Burn-out reprezinta o stare de stres aproape permanenta, generata, in primul rand, de stimuli emotionali si de ceea ce se intampla in cadrul relatiilor interpersonale de la locul de munca (medicii, psihologii, profesorii, avocatii, personalul de vanzari, etc). Se manifesta printr-o stare de epuizare cronica, lipsa de motivatie, care duce la a munci ineficient si include o stare de negare a stresului sau a ceea ce se intampla la birou, neputinta de a rezolva sau termina bine ceea ce faci. De asemenea, putem sa-l recunoastem si prin alte semne, cum ar fi insomnie, dureri de cap, ameteli, dureri musculare, pete pe piele, probleme respiratorii, de circulatie sau digestive. Avand in vedere ca epuizarea este mai des intalnita la locurile de munca in care personalul intra in contact cu multe persoane, cred ca cea mai buna si mai usoara modalitate de a o preveni si de a o combate este comunicarea relationala prin Metoda ESPERE®, care serveste nu doar acestui scop, ci ne si ajuta sa ne simtim mai vii, mai veseli, plini de creativitate si mai eficienti in ceea ce facem.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top