Now Reading
Tehnici pentru a lua decizii mai bune

Tehnici pentru a lua decizii mai bune

Toti luam decizii in viata. Mai bune sau mai proaste. Mai ieftine sau mai costisitoare. Dar stiai ca exista niste tehnici de imbunatatire a modului in care iei decizii?

 

Decizii si blocajele lor

Decizi la un moment dat sa vinzi niste actiuni. Sau decizi sa te casatoresti cu X. Nu esti foarte incantata de el, dar ceva mai bun nu ti s-a aratat. Decizi sa divortezi. Sau decizi sa te „cuplezi“ cu altcineva. Sau decizi sa iti schimbi locul de munca. Sau sa emigrezi.

Luam in viata nenumarate decizii. Niciodata sau aproape niciodata nu ne punem problema ca puteau fi mai bune. Poate doar atunci cand se iteste regretul in mintea noastra.

Regretul, aceasta forma de a spune „poate ca era bine sa fac altceva sau sa iau alta hotarare“. Dar e prea tarziu.

„La un moment dat, voiam sa emigrez in Franta. Am stat vreo trei ani si m-am tot invartit in jurul deciziei, am fost chiar si la un psihoterapeut, in incercarea de a-mi lamuri ideile, ce vreau si ce nu vreau. As fi dorit sa se iveasca ceva care sa incline balanta intr-un sens sau in altul, sa ma indragostesc de cineva de aici, sa am parte de o promovare care sa nu lase loc de alte optiuni, orice, numai sa nu fie nevoie sa iau o hotarare cu urmari pe toata viata. Uneori, e chinuitor sa iei decizii cand nu stii prea multe despre ceea ce te asteapta.“

Cam asa e. Cel mai adesea in viata noi luam decizii in conditii de incertitudine. Nu stim ce va fi, ce nu va fi, nu avem control asupra a ceea ce va sa se intample.

Psihiatrul american Irvin Yalom spunea ca majoritatea celor care veneau la el la terapie se luptau cu o decizie sau alta. Sa divorteze si sa-si urmeze noua iubire (lasand in urma copii, amintiri) sau nu; sa lase balta o slujba stresanta si sa plece in lume etc.

Things fade, alternatives exclude, spunea el. Adica ne chinuie ideea ca, daca alegem ceva, pierdem alternativa. Pai nu-i asa?!

 

Emotiile si hotararile grabite

Ca sa nu ajungi sa ai regrete, este bine sa inveti sa iei decizii ceva mai bune. Dar ce inseamna „decizii ceva mai bune“? In primul rand, decizii care sa nu fie luate sub imperiul emotiilor.

Daca emotiile fac parte integranta din viata noastra psihica, asta nu inseamna ca ele sunt cei mai buni sfatuitori. Dimpotriva, ele ne pot face sa luam hotarari pripite, sub imperiul nervilor sau tristetii, sau chiar al entuziasmului.

S-a constatat ca oamenii optimisti in exces, cei care vad viata de obicei cu o pereche de ochelari rozalii pe nas, precum si cei care se entuziasmeaza des, sunt mai expusi la a lua decizii riscante.

Pai daca tot e lumea atat de frumoasa, de prietenoasa si eu sunt asa de fericita, de ce sa nu demisionez eu acum si sa plec in lume cu trenul?! (Nu ma gandesc decat la aspectele pozitive ale plecatului in lume, nicidecum la pretul total al biletelor…). Pai nu-i asa?!

Nimeni nu spune insa ca nu e bine sa elimini total emotiile din ecuatie. Emotiile au evoluat cu un scop si e bine sa le ascultam. Adica, daca eu ma simt execrabil la serviciu o mai lunga perioada de timp, ideea de a pleca de acolo nu e nicidecum una emotionala (in sens rau).

Dar, atentie, ascult emotiile pe termen lung! Nu pe cele pe termen scurt: nu enervarea pri­cinuita de o iesire a sefului, nu o taiere de salariu (ci mai multe); sunt atenta la durata.

