Now Reading
Influenta in Gestalt terapie – Carl Gustav Jung

Influenta in Gestalt terapie – Carl Gustav Jung

Revista Psychologies

•O atitudine activa a terapeutului, totodata „oglinda” ai partener, care iese din rezerva sa ai dialogheaza cu clientul, facandu-i partasa propria simtire.

„Pacientul nu este .

El este un om pe care il putem ajuta ai iubi, chiar ai in afara tratamentului. Astfel putem spune ca .”

•Psihanalistul jungian vine cu ceea ce are el specific ca fiinta („ecuatia personala”), de care nu incearca sa se debaraseze, dar pe care incearca sa o foloseasca; nu cauta o obiectivitate iluzorie ci o „subiectivitate luminata”.

Terapiei i se alatura dezvoltarea personala. Este posibila la orice varsta: „Psihoterapia nu are legatura cu nevroze, ci cu fiinte umane.> /…/ Contributia personala la terapie se insereaza acolo unde, tratamentul oprindu-se, dezvoltarea incepe.”

•In ceea ce priveate nevroza, pozitia sa este apropiata de cea a lui Perls: „O nevroza este semnul unei acumulari de energie in inconatient pe punctul de a deveni o incarcatura aproape de explozie.”

Pentru el, nevroza este legata de refuzul de a recunoaate autonomia ai bogatia creativa a inconatientului individual ai colectiv. „Vindecarea” va avea loc printr-o reunificare a persoanei sau o individualizare.

Ca ai in Gestalt Terapie, inconatientul este considerat drept un rezervor de potentialitati viitoare ai nu ca un depozit de material refulat.

Accent pus pe experienta traita.

•Referinta constanta la complementaritatea contrariilor, atribut esential al „sinelui”;

•Gandire simbolica, in imagini mai degraba decat in concepte;

•Jung – ca si Perls – s-a interesat mult de procesul psihic care se derula in structurile profunde, repetabile intr-o topica precisa.

•El atribuie un loc central proiectiei, in cadrul careia transferul poate fi (doar) o manifestare.

Preconizeaza dialogul intern, intr-un soi de „teatru interior” cu parti „personificate” ale clientului: personaje din vis, „anima” / „animus” sau chiar a „Batranul Intelept”, emanatie a inconatientului colectiv.
 

Apud Ginger, Serge (b), p. 129
Apud Ginger, Serge (b), p. 130
Apud Ginger, Serge (b), p. 130
 

De Mihai Albu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top