Now Reading
Cum transformă șahul mintea copiilor supradotați

Cum transformă șahul mintea copiilor supradotați

Revista Psychologies
Cum transformă șahul mintea copiilor supradotați

Șahul, numit adesea „jocul regilor”, poate părea un joc depășit în era digitală, unde copiii sunt atrași de console, ochelari VR, imprimante 3D sau drone. Totuși, popularitatea recentă a serialelor, precum The Queen’s Gambit a adus șahul înapoi în atenția publicului, demonstrând că acesta poate fi la fel de captivant și dinamic precum cele mai recente jocuri video. Dar, dincolo de ecranul televizorului, acest joc străvechi nu este doar o activitate de petrecere a timpului, ci și o platformă extraordinară pentru dezvoltarea cognitivă și educativă, în special pentru copiii supradotați.

Șahul: O ancoră pentru mintea ageră a copiilor supradotați

Șahul vine mănușă pentru copiii talentați, care se confruntă adesea cu plictiseala la școală, neîntâlnind provocări care să le stimuleze intelectul. Născut în Orient, jocul este adesea văzut ca un sport al minții și ca o „artă marţială mentală”. Altfel spus, tabla de 64 de pătrățele oferă provocări pe măsură pentru mintea ageră a celor supradotați.

Gândirea șahistă îmbunătățește performanța academică  

În lucrarea „The Case for Chess as a Tool to Develop Our Children’s Minds”, profesorul Peter Dauvergne spune că șahul este un instrument educațional puternic ce ajută la dezvoltarea abilităților mentale. Conform studiului lui Peter J. Bryant, „Effects of Chess Instruction on the Mathematics Achievement of Southern, Rural, Black Secondary Students”, șahul îmbunătățește în mod semnificativ performanța academică în matematică.

Astfel, șahul încurajează elevii cu abilități excepționale să analizeze situații complexe, să elaboreze planuri pe termen lung și să-și ajusteze strategiile pe parcurs. Cu fiecare mutare, copilul este provocat să anticipeze posibilele mișcări ale adversarului și să răspundă în mod corespunzător. Astfel, șahul devine un aliat în îmbunătățirea performanței academice.

Cultivarea concentrării și răbdării prin șah

Tinerii inteligenți se pot plictisi rapid sau pot întâmpina dificultăți de concentrare pe sarcini care nu le stârnesc curiozitatea. Cercetătoarea Alexey Root descrie în cartea sa „Children and chess: A guide for educators câteva metode prin care șahul poate îmbunătăți concentrarea și performanța elevilor. Prin fiecare mutare gândită și calculată, șahul le solicită o concentrare constantă, mai ales în competițiile unde o partidă poate dura de la 30 de minute până la câteva ore. Cultivând răbdarea, șahul devine un instrument esențial pentru copiii supradotați, obișnuiți să găsească rapid soluții, învățându-i să aștepte și să analizeze înainte de a lua decizii.

Învățarea din eșecuri și competiție sănătoasă

Perfecționismul caracteristic copiilor supradotați poate duce la frustrări atunci când rezultatele nu corespund așteptărilor. Competițiile de șah oferă un cadru în care succesul și eșecul fac parte din același proces de învățare și dezvoltare. Șahul îi învață că fiecare înfrângere este o oportunitate de învățare, cum subliniază Robert J. Ferguson în „Teaching the Fourth R (Reasoning) through Chess”. De asemenea, participarea la competiții de șah le permite tinerilor să experimenteze spiritul competiției sănătoase, unde succesul și eșecul iau loc la aceeași masă.

Mijloc de dezvoltare a abilităților sociale și de creștere a încrederii în sine

Pentru mulți copii supradotați, adesea introverți, provocările sociale pot fi copleșitoare. Chiar dacă șahul este un joc individual, participarea în cluburi sau competiții oferă un mediu sigur și mobilizator pentru socializare. Totodată, pe măsură ce avansează în șah, copiii câștigă încredere în sine și curaj pentru a accepta noi provocări, exprimându-se mai liber.

Oportunitate pentru copiii supradotați din România

Cunoscând beneficiile șahului pentru dezvoltarea copiilor supradotați, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează cursuri gratuite de șah destinate copiilor talentați cu vârste între 8 și 12 ani. Aceasta este o ocazie pentru părinți de a-i înscrie într-un program care reunește învățarea distractivă cu dezvoltarea cognitivă și socială. Pentru mai multe detalii și înscrieri la cursuri, accesați fundatiadanvoiculescu.ro.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top