Da, durata e cea care trebuie sa conteze. Durata si calitatea (pe termen lung) a unui mariaj, nu conflictul de moment si (zic eu) nici indragosteala (tot temporara…)

 

Un test foarte util

Tu stii cum te vei simti peste cativa ani daca divortezi si te recasatoresti cu (mai) tanara cu 20 de ani decat tine? E doar o intrebare… Te-ai intrebat? Sau preferi sa traiesti clipa fara multe interogatii?

Dar, daca iei decizia radicala de a te lega de juna fermecatoare, fa acest test: cum ma voi simti peste zece luni (s-ar putea sa-ti dai seama ca destul de… „la fel ca in alte momente ale vietii“)? Dar peste zece ani (raspunsul ar putea fi „depasit de situatie“)?

Acest test a fost sugerat de o jurnalista de la Bloomberg Business Week, pe nume Suzy Welch. Asadar: „cum ma voi simti in raport cu decizia asta peste: zece minute? zece luni? zece ani?“

Acest test ne permite sa anticipam impactul emotional al undei decizii pe care o luam acum. Pentru ca, in general, nu suntem prea buni la a anticipa ce efect emotional, ce stare psihica ne va da o decizie luata azi. Dar cu acest exercitiu de imaginatie ne putem clarifica destul de bine.

 

Valorile de profunzime

Cand luam decizii, este bine sa ne gandim la ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi. Daca accept promovarea aceasta, de ce o fac? Pentru ca-mi ofera bani mai multi? Pentru ca imi da o autonomie mai mare? Imi ia din creativitate si puterea de decizie?

Atunci, care dintre acestea conteaza mai mult pentru mine? Banii? Autonomia? Intotdeauna este bine sa ne interogam asupra a ceea ce conteaza cu adevarat si sa nu luam o hotarare doar pentru ca o ocazie se iveste, este sub nasul nostru si cu asta, basta! Nu tot ce zboara se mananca.

Deseori, decizii nu foarte bine examinate duc la regrete. „Eu nu voiam sa ma casatoresc cu X, dar am facut-o pentru ca voiau parintii mei. Acum regret ca nu mi-am ascultat intuitia.“

Sau: „Am facut Medicina pentru ca asta e traditia noastra de familie. Eu as fi preferat Filozofia.“ Cum e? Nu era mai bine sa-si asculte valorile de profunzime? In viata, a ignora astfel de semnale poate fi foarte costisitor. Te poate costa fericirea.

 

„Ce ai inceta sa faci?“

O alta tehnica excelenta de clarificare a prioritatilor este testul Stop To. El a fost conceput de Jim Collins, autorul cartii From Good to Great, si, in esenta, inseamna sa iti adresezi urmatoarea intrebare: daca ai primi 20 milioane de dolari (si daca ai mai avea doar zece ani de trait), ce ai inceta sa faci ?

Adica vedem ca, cu ceva distanta, putem sa scoatem la lumina conflictele care stau la baza alegerilor dificile. Trebuie sa vedem prioritatile reale dindaratul celor urgente.

 

Ce ai sfatui pe cel mai bun prieten?

Daca te tot invarti in jurul deciziei de a pleca de la acea companie (dar ai un credit, doi copii acasa etc.) si nu stii ce sa faci (si, de obicei, amani luarea deciziei finale), gandeste-te ca cel mai bun prieten al tau sa afla in respectiva situatie si te intreaba ce sa faca. Nu-i asa ca se clarifica realitatea cumva?

De obicei, noi suntem foarte bruiati de propriile emotii si sentimente cand luam o hotarare. Dar cand vine vorba sa sfatuim pe cineva cu privire la aceeasi situatie, ca prin minune, emotiile perturbatoare sunt lasate deoparte.

Mai bine lasam deoparte emotiile pe termen scurt. Asadar, cei ai sfatui pe cel mai bun amic sa faca?

Foto: shutterstock.com

 

View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top