Now Reading
Cum să-ţi îmblânzești emoţiile în momente dificile?

Cum să-ţi îmblânzești emoţiile în momente dificile?

Revista Psychologies
cum-să-ţi-îmblânzești-emoţiile-în-momente-dificile

În aceste vremuri dificile, multe persoane sunt îngrijorate, fie pentru că se confruntă cu un sentiment de singurătate, de gol, fie că încearcă să-și explice prin ce trec: în urma izolării, de frică să nu-și piardă locul de muncă, din cauza șomajului… În fața acestor momente de tensiune, iritabilitate, anxietate (stres), nu e cazul să intrăm în panică. Iată câteva sfaturi pentru îmblânzirea emoțiilor, venite din partea coach-ului Anne-Marie Barreiro.

Potrivit sociologului și psihologului Alex Mucchielli, emoția este o agitație emoțională legată de sentimentele primitive trăite în anumite situații (frică, rușine, tristețe, milă, furie, umilință, dezgust…).

Emoția, deși cu precădere interioară, este adesea foarte vizibilă și în exterior. Emoția, din perspectiva „inteligenței emoționale”, poate fi folosită în două moduri.

– În primul rând, înveți să-ți dai seama de semnele emoționale ale celorlalți (rude, colegi, șefi). Acest aspect te va ajuta, printre altele, să-ți adaptezi atitudinea și să ții cont de aceste emoții cu ocazia unor interacțiuni, conversații sau interviuri.

– În al doilea rând, înveți să-ți recunoști imediat emoțiile pe care le trăiești în anumite situații, mai întâi să le controlezi pentru că pot declanșa reacții contraproductive și, apoi, să le folosești ca pârghii motivaționale în argumentare.

Este bine de știut că emoția așa-zis nedorită este de fapt în avantajul nostru: aceasta ne spune dacă ceva nu funcționează bine. Ne transmite următorul mesaj: „Hei, ce cauți aici?”, îndemnându-ne să o înțelegem și să o ascultăm.

Suntem oameni marcați de emoție, mișcare și acțiune. Așa că este normal să ne simțim uneori agitați, alteori zguduiți, alteori îngroziți.

A experimenta o emoție înseamnă și a-ți acorda dreptul de a fi.

Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.

Anchetă realizată de Anne-Marie Barreiro

Traducere de Ana-Maria Cetățean

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top