Now Reading
O zi din viața unui terapeut cu Florentina Palada

O zi din viața unui terapeut cu Florentina Palada

Revista Psychologies
Florentina Palada

În acest interviu, Florentina Palada, psihoterapeut cu peste 20 de ani de experiență, ne împărtășește motivațiile și perspectivele sale asupra profesiei de psihoterapeut. Vom explora provocările dezvoltării personale, obiectivitatea în terapie, tehnici esențiale și cum reușește să își gestioneze emoțiile și să rămână mereu la curent cu cele mai recente metode. Florentina ne oferă, de asemenea, sfaturi pentru cei interesați de o carieră în acest domeniu și resurse valoroase pentru dezvoltare continuă. Descoperă cum terapia centrată pe persoană și tehnica Focusing te pot ajuta să-ți dezvolți întregul potențial.

Psychologies: Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?

Florentina Palada: Motivația își are sursa în copilărie când mă trezeam fascinată de modul în care se simt oamenii pe dinăuntru, ce stări pot trăi și cât de fascinante pot deveni discuțiile dintre ei. Am avut norocul de a avea alături confidenți de încredere în familie sau printre prieteni cu care am petrecut foarte mult timp punându-ne întrebări și așa am dat de un univers impresionant pe care-l descopeream prin interacțiune.

Psychologies: Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?

Florentina Palada: Să găsești cu adevărat mediul potrivit pentru tine care să îți ofere acele condiții în care să te poți întoarce la tine și să explorezi în siguranță ceea ce este în interior. În funcție de mediu, poți înflori, poți descoperi în tine resurse și încântare sau poți rămâne închis, în apărări și să ratezi bucuria unui dialog cu tine și cu lumea.

Psychologies: Cum te asiguri că rămâi obiectiv și imparțial atunci când lucrezi cu clienții tăi, având în vedere diversitatea problemelor cu care se confruntă?

Florentina Palada: În Psihoterapia Centrată pe Persoană și Focusing lucrăm cu ceea ce aduc persoanele și le însoțim în a-și găsi răspunsurile potrivite lor la diverse situații sau probleme pe care le întâmpină. Carl Rogers spunea că ”fiecare client este cel care știe cel mai bine ce-l supără, care este direcția în care să meargă, ce probleme sunt cruciale, ce experiențe sunt adânc îngropate”. Astfel că el îmi va arăta direcția în care să mergem. Creăm împreună o relație de încredere care să faciliteze dezvoltarea personală.

De-a lungul procesului de formare ca și psihoterapeut, atât la orele de dezvoltare de grup, cât și în cele de terapie individuală înveți să separi cele două lumi, a ta și a clientului și astfel devii pregătit să te conectezi la realitatea lui și la realitatea ta interioară și simți când aduci aspecte din cadrul tău intern de referință în interacțiune. Devenim conștienți de subiectivitățile noastre și asta ajută procesul.

Tot Rogers spunea că ”În anii de început ai profesiei mă întrebam: Cum pot să tratez sau să vindec sau să schimb această persoană? Acum aș fraza întrebarea în acest fel: Cum pot oferi, asigura o relație pe care această persoană să o poată folosi pentru creșterea sa personală?”

Psychologies: Există vreo tehnică sau abordare pe care o consideri esențială în munca ta și care ți-a adus cele mai multe reușite?

Florentina Palada: Psihoterapia pe care o practic de peste 20 de ani se bazează pe asigurarea unor condiții de înțelegere empatică, congruență și atitudine pozitiv necondiționată față de ceea ce trăiește clientul în cadrul lui intern de referință, în lumea lui subiectivă. Este o abordare centrată pe lumea interioară a persoanei, așa cum arată și numele. Dezvoltarea și vindecarea vin din re-apropierea persoanei de modul său de a simți, de a-și redobândi încrederea în modul său de a evalua și a da valoare experiențelor interne, a-și regăsi puterea de a face alegeri bune pentru el, a spune da-uri și nu-uri în conformitate cu modul în care simte în interior, a-și relua puterea în propriile mâini și a-și construi o viață bună. Acest proces ia timp, însă, odată aceste schimbări simțite, ele rămân parte dintr-un nou mod de a fi, mai în acord cu tine însuți.

