Now Reading
Gestalt terapia

Gestalt terapia

Revista Psychologies

„Con­sti­en­tizarea” (alt concept-cheie) presu­pune atentia asupra fluxului nostru de senzatii fizice, idei, pre­­­­ocu­­­pari, dorinte, emotii… Aten­ti­a pe care ne-o acordam noua in­si­ne in timpul unei sedinte permite conectarea unor elemente pe care le credem cateodata separate (de exemplu, corpul si mintea). Interpelarea directa In general, in aceasta terapie nu e permis sa vorbesti despre cineva, ci sa ii dai cuvantul chiar daca este absent (principiu de baza in Gestalt). Pentru acest „dialog in ab­senta” se alege un obiect, o alta per­­­­­­­­­­soana din grup sau scaunul gol. O astfel de tehnica ajuta la exprima­rea mai rapida a unei emotii sau u­nei dificultati, pe care se poate apoi lucra.

Indicatii si contraindicatii

Fritz Perls obisnuia sa spuna: „Gestalt terapia este o metoda mult prea eficienta pentru a fi folosita doar cu bolnavii!” Orice problema de viata poate fi abordata: de la timiditate pana la probleme sexuale, de la dificultati familiale pana la cautarea spirituala, trecand prin accesele de anxietate sau suferinte afective.

Este contraindicata persoanelor destabilizate, care nu pot face diferenta intre a „pune in scena” o realitate, un conflict pe care il au si a „trece la actiune” pentru combaterea acelor stari conflictuale. In cazul unor dereglari mintale mai grave, terapia Gestalt nu este eficienta de­cat in asociere cu un tratament pres­­­­­­­­­­­cris de un psihiatru.

„Acest tip de terapie se aplica in principal in domeniul consilierii si psihologiei clinice, fiind indicata deopotriva adultilor si copiilor sau a­do­les­cen­ti­lor. Se practica atat in sedinte individuale, cat si in cuplu, in grup sau in comunitati terapeutice. Este, de asemenea, o metoda de cunoas­tere profunda de sine, dezvoltare personala, interpersonala si transpersonala. Alte aplicatii importante in Occident sunt in domeniul pedagogiei, in media si in dezvoltarea organizationala si coaching. Ultimele dezvoltari ale metodei vizeaza raportarea individului la problemele globale ale comunitatii, conceptul de responsabilitate sociala devenind unul central”, mai adauga doamna Carmen Beyer.

Costul si durata unei terapii

Pretul unei terapii variaza intre 40 si 80 RON/sedinta de 50 de minute de terapie individuala si de cuplu, iar terapia de grup se ridica la 30-50 RON pe sedinta.

Pentru psihologii care doresc formarea in Gestalt-terapie, foarte utila este activitatea desfasurata de André Moreau in Romania (0726.963.615 sau pe adresa personala de mail: [email protected], site: yvoirclair-moreau.com/ro [email protected]).

„Mi-am regasit corpul”

Mara, 53 de ani: „In fiecare zi aveam ameteli si nu intelegeam de ce. Era ca si cum corpul meu functiona independent de capul meu. Mi s-a recomandat de catre unul dintre medicii la care am fost un stagiu prin metoda Gestalt. Ce s-a intamplat la terapie?

Psihologul gestaltist m-a ajutat prin sugestie sa ma intorc in timp, sa-mi amintesc de momentul in care am trait cel mai dureros trau­matism din viata mea. La 19 ani am fost victima unui accident de masina. Am ramas intepenita timp de doua ore, picioarele ma dureau ingrozitor, imi era o frica teribila. Atunci am incercat sa-mi uit corpul. Am scapat nevatamata din acest accident, dar prietenul meu, care conducea, a murit.

Pana la momentul terapiei, am vorbit intotdeauna rece, intelectua­lizand acest eveniment. Cu ajutorul terapeutului, am fost in stare sa retraiesc fiecare clipa a accidentului. Pentru prima oara in viata mea, eram capabila sa am acces la emotiile mele, sa le las sa iasa la suprafata. Am inteles ca nu am vrut niciodata pana atunci sa imi infrunt durerea. Iata de ce imi negam corpul fizic. Abia atunci, si cu ajutorul masajului, am devenit constienta de totalitatea fiintei mele. M-am simtit, in sfarsit, «intregita».”

Adaptare Iuliana Alexa.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top