Now Reading
Înțeleptul și sabotorii: în căutarea încrederii în sine

Înțeleptul și sabotorii: în căutarea încrederii în sine

Avatar photo
Înţeleptul și sabotorii:în căutarea încrederii în sine

Începutul anului ne poate pune față în față cu gânduri, întrebări, emoții despre cum se va dezvălui noul an. Toate acestea ne cuprind, ne (uneori) îngrijorează dar ne pot da și energia de a căuta soluții și a ne întreba permanent ce și cum să alegem pentru a face față noului an. Procesul nu e întotdeauna ușor, se poate repeta în perioadele cu provocări și poate genera sincope atunci când e vorba de încrederea în sine.

DEXonline definește verbul a încrede ca „a se bizui, a conta pe cineva sau pe ceva” iar încrederea ca „acțiunea de a (te) încrede și rezultatul ei”. Dacă asociem termenii de mai sus cu sinele, deducem că încrederea în sine este acțiunea și rezultatul de a ne bizui și conta pe noi înșine. Pentru ca să ajungem să ne putem bizui pe noi înșine e important să ne cunoaștem și să fim conștienți de capabilitățile si resursele noastre, de abilitățile și potențialul nostru. Prin conștientizarea acestor calități credem din ce în ce mai mult în propria noastră valoare. Această credință ne oferă stabilitate emoțională și ne ajută să simțim siguranță în relațiile cu cei din jurul nostru. Am putea, deci, spune, „păi e ușor”. Dar realitatea cu care mă întâlnesc în sesiunile de coaching, mentoring sau supervizare arată că nu e chiar așa. În lumea agitată în care trăim, expuși provocărilor și presiunilor economice și sociale, reacțiile noastre firești de apărare ne iau din potențial.

 

Citește continuarea articolului în ediția februarie 2024 a revistei Psychologies  sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 .

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top