Esențială este însoțirea pas cu pas, în ritmul clientului, acolo unde simte că dorește să se uite în acel moment.

Folosesc mult și Focusingul, i-aș spune și tehnică, dar e mai mult tot un mod de a fi cu clientul în interacțiune. Focusingul, descris de Eugene Gendlin, fost colaborator al lui Carl Rogers, adâncește procesul de a te conecta la experiența ta corporală și la a ajunge să percepi și să înțelegi sensul pe care corpul tău l-a dat unei anumite situații. Înmagazinăm mult mai multă informație în diverse situații prin și în corpurile noastre și Focusingul ne ajută să facem un fel de stop cadru și să dăm timp pentru procesare, astfel încât să înțelegem mai bine ceea ce am trăit și să ducem procesul mai departe cu mai multă fluiditate și prospețime.

Altfel, întorcându-mă la Rogers: ”Paradoxul curios este că atunci când mă accept exact așa cum sunt, atunci mă pot schimba”

Psychologies: Cum te ocupi de stresul sau de emoțiile negative care pot apărea în urma sesiunilor cu clienții?

Florentina Palada: Revin asupra emoțiilor simțite, le dau timp pentru a le înțelege, fac Focusing :), merg la supervizare pentru a-mi asigura o practică onestă.

Am învățat în aceste zeci de ani să îmi ascult corpul și știu deja semnele lui ”prea mult” și îmi programez pauze. Știu deja că la aproximativ 2 luni am nevoie de o ieșire de o săptămână, iar vacanța de vară este de 6-7 săptămâni. Este timpul meu pentru refacere, hobby-uri, călătorii, lecturi și stat degeaba.

Psychologies: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă o carieră în domeniul tău?

Florentina Palada: În primul rând să exploreze mai multe școli de psihoterapie și să vadă cu care rezonează cel mai bine, atât conceptual, cât și ca mod de lucru. Suntem diferiți, avem nevoi diferite și ni se potrivesc lucruri diferite. Este important să ajungi să fii în echilibru cu tine, psihoterapia nu este un serviciu pe care îl livrezi, tu ești instrumentul, tu parcurgi un proces odată cu clienții tăi, te transformi și tu, te oferi pe tine cu cine ești în acel moment. Întâlnirile umane sunt foarte complexe și intime și este nevoie să fii bine în aceste procese, mai ales dacă îți dorești să practici asta pe o perioadă lungă de timp.

Să caute formări acreditate la nivel internațional, cu tradiție, de calitate care îți oferă un cadru teoretic și practic consistent, îți formează o paradigmă de gândire și un mod de a fi ca terapeut.

Este o profesie foarte frumoasă și merită să investești permanent ca să poți beneficia de tot ce îți poate oferi ea mai prețios. Și să ai multă răbdare, cu tine și cu ceilalți.

Psychologies: Ce resurse (cărți, cursuri, seminarii) recomanzi celor care doresc să se dezvolte în domeniul terapiei, coaching-ului, consultanței sau training-ului?

Florentina Palada: Eu sunt, așa cum v-am spus de la început o rogersiană, așadar vă pot recomanda în primul rând Carl Rogers, cărțile apărute în limba română (Consilierea centrată pe persoană, A deveni o persoană, Editura Trei) sau în engleză, A Way of Being, Freedom to Learn, Encounter Groups, Active listening,

Și alți autori din aceeași abordare, traduși și în română:

        David Mearns & Brian Thorne – Consilierea centrată pe persoană în acțiune, Editura Trei,

        Janet Tolan Psihoterapie și consiliere centrată pe persoană, Editura Herald,

        Arthur Bohart, Leslie Greenberg coord. Empatia în psihoterapie, Editura Trei.

