Now Reading
Psihoterapia, modalitate de a ne așeza pe propria realitate

Psihoterapia, modalitate de a ne așeza pe propria realitate

psihoterapia-modalitate-de-a-ne-așeza-pe-propria-realitate

Se vorbește des despre psihoterapie și cum te poate ajuta ca persoană, ca individ, ca lider. Psihoterapeutul te poate ajuta în lupta ta zilnică cu situațiile dificile, atunci când ai probleme de relaționare cu cei din jurul tău. Totodată, psihoterapia te poate ajuta în stabilirea, în clarificarea obiectivelor principale care chiar contează în viața ta. Tot psihoterapeutul este cel care îți oferă instrumente necesare de a ajunge la ținta ta. Concret, psihoterapeutul te va face să înțelegi ce factori ți-au declanșat stările de disconfort psihic, de depresie, de anxietate și astfel îți va fi mai ușor să faci față situațiilor grele.

Am vorbit cu psihoterapeutul Sabina Strugariu despre echilibru, despre pandemie – cum ne-a afectat pe fiecare, inclusiv pe specialiștii în psihoterapie –, într-un interviu în exclusivitate pentru Revista CARIERE, pentru rubrica Work Life Balance.

Mai întâi, să o cunoaștem mai bine pe protagonista noastră: Sabina Strugariu este psihoterapeut cu specializare în psihoterapie integrativă și pozitivă și cu o formare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți în cadrul EUROCPS, Franța și UK. A absolvit un Master în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și a familiei. Este contribuitor la Pagina de Psihologie, membră a Asociației Multiculturale de Psihilogie și Psihoterapie și a Colegiului Psihologilor din România.

Cum este viața unui psiholog? Vă amintiți de sesiuni cu pacienți care v-au schimbat gândirea?

Sabina Strugariu: M-am gândit mult cum să răspund la această întrebare. O parte din mine simte să spună că e ca oricare altă viață, o parte să se axeze pe ce anume este specific și diferit atunci când îți petreci timpul însoțindu-I pe oameni în călătorii interioare care mai de care mai profunde, complexe, adesea greu de imaginat. Cred că ambele răspunsuri sunt la fel de valabile și se completează reciproc. Uneori, oamenii au impresia că psihologii sunt niște creaturi ciudate și cumva deasupra lucrurilor lumești cu care se confruntă fiecare, însă realitatea e că și noi, psihologii, în viața de zi cu zi, ne confruntăm cu aceleași suferințe și provocări ca toată lumea. Pentru mine diferența este dată de, poate, un grad de curiozitate mai greu de potolit pe de-o parte și onoarea de a fi invitat în lumea interioară a unei alte ființe.

Sunt conștientă că poate suna destul de clișeic, însă cred că, într-un fel sau altul, fiecare client îmi schimbă și flexibilizează gândirea din când în când. Sunt și ședințe în care momentele de “aha” sunt și de partea psihoterapeutului și nu doar ale clientului, întrucât oricâtă expertiză ar avea un terapeut, această expertiză se bazează pe experiență, documentare, lectură de specialitate, studii, ș.a.m.d., însă nimeni nu este expert în viața altcuiva și nici nu deține răspunsuri universal valabile pentru toată gama de trăiri și experiențe umane. Și cred că atât timp cât rămânem ancorați în curiozitate și uimire, ne putem lăsa impactați, transformați și atinși de întâlnirea cu un altul.

Citește articolul integral pe Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top