Înțeleptul și sabotorii: în căutarea încrederii în sine
Începutul anului ne poate pune față în față cu gânduri, întrebări, emoții despre cum se va dezvălui noul an. Toate acestea ne cuprind, ne (uneori) îngrijorează dar ne pot da și energia de a căuta soluții și a ne întreba permanent ce și cum să alegem pentru a face față noului an. Procesul nu e întotdeauna ușor, se poate repeta în perioadele cu provocări și poate genera sincope atunci când e vorba de încrederea în sine.
DEXonline definește verbul a încrede ca „a se bizui, a conta pe cineva sau pe ceva” iar încrederea ca „acțiunea de a (te) încrede și rezultatul ei”. Dacă asociem termenii de mai sus cu sinele, deducem că încrederea în sine este acțiunea și rezultatul de a ne bizui și conta pe noi înșine. Pentru ca să ajungem să ne putem bizui pe noi înșine e important să ne cunoaștem și să fim conștienți de capabilitățile si resursele noastre, de abilitățile și potențialul nostru. Prin conștientizarea acestor calități credem din ce în ce mai mult în propria noastră valoare. Această credință ne oferă stabilitate emoțională și ne ajută să simțim siguranță în relațiile cu cei din jurul nostru. Am putea, deci, spune, „păi e ușor”. Dar realitatea cu care mă întâlnesc în sesiunile de coaching, mentoring sau supervizare arată că nu e chiar așa. În lumea agitată în care trăim, expuși provocărilor și presiunilor economice și sociale, reacțiile noastre firești de apărare ne iau din potențial.
Citește continuarea articolului în ediția februarie 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
.
Am crescut din punct de vedere profesional, in industria bancara, petrecand 14 ani in BRD Societe Generale si mai apoi in ING Bank. Am facut parte din echipele care au lansat cardurile in piata bancara romaneasca, am creat si condus echipe care au implementat produse si servicii bancare inovatoare. Am participat la proiecte de reorganizare si armonizare de culturi, in corporate, dar si retail, in operatiuni, dar si in vanzari, am facut parte din Comitete de Directie. Cei 10 ani de experienta de managementul bancar au fost completati cu 3 ani de antreprenoriat in industria ospitalitatii, HORECA, la Complexul Piatra Soimului si Restaurantul Kuib din Sinaia, un proiect dezvoltat in plina criza economica. Mi-a placut intotdeauna sa interactionez cu clientii si cred ca oferirea unor servicii extraordinare ar trebui sa fie dezideratul oricarei persoane aflate in fata clientului. Ca o continuare naturala, ultimii 5 ani i-am petrecut in industria serviciilor de formare continua. Sunt un om de business care a condus din functie de HR… si, da, cred ca inteleg businessul din perspectiva resurselor umane si viceversa. Imi place sa vad cum ideile prind viata, animate de energia, potentialul si disciplina oamenilor.