 Și Focusing, cartea lui Eugene Gendlin care este la tradus și va apărea în curând. Mai este în română cartea lui David Rome, Corpul știe răspunsul.

Psychologies: Cum te asiguri că te dezvolți continuu ca profesionist și rămâi la curent cu cele mai recente tehnici și metode din domeniul tău?

Florentina Palada: Fiind și formator și supervizor în Psihoterapie Centrată pe Persoană și în Focusing, sunt permanent în contact cu colegi din comunitatea internațională, merg constant la conferințele internaționale din cadrul metodei, la cursurile altor colegi, citesc, merg la supervizare la Viena unde sunt formatorii mei, pregătesc cursuri, prezentări și păstrez dialogul cu mine deschis mereu.

 Psychologies: Ai avut vreodată un moment „aha!” sau o revelație în timpul muncii tale care ți-a schimbat perspectiva sau abordarea? Dacă da, ne poți povesti despre el?

Florentina Palada: În acest lung interval de timp au fost multe astfel de momente, urmate de întrebări, căutări. Dar odată cu trecerea timpului, și al meu și al celor cu care lucrez, am învățat să apreciez și să dau credit tot mai mare biologiei din noi, etapelor biologice pe care le parcurgem în viață, vrând nevrând, și nevoii de a ne acomoda la aceste procese inerente.

De aici și proiectul de suflet, Well-being la feminin, dedicat doamnelor aflate în perioada de mijloc a vieții, conceput împreună cu colega mea, Georgeta Niculescu, prin care dorim să ne fim aproape ca femei, psihologic, în parcurgerea acestei etape biologice a vieții.

Psychologies: Care este cea mai mare recompensă pe care o primești în urma muncii tale cu clienții?

Florentina Palada: Îmi petrec timpul dedicat muncii unei forme de întâlnire umană de cea mai mare profunzime și intimitate. Nu mi-aș putea imagina o altă profesie care să îmi aducă atâta împlinire. Este cel mai frumos mod de a-ți petrece timpul, trăind în acel fel alături de alți oameni.

Psychologies: Cum abordezi rezistența sau scepticismul unui client în procesul de coaching sau terapie?

Florentina Palada: Dând timp procesului să se declanșeze. Atâta timp cât a făcut pasul să facă o programare însemnă că este ceva în interior care dorește să se lase auzit. Evident că există incompatibilități și nu pot fi pe placul fiecărei persoane așadar este nevoie de un timp în care să vedem dacă putem lucra împreună. Apoi ajustăm ritmul în așa fel încât persoana să simtă că se poate apropia de ceea ce este în interior. Și rezistența, și scepticismul au rolurile lor, de obicei unul protectiv, așa că le aducem și pe ele în proces.

Psychologies:   Unde vezi viitorul domeniului tău, având în vedere evoluția tehnologiei și schimbările din societate?

Florentina Palada: Suntem, totuși, ființe fundamental sociale, suntem creați biologic să ne dezvoltăm și autoreglăm în prezența altor ființe umane așa că am încredere că oamenii vor căuta în continuare oameni cu care să se conecteze, să stabilească legături, să își construiască vieți mai bogate decât le poate oferi tehnologia. Ea are rolul ei, însă ceea ce trăiești alături de o altă ființă umană nu se poate compara cu nimic altceva. Este însăși esența vieții, noi ”suntem interacțiune” așa cum spune Gendlin, suntem ca și respirația, adică interacțiunea dintre aer și plămâni.

Și natura fenomenelor sociale pe care le trăim este de a merge o vreme spre un pol și apoi a se redirecționa spre celălalt. Avem consumerism și, în contrapondere, apare curentul minimalismului ca un reglator social pentru ceva ce merge prea intens într-o anumită direcție. Avem tehnologie tot mai avansată, suntem fascinați de ea, dar am încredere în procesele vieții care ne vor ajuta să re-echilibrăm ce devine prea mult.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top