Iulia Ciornei: igiena emoțională este la fel de importantă precum cea fizică
Nu știu sa prezic viitorul, însă îmi doresc ca, indiferent de evoluția societății, să nu uităm să avem grijă unii de alții și să ne ocrotim emoțiile.
Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
Iulia Ciornei: Dintotdeauna mi-au plăcut poveștile și să fiu în apropierea oamenilor. Când eram copil și mergeam la bunica mea în vacanțe abia așteptam să vină seara și să merg cu ea în vizită la vecini. Îmi amintesc că stăteam tăcută lângă bunica și ascultam fascinată poveștile lor de viață, modurile în care și-au rezolvat problemele de peste zi, urmărind în același timp ritualurile de seară. Aceste vizite mă bucurau foarte mult. Lucrând direct cu oamenii, într-o anumită formă este o continuare a obiceiului avut cu bunica. Bineînțeles, acum se adaugă responsabilitatea însoțirii oamenilor în drumul lor spre o viață cu mai multă claritate și împuternicire. Dar nu pot să nu mă bucur de acest privilegiu de a asculta povești de viață direct de la sursă.
Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
Iulia Ciornei: Fiecare dintre noi avem modul nostru unic de a vedea lumea, de a percepe realitatea. Avem logica noastră privată formată în special în anii mici ai copilăriei uitându-ne la cei care ne-au îngrijit și la relația pe care am avut-o cu ei. Conștientizarea convingerilor noastre limitative și transformarea lor în idei susținătoare creșterii este foarte importantă pentru dezvoltarea noastră, dar și una dintre marile provocări. Mintea noastră este uimitoare în a crea povești despre noi și despre cei din jur, iar aceste povești, dacă le credem, ne produc anumite emoții și a sta cu aceste emoții este uneori un exercițiu copleșitor. A ne împrieteni cu emoțiile noastre și a schimba narativa din mintea noastră cred că este cel mai dificil.
Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?
Iulia Ciornei: Consider că lucrul cu propria persoană este o necesitate, prin urmare terapia personală o continui însoțită de ședințele de supervizare și în același timp continuarea studiului. Am o curiozitate activă în a vedea ce noutăți apar în domeniu și ce se întâmplă în alte părți ale lumii în specialitatea mea.
Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?
Iulia Ciornei: Fiecare dintre noi vrea să simtă că se conectează la cineva, că noi contam, că suntem semnificativi și capabili să facem diverse lucruri. Vrem să simțim că suntem ascultați, văzuți, să primim încurajare și acceptare. Acestea sunt nevoi emoționale de bază de care țin cont și caut să creez un spațiu de lucru sigur, în care oamenii care vin către mine să-și împlinească aceste nevoi.
Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?
Iulia Ciornei: Consider că igiena emoțională este la fel de importantă precum cea fizică și cred că după momentul în care stau puțin să simt conștient emoțiile mele, observ ce senzații am în corp și poate sesizez și mesajul cu care ele vin, mă ajută plimbarea, de preferat în parc, muzica, dansul, să vorbesc cu un prieten, hobby-urile, somnul și să mă hrănesc nutritiv.
Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?
Iulia Ciornei: Îmi vine acum în minte o idee care cred că este valabilă pentru oricine, indiferent de domeniul de activitate. Preocuparea pentru viața profesională să fie însoțită de grija față de propria persoană și de atenția îndreptată și spre celelalte arii ale vieții, familia, prietenii, relația de cuplu, spiritualitatea. În felul acesta cred că putem simți împlinire. Iar pentru cei care doresc să lucreze direct cu oamenii este important să se chestioneze în primul rând dacă au drag de oameni și dacă doresc sa fie în prezența celorlalți ore întregi aproape zilnic.
Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?
Iulia Ciornei: Din vastitatea resurselor existente în piață ceea ce a rezonat cu mine au fost și sunt cărțile scrise din perspectiva psihologiei adleriene, îmi plac mult scrierile psihoterapeutului Yalom și a soților Gottman. Bineînțeles mai sunt materiale de unde îți poți lua lucruri valoroase și, chiar dacă sună un pic ciudat, cred că orice carte de beletristică, în special literatura clasică, poate să ajute să modelăm raportarea noastră la noi și la lume. Important este să ne păstrăm curiozitatea și disponibilitatea de cunoaștere.
Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?
Iulia Ciornei: Dezvoltarea profesională continuă este importantă pentru mine, astfel că particip la conferințe, ateliere de lucru, ascult podcasturi și citesc noutățile. Nu mă grăbesc să aplic tot ce vine nou, las un timp să se așeze informația și iau cu mine ceea ce consider că e valoros. Chiar îmi place să revin, din când în când, la materialele de bază din timpul formării mele, tot timpul mai descopăr ceva nou sau am eu o altă înțelegere a informației.
Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?
Iulia Ciornei: Au fost astfel de momente de revelație, mai ales atunci când eu eram foarte setată pe obiectivele clientului și pe „a face”, când, de fapt, tot ce era nevoie era să stau și să ascult, să creez acel spațiu de conținere, să respect ritmul de mișcare al fiecărei persoane. Alinierea aceasta cu ce face clientul și nu cu ce spune este uimitoare și absolut necesară.
Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?
Iulia Ciornei: Cred că una dintre recompensele pe care le primesc este împlinirea nevoii de contribuție la binele celuilalt. Specialiștii în sănătatea mintală sunt văzuți ca unii dintre sanitarii societății: este și o bucurie dar și o mare responsabilitate pentru mine să fac parte din acest domeniu profesional. Și apoi este și o recompensă personală, aceea de a continua într-o altă formă obiceiul atât de mult îndrăgit de mine, acela de a o însoți pe bunica în vizitele la vecini și de a asculta poveștile lor de viață.
Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?
Iulia Ciornei: La prima vedere rezistența sau scepticismul clientului pot fi frustrante. În același timp îmi dau seama că nu este despre mine, ci este despre client și este necesar să respect ritmul său de creștere/dezvoltare și de integrare, să onorez capacitățile de moment și nevoile persoanei din fața mea.
Psychologies: Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?
Iulia Ciornei: Nu știu sa prezic viitorul, însă îmi doresc ca, indiferent de evoluția societății, să nu uităm să avem grijă unii de alții și să ne ocrotim emoțiile.